Acțiunea civilă în procesul penal. Recuperarea prejudiciului de către victima unei infracțiuni
Acțiunea civilă în procesul penal. Recuperarea prejudiciului de către victima unei infracțiuni
Să ne imaginăm că un șofer ce se ocupă cu transportul de persoane(taxi, Uber etc.), a fost victima unei infracțiuni de furt, mașina acestuia cu ajutorul căreia își desfășura activitatea fiind furată. Până să fie găsit cel care se face vinovat de acest furt, trec câteva săptămâni, șoferul nu mai poate lucra, fiind lipsit în totalitate de mașină și de orice alte mijloace prin care să își continue activitatea.
Acțiunea civilă în procesul penal. Recuperarea prejudiciului. Cum poate acesta sa îsi recupereze prejudiciul?
La această întrebare vă vom raspunde mai întâi prin analiza instituției acțiunii civile din cadrul procesului penal, urmând ca la final să vă oferim și soluția.
Care este scopul acțiunii civile în cadrul procesului penal?
Conform Codului de Procedură Penală, acțiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul produs prin comiterea faptei care face obiectul acțiunii penale.
Cine se poate constitui parte civilă și până în ce moment al procesului penal?
Acțiunea civilă se poate exercita de persoana vătămată sau de către succesorii acesteia(în cazul în care aceasta decedează). Constituirea ca parte civilă poate avea loc până la începerea cercetării judecătorești, aceasta intenție putând fi exprimata în scris sau oral, dar cu indicarea naturii și a întinderii pretențiilor, a motivelor și a probelor pe care acestea se întemeiază. Astfel, cererea de constituire ca parte civila poate fi depusă la politie sau la parchet, în timpul urmăririi penale, în procedura camerei preliminare, dar obligatoriu până la începerea cercetării judecătorești, mai exact până în momentul în care se stabilește că respectiva cauza se află în stare de judecată.
Atenție! În cazul în care constituirea ca parte civila în procesul penal nu mai este posibilă, acest lucru nu duce automat la pierderea posibilității de recuperare a prejudiciului. Vă puteți adresa în continuare instanțelor civile pentru ca făptuitorul să fie tras la răspundere și pentru a vă acoperi paguba suferită.
Care sunt avantajele exercitării acțiunii civile în cadrul procesului penal?
Următoarele două avantaje sunt cele mai evidente atunci când vorbim despre acțiunea civilă:
- Gratuitatea accesului la instanța penală–>dacă este exercitata în cadrul procesului penal, acțiunea civilă este scutită de plata taxei de timbru; dacă încercarea de recuperare a prejudiciului se realizează în fața instanțelor civile, acțiunea este supusa plății taxei de timbru;
- Celeritatea soluționării acțiunii civile–>sunt soluționate concomitent cele două acțiuni, cea penală și cea civilă;
Atenție! Trebuie reținut faptul că soarta acțiunii civile este strâns legata de cea a acțiunii penale, astfel că, în cazul în care de exemplu instanța va stabili că fapta nu există sau că nu a fost săvârșită de inculpat, există posibilitatea ca acțiunea civilă să fie respinsă sau ca instanța să reducă cuantumul despăgubirilor dacă va considera că nu sunt justificate sumele solicitate.
Așadar, acestea sunt cele mai importante aspecte pe care orice persoană interesată trebuie să le cunoască în legătură cu acțiunea civila exercitată în cadrul procesul penal.
Acțiunea civilă în procesul penal. Recuperarea prejudiciului Revenind la exemplul conducatorului auto ce se ocupă cu transportul de persoane: cum își va recupera acesta prejudiciul?
Sa presupunem că făptuitorul a fost găsit, iar șoferul a aflat că vehiculul a suferit și anumite lovituri care o fac neîntrebuințabilă în lipsa unor reparații costisitoare.
Exista două variante de recuperare a prejudiciului:
- Persoana vătămată nu se constituie parte civilă. În acest caz, în baza art. 25 alin.(3) Cod de Procedură Penală, instanța se pronunță cu privire la restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii. Acest lucru înseamnă că persoanei vătămate îi va fi înapoiat autovehiculul, aceasta având calitatea de proprietar al respectivului bun, dreptul de proprietate neputand fiind încălcat pe motiv că nu s-a constituit parte civila. Pentru recuperarea prejudiciului ca urmare a deteriorării autovehiculului și a lipsei de folosință, persoana vătămată va trebui să se adeseze instanței civile.
- Persoana vătămată se constituie parte civilă. În acest caz, pe lângă faptul că la finalizarea procesului penal persoana vătămată își va recupera autovehiculul, dacă acțiunea civila vă fi admisă, ea poate să își recupereze și prejudiciul constând în lipsa de folosință și deteriorare a autovehiculului. Astfel, nu va mai fi nevoie să se adreseze instanțelor civile, căci întregul prejudiciu suferit este acoperit prin hotărârea pronunțată de instanța penală.