
NON-STOP
Program asistenta juridica
0733 774 119/ 0770 578 214/
PROGRAM NON STOP
0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743
Ai nevoie de un avocat divorț și partaj? În ultimele 12 luni, cabinetul nostru de avocatură a soluționat peste 600 de divorțuri. Așadar, ne-am propus să răspundem în acest articol la întrebările care ne sunt adresate frecvent de către clienții care își doresc să divorțeze. Continuă să citești pentru a afla totul despre: cât te costă să divorțezi în 2022, cum poți începe procedura de divorț online (chiar dacă locuiești în afara României), ce acte sunt necesare și multe alte informații de care vei avea nevoie.
Atunci când desfacerea căsătoriei este inevitabilă și se ajunge la divorț este bine de știut că separarea se poate face și prin acord, atunci când acest lucru este posibil. În caz contrar, divorțul va avea loc, chiar împotriva voinței celuilalt soț. Codul Civil prevede care sunt motivele de divorț. Articolul 373 menționează ca și motive de divorț următoarele:
– Divorțul prin acordul soților – este cazul de divorț ce presupune cea mai simplă procedura; cererea de divorț se poate depune fie la inițiativa ambilor soți, fie doar a unuia dintre aceștia, oricând pe parcursul procesului, cu acceptul celuilalt soț. În acest caz de divorț, divorțul poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori din căsătorie.
– Divorțul din culpa unuia dintre soți sau din culpa ambilor – este divorțul solicitat atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Un aspect pe care puțini îl cunosc este acela că în cazul în care doar unul dintre soți cere desfacerea căsătoriei invocând culpa celuilalt, instanța poate pronunța divorțul chiar din culpă lor comună, dacă din probele administrate rezultă că este culpă ambilor soți.
– Divorțul din cauza unei separări în fapt a soților mai mare de 2 ani. În cazul divorțului din cauza unei separări în fapt mai mare de 2 ani, soțul reclamant își poate asuma vină în desfacerea căsătoriei, însă, dacă pe parcursul procesului, soțul părat își exprimă acordul, divorțul se va pronunța fără a se mai face vreo mențiune cu privire la culpă vreunuia dintre soți.
– Divorțul din cauza stării de sănătate a unuia dintre soți, ce face imposibilă continuarea căsătoriei. În cazul divorțului din cauza stării de sănătate, instanța desface căsătoria în mod automat, fără a mai face mențiune despre culpa vreunuia dintre soți.
Deși divorțul este unul dintre cele mai complexe și emoționale procese juridice din dreptul familiei, nu toate cuplurile necesită asistență în instanțîși pentru a pune capăt căsătoriei lor. Dacă ajungeți la o decizie de comun acord cu partenerul dvs. în ceea ce privește viitorul familiei dvs., este posibil să puteți negocia singuri o soluție de divorț.
În baza noului Cod Civil, se poate efectua divorț prin acord când soții se înțeleg cu privire la realizarea divorțului, indiferent de timpul trecut de la încheierea căsătoriei și indiferent dacă au sau nu copii minori din căsătorie. Singura condiție absolut necesară este de a se înțelege cu privire la realizarea divorțului și la toate aspectele implicate.
Pentru ca soţii să poată divorţa de comun acord, atunci când au copii minori, ei trebuie să se înțeleagă și asupra următoarelor aspecte:
– numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorţ, după ce divorțul se va pronunța;
– exercitarea autorităţii părinteşti (care se face de către ambii părinţi, în acest caz);
– stabilirea locuinţei copilului minor după divorţ, respectiv cu care dintre părinți să locuiască acesta după divorț;
– modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copilul minor, respectiv un program de vizită;
– stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere și educație, respectiv pensia de întreținere.
Cu toate acestea, chiar și cele mai agreabile cupluri pot atinge obstacole în timpul procesului de soluționare, deci fiți pregătiți să luați în considerare medierea și/sau angajarea unui avocat dacă se întâmplă acest lucru. De asemenea, luați în considerare faptul că atât dvs. cât și partenerul puteți considera în orice moment că cele negociate amiabil nu va mai convin, caz în care, singurul dvs. recurs este să mergeți în instanță pentru a încerca să va schimbați decizia inițială.
Divorțul prin acord presupune achitarea unei taxe de timbru. Taxa de timbru este calculată astfel:
– pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. a) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Codul civil — 200 lei;
– pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. b) și c) din Codul civil — 100 lei;
– pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil — 50 lei;
Onorariile unui avocat pentru asistență în cazul divorțului prin acord sunt destul de reduse, reflectând complexitatea scăzută a demersurilor. Divorțul prin acord realizat la notariat poate însemna o serie de vizite și documente de întocmit, o procedura ce trebuie să îi permită notarului să le acorde un timp de gândire soților și apoi să întocmească un document, comunicând rezultatul și către Starea civilă. Costul rezultat în această situație poate fi superior primei cai menționate. O ultima soluție poate fi realizarea divorțului direct la Starea civilă, soluție ce, teoretic nu implică alte costuri decât taxele legale, dar poate aduce cetățeanul în contact direct cu birocrația, cozile, termenele de așteptare aferente. Că și costuri, poate fi o soluție comparabilă cu cea efectuată prin instanța.
Din punctul de vedere al timpului de desfășurare, trebuie spus că divorțul prin Judecătorie, în cazul acordului, se poate finaliza la primul termen de judecată. Contează, însă, timpul ce trece între depunerea dosarului la Judecătorie și data primului termen, timp ce poate fi semnificativ de mare, în cazul anumitor Judecătorii.
Trebuie menționat că prezența personală a soților este cerută în cazul în care se efectuează divorțul la notar, cel puțin în momentul în care notarul verifică dacă părțile stăruie cu privire la divorțul prin acord. Noul Cod Civil prevede, însă, posibilitatea că măcar cererea de divorț să poată fi introdusă prin mandatar, prezența părților în acest moment putând fi înlocuită prin mandatari. Și cei aflați în străinătate pot desfășura un divorț prin acord, imputernicind câte un avocat care să îi reprezinte, în anumite condiții exprese, fără că prezența lor să mai fie necesară în România.
Există anumite situații în care ar trebui să angajați un avocat. Dacă nu va puteți pune de acord asupra divorțului, va confruntați cu incidente de violență domestică, abuz asupra copiilor, abuz de substanțe sau abuz sexual, angajarea unui avocat divorț este cel mai bun mod de a va proteja drepturile.
Atunci când există un dezechilibru de putere și/sau violență între parteneri, negocierea echitabilă poate deveni imposibilă. Deși nici un divorț nu este plăcut, multe divorțuri sunt cu adevărat greu de suportat din punct de vedere emoțional, mai ales dacă partenerul ascunde proprietăți, distruge proprietăți, risipește fonduri matrimoniale sau va amenință cu violență fizică. Dacă descoperiți că nu puteți lucra cu soțul/soția dvs, angajarea unui avocat divorț cu experiență care să va reprezinte poate fi singura dvs. opțiune. Avocatul nu numai că va pleda pentru drepturile dvs pe tot parcursul divorțului, dar veți simți ușurarea de stresul divorțului știind că aveți pe cineva de partea dvs!
Un avocat vă poate explica drepturile și obligațiile dvs. Deși s-ar putea să ezitați să angajați un avocat pentru a va ajuta să divorțați, trebuie să înțelegeți că avocații cu experiență în divorț cunosc legea, știu cum trebuie completate și depuse corect și la timp anumite documente importante, și va pot sfătui și ajuta, indiferent de situația dvs. familială.
Un avocat divorț va pleda pentru interesele dvs, încercând în același timp să soluționeze cazul cât mai repede posibil. Dacă soțul dumneavoastră angajează un avocat divorț, ar trebui să faceți același lucru. Deși s-ar putea să simțiți că va puteți reprezenta în divorț, atunci când una dintre părți are un avocat și cealaltă nu, rezultă adesea că partea nereprezentata va încheia divorțul fără o soluție mulțumitoare.
Aveți nevoie de un avocat divorț? Ne angajăm să va reprezentăm și să va susținem pe tot parcursul procesului de divorț, căutând soluții rapide și adecvate bugetului și situației dvs. particulare. Dacă va aflați în pragul unui divorț și vreți să știți mai multe despre procedura, taxe, costuri, sau durata de timp estimativă pentru a soluționa divorțul dvs. completați formularul de mai jos și un avocat din echipa noastră va va contacta în cel mai scurt timp! Alternativ, ne puteți apela la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743
Divorțul în instanța este posibil în toate cazurile, indiferent dacă soții sunt de acord sau nu asupra divorțului. Costul divorțului la tribunal se stabilește în funcție de taxa de timbru. Prețul variază în funcție de motivul desfacerii căsătoriei, astfel:
– 200 lei pentru cererea de divorț întemeiată pe acordul soților (cererea ambilor soți sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt soț);
– 100 lei pentru cererea de divorț din culpă, în cazul în care se solicită desfacerea căsătoriei întrucât raporturile dintre soți sunt grav vătămate și, astfel, continuarea acesteia nu mai este posibilă;
– 100 lei pentru cererea de divorț având că motiv separarea în fapt a soților care a durat cel puțîn 2 ani
– 50 lei pentru cererea de divorț formulată de soțul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
Taxa de timbru pentru divorț se plătește anticipat, iar dovada achitării acesteia trebuie să fie atașată la cererea de divorț, împreună cu restul de acte necesare. Taxa pentru divorț se va achita fie la primăria de care aparține reclamantul (cel care depune actele de divorț), la direcția taxe și impozite locale, fie prin ordin de plata. Dacă sunt întrunite toate condițiile necesare pentru desfacerea căsătoriei, se eliberează certificatul de divorț.
Onorariul unui avocat variază în funcție de situația dvs. particulară: dacă aveți copii minori, dacă locuiți sau nu în România, dacă partenerul este de acord sau nu cu divorțul etc. Pentru a afla o estimare a costului aferent divorțului dvs. completați acest mini chestionar și veți afla la final, pe loc, cât va va costă să angajați un avocat divorț cu experiență. În cabinetul nostru, onorariile se pot achita în rate și ne angajăm să va oferim servicii de consultanță și reprezentare juridică la prețuri adecvate situației dvs. financiare. Ne puteți contacta aici sau puteți folosi chestionarul de mai jos pentru a afla PE LOC o estimare a costului pentru situația dvs
În ceea ce privește partajul bunurilor comune ale soților, acesta procedura poate avea loc împreună cu procesul de divorț (însă ar prelungi durata de soluționare a divorțului) sau se poate formula o nouă acțiune, independentă de acțiunea de divorț. Prin urmare, partajul poate fi făcut atât în cadrul acțiunii de divorț, cât și separat.
Iată câteva aspecte esențiale în ceea ce privește partajul:
– partajul poate fi voluntar (soții se înțeleg asupra împărțirii bunurilor) sau judiciar (când soțîi nu se înțeleg și ajung în fața justiției);
– bunurile obținute înaintea căsătoriei nu se împart;
– regula este că în cazul partajului bunurile să se împartă egal, dar acest lucru nu se aplică în cazul în care unul dintre soți face dovadă că a contribuit mai mult;
– partajul se poate face și în timpul căsătoriei, nu obligatoriu la divorț.
Dacă se solicită și partajul, la documentele necesare procedurii de divorț se vor adăuga și: copie de pe actele de proprietate ale bunurilor comune, certificate de atestare fiscală cu valoarea impozabilă a acestora, extrase de carte funciară, precum și orice alte documente ce sunt în legătură cu bunurile soților.
În primul rând, implică mai multă emoție, dar, în egală măsură, implică și riscuri și timp. Riscurile sunt legate de impactul pe care un divorț îl are asupra copiilor minori care sunt afectați emoțional, iar timpul este mai mare, în sensul că, dacă un divorț pe acord se poate pronunța și în 1-2 luni de la depunerea acțiunii, un divorț cu minori pe acordul soților nu se poate termina mai repede de 3-4 luni. Un divorț întemeiat pe culpă unuia dintre soți și în care aceștia se lupta pe aspectele ce țin de exercitarea autorității părintești se poate întinde și pe o durata de 8 luni–1 an.
Prima condiție este aceea că unul dintre părinți să ceară stabilirea locuinței copilului la el. Dacă acest lucru este cerut doar de reclamant(a), iar pârâtul prin cererea reconvenționala cere doar un program de vizită, instanța nu va trece peste voința părților. Situația se complică atunci când ambii părinți cer în mod egal stabilirea locuinței copilului, iar judecătorul în acest caz va decide în urmă analizării următoarelor: vârstă copilului, lângă cine a crescut până la separarea părinților, cu care dintre părinți domiciliază pe durata soluționării dosarului, de care dintre părinți este mai atașat, dacă și-a format deja un anturaj de cunoștințe/prieteni, față de care o rupere ar avea un mare impact emoțional, dacă ar impune sau nu schimbarea grădiniței/școlii, analizează raportul de Anchetă socială spre a vedea ce fel de condiții au fiecare dintre părinți în locația în care ar urmă să domicilieze copilul, precum și multe alte aspecte ce pot fi aduse la dosar în probatoriu.
Iarăși, acesta este un caz în care, dacă va regășiți, un avocat specializat în Dreptul Familiei va poate apară interesele cel mai bine!
Dacă doriți că avocații noștri să vă reprezinte în procedura de divorț, vom avea nevoie de copii xerox pentru următoarele documente:
– Certificat de căsătorie
– Certificate de naștere copii minori (dacă aveți copii minori împreună)
– Copie după cartea dvs. de identitate
– O dovadă a reședinței dvs. din străînătate (dacă este cazul): carte de reședința, contract de muncă sau contract de închiriere.
Perioada în care divorțați este una plină de întrebări, emoții și anxietate. La aceste lucruri puteți adaugă și stresul care vine o dată cu procesul de divorț, iar asistență unui avocat divorț cu experiență poate face diferența. Pentru echipa asistență-avocat.ro este important că dvs. să aveți atât o reprezentare legală de calitate în această perioada, cât și să simțiți că dorințele și cerințele dvs. sunt ascultate și îndeplinite .
Echipa noastră de avocați cu experiență în domeniul dreptului familiei a soluționat favorabil pentru clienții noștri peste 600 de divorțuri numai în ultimul an. Ne angajăm să va reprezentăm și să va susținem pe tot parcursul procesului de divorț, căutând soluții rapide și adecvate bugetului și situației dvs. particulare. Dacă va aflați în pragul unui divorț și vreți să știți mai multe despre procedura, taxe, costuri, sau durata de timp estimativă pentru a soluționa divorțul dvs. completați formularul de mai jos și un avocat din echipa noastră va va contacta în cel mai scurt timp! Alternativ, ne puteți apela la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743