fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

Avocat Consum & Trafic Droguri: Asistenta specializata in dosarele penale privind traficul si consumul de droguri!

Avocat Trafic Droguri. Infractiunea de trafic de droguri este incriminata in legislatia romana prin Legea nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri publicata in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 3 august 2000.
Conform articolului 386 din Codul Penal „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea sau alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare stricta de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.”

In Legea nr. 143/2000 se gaseste si lista drogurilor de risc si a celor de mare risc. Printre drogurile de risc se numara: ecstasy, amfetamina – speed, metadona, heroina, LSD, cocaina sau ciupercile halucinogene. Printre drogurile de risc se numara si canabis-ul, inclusiv rezina de cannabis si uleiul de cannabis, diazepam, lorazepam, midazolam sau ketamina.

Avocat Dosar Penal Droguri

Diferenta dintre detinerea si traficul de droguri

Este important de stiut ca oferirea de droguri altor persoane este incriminata ca trafic de droguri, nu ca simpla detinere. Conform actualei reglementari, nu are importanta daca oferirea este gratuita sau nu. In acest sens, principala caracteristica a detinerii este ca drogurile sunt pentru consum propriu. 

 

Drept urmare, oferirea catre altii nu va reprezenta detinere de droguri, ci trafic.

Adesea, subiectii acestei infractiuni considera ca daca au oferit droguri cu titlu gratuit nu este nicio problema, si aceasta modalitate ii scapa de incriminarea Legii 143/2000 privind traficul de droguri. In realitate, fapta de a oferi substante unui consumator nu face nici o diferenta fata de vanzarea propriu-zisa din perspectiva raspunderii penale, indiferent de suma de bani solicitata. Totusi, faptul ca nu va fi fost probata solicitarea unei sume de bani va conta la individualizarea pedepsei, instanta de judecata urmand sa tina cont ca, desi sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de trafic de droguri, infractiunea nu prezinta o gravitate deosebita.

Pedeapsa pentru detinere de droguri

În funcție de tipul de drog, pedeapsa pentru deținere poate ajunge până la 3 ani de închisoare.

Deținerea drogurilor de risc este pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală. Pe de altă parte, deținerea de droguri de mare risc are o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani de închisoare.

Dintre drogurile cel mai des întâlnite, cannabisul este clasificat ca drog de risc. Ecstasy, cocaina și heroina sunt toate droguri de mare risc.

Ce cantitate de droguri poate fi detinuta pentru consum? Cu toate ca legea nu prevede o limita cantitativa, detinerea unei cantitati mari de droguri va fi vazuta ca detinere cu intentia de a trafica. Desi poate parea ca este acelasi lucru, detinerea cu intentia de a trafica este incriminata ca trafic de droguri.

Exista posibilitatea de a-mi reduce limitele de pedeapsa?

Din ce in ce mai des, subiectii infractiunii de trafic de droguri sunt prinsi in flagrant in urma unor denunturi formulate de alti inculpati pentru a beneficia de injumatatirea limitelor de pedeapsa garantata prin lege. Aceste operatiuni de prindere in flagrant sunt adesea realizate prin agenti sub acoperire ai DIICOT sau diviziilor subsecvente.

 

Legea prevede atat o cauza de NEPEDEPSIRE cat si o cauza de REDUCERE a limitelor de pedeapsa iar ceea ce le diferentiaza este momentul la care faptuitorul intelege sa coopereze cu organele judiciare:

 

– NU SE PEDEPSESTE persoana care a comis una dintre infractiunile indicate mai sus si care, mai INAINTE de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunii, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului sau a celorlalti participanti.


Persoana care a comis una dintre infractiunile indicate mai sus, iar IN TIMPUL urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de REDUCEREA LA JUMATATE a limitelor pedepsei prevazute de lege.

Ce sa faci daca esti prins detinand droguri

Pasii care trebuie urmati in cazul in care sunteti parte a unei anchete de trafic de droguri sau sunteti retinut pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri sunt urmatorii:

– Daca s-ar intampla sa fiti parte a unei anchete sau sa fiti retinut pentru infractiunea de trafic de droguri trebuie sa stiti, in primul rand, ca aveti dreptul la un avocat. Mai aveti dreptul de a nu da nicio declaratie, iar daca veti da vreo declaratie aceasta poate fi folosita ca mijloc de proba impotriva dvs.
– Aveti dreptul de a beneficia, in mod gratuit, de un interpret atunci cand nu intelegeti, nu va exprimati bine sau nu puteti comunica in limba romana.
– In acelasi timp, ca parte a anchetei de trafic de droguri, aveti dreptul de a fi informat cu privire la fapta de care sunteti cercetat, precum si dreptul de a consulta dosarul, in conditiile legii, atat singur cat si cu un avocat. Trebuie avut in vedere ca nicio persoana nu poate fi retinuta fara o baza legala specifica.

Cum va poate ajuta un Avocat Consum & Trafic Droguri? 

In cazul in care sunteti parte a unei anchete de trafic de droguri, puteti contacta Cabinetul nostru de Avocatura pentru consiliere juridica si reprezentare in instanta. Veti beneficia de experinta avocatilor nostri, astfel incat sa nu va fie incalcate drepturile la o aparare echitabila. Completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care va va oferi gratuit consultanta pentru problema dvs!

Post Views: 2.582