
Nu des ni se întâmplă să primim solicitări de la persoane care-și doresc dizolvarea căsniciei, motivul fiind infidelitatea partenerului. Deși este unul dintre cele mai întâlnite cazuri în care survine divorțul, acest lucru se complică atunci când cuplul are copii minori.
Dacă te afli într-o situație similară, cu siguranță că te întrebi dacă poți avea custodia exclusivă a copilului, limitând drastic sau excluzându-l total pe partenerul infidel de la obligațiile și drepturile părintești. Continuă să citești pentru a afla detalii.
Pe scurt nu! Infidelitatea nu are legătură cu custodia copiilor și nici cu dreptul de proprietate. Infidelitatea are legătură, strict cu căsătoria. Ca urmare, dacă va aflați într-o situație în care bănuiți, sau știți că partenerul va înșeală și doriți să divorțați, puteți începe procedura de divorț, chiar și fără acordul celuilalt soț. În acest caz, judecătorul trebuie să constate culpa unuia sau ambilor soți și imposibilitatea continuării căsniciei în urmă unor raporturi grav vătămate, care nu se pot remedia. La tribunal vor fi menționate motivele de divorț ce au la baza următoarele:
⇒ Existența unor motive temeinice
⇒ Existența raporturilor grav vătămate dintre soți
⇒ Imposibilitatea continuării căsniciei
Așadar, infidelitatea poate fi doar cauza desfacerii căsătoriei. Faptul că partenerul a fost infidel, nu înseamnă automat și că este un părinte rău. Prin urmare, infidelitatea nu are nicio legătură cu stabilirea exercitării autorității părintești asupra minorului.
Custodia comună (sau exercitarea autorității părintești așa cum este definită în codul civil) da dreptul ambilor părinți să se implice și după divorț, în mod egal în problemele ce privesc creșterea și educarea minorului. Astfel, deciziile privind copilul vor fi luate în continuare în comun. Chiar dacă deciziile vor fi luate în continuare în comun, domiciliul minorului va fi stabilit în principiu la părintele cu care locuiește în mod statornic, sau în cazul în care a locuit cu ambii părinți, la unul dintre ei, în funcție de interesul superior al copilului.
În acest caz, părintele separat beneficieaza de un program de legături personale cu minorul.
Conform art. 402 ambii părinți contribuie la creșterea și educarea minorului. În practică se dispune ca părintele separat să contribuie cu o anumită suma de ani la cheltuielile privind creșterea și educarea minorului.
Instanța analizează mai multe criterii pentru a ajunge la o decizie de acest tip.
Contează foarte mult vârsta copilului, lângă cine a crescut până la separarea părinților, cu care dintre părinți domiciliază pe durata soluționării dosarului, de care dintre părinți este mai atașat, dacă și-a format deja un anturaj de cunoștințe/prieteni, față de care o rupere ar avea un mare impact emoțional, dacă ar impune sau nu schimbarea grădiniței/școlii, analizează raportul de Anchetă socială spre a vedea ce fel de condiții au fiecare dintre părinți în locația în care ar urmă să domicilieze copilul, precum și multe alte aspecte ce pot fi aduse la dosar în probatoriu.
Judecătorii specializați în Dreptul Familiei care sunt din ce în ce mai aplecați spre binele psihologic și emoțional al copilului, și abia apoi spre cel material, iau hotărâri ținând cont de binele efectiv al copilului și nu doar un bine formal.
Prima condiție este aceea că unul dintre părinți să ceară stabilirea locuinței copilului la el. Dacă acest lucru este cerut doar de reclamant(a), iar pârâtul prin cererea reconventionala cere doar un program de vizită, instanța nu va trece peste voință părților. Situația se complică atunci când ambii părinți cer în mod egal stabilirea locuinței copilului, iar judecătorul în acest caz va decide în urmă criteriilor pe care le-am enumerat exemplificativ mai sus.
A nu se confunda autoritatea părintească cu programul de vizită. Programul de vizită este doar o prerogativa a autorității părintești. Programul de vizită nu trebuie să fie văzut neapărat din perspectiva părintelui, ci trebuie văzut că un drept al minorului, și anume acela de a menține legături firești cu părintele cu care nu locuiește în mod statornic.
Răspunsul la întrebare este da, se poate obține autoritate exclusivă, însă această nu este întotdeauna egal cu inexistența unui program de vizită, pentru că, în practică, autoritatea privește mai mult deciziile ce se iau pentru copil de către ambii părinți (părinți ce nu se pot concilia în aceste aspecte și care, în acest fel, dăunează intereselor copilului).
Echipa noastră a soluționat peste 600 de divorțuri în ultimul an! Ne angajăm să va reprezentăm și să va susținem pe tot parcursul procesului de divorț, căutând soluții rapide și adecvate bugetului și situației dvs. particulare. Dacă va aflați în pragul unui divorț și vreți să știți mai multe despre procedura, taxe, costuri, sau durata de timp estimativă pentru a soluționa divorțul dvs. completați formularul de mai jos și un avocat din echipa noastră va va contacta în cel mai scurt timp!
În plus, vă oferim consultanță juridică gratuită pentru problema dumneavoastră.
Completează formularul de mai jos sau contactează-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experiență care îți va oferi gratuit consultanță pentru problema ta!
Avocat definitiv, cu o experiență solidă în drept civil, penal și comercial, Cătălina Matei este fondatoarea și coordonatoarea echipei noastre. Cu o abordare fermă, dar empatică, se remarcă prin dedicare față de clienți și pasiune pentru formarea noii generații de avocați.
Prin completarea acestui formular, îți exprimi acordul pentru a primi comunicări comerciale, oferte și articole juridice de la www.-asistenta-avocat.ro Datele tale vor fi păstrate în siguranță, nu vor fi partajate cu terți și le poți actualiza sau șterge oricând. Pentru mai multe informații, consultă Politica noastră de confidențialitate.