PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743

Divorțul sotilor aflati in afara tarii. Divorţ rapid fara prezenta sotilor in Romania, acte necesare, durata, costuri!

Atunci când desfacerea căsătoriei este inevitabilă și se ajunge la divorț este bine de știut că separarea se poate face și prin acord, atunci când acest lucru este posibil. În caz contrar, divorțul va avea loc, chiar impotriva vointei celuilalt sot.

Ce acte sunt necesare pentru divorț în 2021 și cât costă?

Pentru ca soţii să poată divorţa de comun acord, atunci când au copii minori, ei trebuie să convină și asupra următoarelor aspecte:

 • numele de familie pe care să îl poarte fiecare după divorţ;
 • exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi; stabilirea locuinţei copilului minor după divorţ (potrivit art. 400 Cod civil, copilul poate locui doar la unul dintre părinţi);
 • modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copiii minori;
 • stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere și educație.
 

În cazul în care aleg să divorțeze de comun  acord, cei doi soți trebuie să isi exprime consimțământul pentru desfacerea căsătoriei. După ce au ajuns la un acord comun în ceea ce privește termenii separării, cei doi soți vor avea nevoie de următoarele acte pentru divorț:

 • cererea de divorț, semnată fie de către ambii soți (în cazul divorțului amiabil) fie doar de către reclamant (în cazul divorțului din culpă).
 • actele de identitate ale celor doi soţi (în original sau copie legalizată)
 • certificatele de naştere (în original sau copie legalizată);
 • certificatul de căsătorie (în original);
 • certificatul de naştere al copilului minor rezultat din căsătorie (în original sau copie legalizată).
 • dovada plății taxei judiciare de timbru

In aceea ce priveste partajul, acesta procedura poate avea loc impreuna cu procesul de divort (insa ar prelungi durata de solutionare a divortului) sau se poate formula o noua actiune independenta, de actiunea de divort. Prin urmare, partajul poate fi facut atat in cadrul actiunii de divort, cat si separat.

Dacă se solicită și partajul, la documentele de mai sus se vor adăuga certificate de atestare fiscală cu valoarea impozabilă a bunurilor supuse partajului și extrase de carte funciară.

 

 

Divorțul la tribunal: pe cale amiabilă sau din motive temeinice

Divorțul în instanță este posibil în toate cazurile, indiferent dacă soții sunt de acord sau nu asupra divorțului.  Divorţul amiabil – cu acordul ambilor soţi, poate fi pronunţat de judecătorie, fără să conteze durata căsniciei sau existenţa copiilor minori rezultaţi din mariaj. După soluţionarea cererii de divorţ, instanţa ia o decizie în interesul minorilor implicaţi.

Apoi pronunţă obligaţia de întreţinere şi folosirea locuinţei de către unul din soţi. La divorţul amiabil, judecătorul nu acordă culpa nici unui soţ implicat. Soţii pot depune cererea de divorţ prin acord sau o poate depune doar unul, cu acordul şi semnătura celuilalt soţ.

 

 

Divorţul din motive temeinice

Divorțul din motive temeinice se poate înainta și doar de către unul dintre soți, fără acordul celuilalt. În acest caz, judecătorul trebuie să constate culpa unuia sau ambilor soți și imposibilitatea continuării căsniciei în urma unor raporturi grav vătămate, care nu se pot remedia.

La tribunal vor fi menționate motivele de divorț ce au la bază următoarele:

 • Existenţa unor motive temeinice.
 • Existenţa raporturilor grav vătămate dintre soţi.
 • Imposibilitatea continuării căsniciei.
 •  

Cât costă divorțul la tribunal în 2021?

Costul divorțului la tribunal se stabilește în funcție de taxa de timbru. Prețul variază în funcţie de motivul desfacerii căsătoriei, astfel:

 • 200 lei pentru cererea de divorţ întemeiată pe acordul soţilor (cererea ambilor soţi sau a unuia dintre ei acceptată de celălalt soţ);
 • 100 lei pentru cererea de divorţ din culpă, în cazul în care se solicită desfacerea căsătoriei întrucât raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi, astfel, continuarea acesteia nu mai este posibilă;
 • 100 lei pentru cererea de divorţ având ca motiv separarea în fapt a soţilor care a durat cel puţin 2 ani;
 • 50 lei pentru cererea de divorţ formulată de soţul a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Taxa de timbru pentru divorț se plăteşte anticipat, iar dovada achitării acesteia trebuie să fie ataşată la cererea de divorţ, împreună cu restul de acte necesare. Taxa pentru divorț se va achita fie la primăria de care aparține reclamantul (cel care depune actele de divorț), la direcția taxe și impozite locale, fie prin ordin de plată.

Dacă sunt întrunite toate condițiile necesare pentru defacerea căsătoriei, se eliberează certificatul de divorț. În cazul în care unul dintre soți a optat pentru schimbarea numelui după divorț, carte de identitate este anulată, prin tăierea colțului în care se află înscrisă perioada de valabilitate.

 

 

În ce condiții se clasează procedura de divorț

Potrivit Codului Civil, dosarul de divorț se poate clasa în una din următoarele situații:

 • ambii soți sau numai unul dintre aceștia înțeleg/înțelege să renunțe la divorț înainte de finalizarea procedurii de divorț, unul dintre soți este pus sub interdicție;
 • înainte de finalizarea procedurii de divorț, intervine nașterea unui copil;
 • înainte de finalizarea procedurii de divorț, unul dintre soți a decedat, căsătoria încetând prin deces.

Pentru a va putea ajuta, va trebui, mai intai, sa discutam despre problema dvs. Va oferim consultanta juridica gratuita prin telefon sau online, deci, primul pas este acela de a ne contacta. Puteti sa ne apelati la 0733.774.119 sau sa ne scrieti la contact@asistenta-avocat.ro

De asemenea, puteti completa formularul de la finalul acestui articol si un avocat cu experienta in Divort, Custodie minori, Partaj va va contacta in maximum 12h pentru a discuta cu dvs. O data ce am discutat despre problema dvs. si am incehaiat contractul de asistenta juridica vom formula cererile de chemare in judecata si ne vom ocupa de solutionarea dosarului de divort/ custodie minori/ program de vizita,  de catre instanta de judecata! Contacta-ti-ne acum!

 

Ce acte sunt necesare pentru divorț în 2021 și cât costă?

Post Views: 9.376