EȘTI AUDIAT CA MARTOR? TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII!

În mod practic, nu există cauză penală în care, la aflarea adevărului, să nu contribuie în mod esențial declarațiile martorilor, de aceea martorii au fost denumiți în jurisprudență ca fiind ,,ochii și urechile justiției”. 

CE ESTE MARTORUL? CINE POATE FI AUDIAT CA MARTOR?

Este necesar să definim calitatea de martor pentru o mai bună înțelegere a instituției juridice. 

 

Așadar, martorul este persoana fizică care are cunoștință despre o împrejurare determinată în legătură cu fapta anchetată și care poate fi ascultat de organele judiciare. 

 

Prin urmare, poate fi audiat în calitate de martor orice persoană care are cunoștință despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală anchetată. 

AM FOST CITAT ÎN CALITATE DE MARTOR, ACUM CE URMEAZĂ..?

Trebuie să examinăm concret care sunt etapele pe care organele judiciare trebuie să le parcurgă la audiere, deoarece, poți refuza în anumite condiții să dai declarații și, cel mai important, ai dreptul să fii asistat de un avocat chiar și în calitate de martor. 

1. Ești citat și convocat la Poliție sau Parchet să dai declarații, în calitate de martor.

2. Te prezinți la sediul de Poliție sau Parchet, după caz, conform datelor cuprinse în citație.

Un fapt important care trebuie precizat este că în momentul în care te prezinți pentru a da declarații, poți fi asistat de un avocat, în calitate de martor.

3. În momentul în care organul judiciar va începe audierea, acesta este OBLIGAT să vă comunice următoarele:

  • obiectul cauzei 
  • faptele sau împrejurările de fapt pentru dovedirea cărora ai fost propus ca martor
  • trebuie să vă întrebe dacă, dvs. în calitate de martor, sunteți membru de familie sau soțul suspectului, inculpatului, persoanei vătămate sau al celorlalte părți din procesul penal 
  • totodată, trebuie să vă întrebe dacă, în calitate de martor, ați stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii ori vă aflați în relații de prietenie sau de dușmănie cu aceste persoane 
  • de asemenea, trebuie să vă întrebe dacă ați suferit vreo pagubă în urma săvârșirii infracțiunii. 

 

Un alt aspect important, este faptul că aceste informații trebuie consemnate în declarația pe care dvs, ca martor, o veți oferi. 

 

4. După ce vi se comunică aceste aspecte, înainte de a fi audiat, organele judiciare vă pun în vedere dreptul dvs. să refuzați să dați declarații.

Dacă te afli într-una din situațiile următoare, poți refuza să fii audiat în calitate de martor: 

  • soțul, ascendenții în linie directă, precum și frații și surorile suspectului/inculpatului; 
  • persoanele care au avut calitatea de soț al suspectului/inculpatului; 
  • persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau acelora dintre părinți și copii, dacă dovedesc că au convietuit/conviețuiesc cu suspectul/inculpatul. 

5. Următorul pas este să ți se comunice că ai dreptul la tăcere și neautoincriminare

Mai exact, martorul poate să nu ofere informații cu privire la fapte și împrejurări de fapt care, dacă ar fi cunoscute, l-ar incrimina. 

Organul judiciar este OBLIGAT să aducă la cunoștință acest drept înainte de fiecare audiere.

6. Dacă ești de acord cu participarea la audiere și au fost parcurse etapele anterioare, veți depune jurământul, în calitate de martor.

,, Jur că voi spune adevărul și nu voi ascunde nimic din ceea ce știu. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”

 

,,Mă oblig că voi spune adevărul și nu voi ascunde nimic din ceea ce știu.”

 

7. După depunerea jurământului sau a declarației solemne, martorului i se aduce la cunoștință următoarele drepturi și obligații:

  • dreptul de a fi supus măsurilor de protecție și de a beneficia de restituirea cheltuielilor prilejuite de chemarea în fața organelor judiciare, atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;
  • obligația de a se prezenta la chemările organelor judiciare, atrăgându-i-se atenția că, în cazul neîndeplinirii acestei obligații, se poate emite mandat de aducere împotriva sa;
  • obligația de a comunica, în scris, în termen de 5 zile, orice schimbare a adresei la care este citat, atrăgându-i-se atenția că, în cazul neîndeplinirii acestei obligații, se poate dispune împotriva sa sancțiunea amenzii;
  • obligația de a da declarații conforme cu realitatea, atrăgându-i-se atenția că legea pedepsește infracțiunea de mărturie mincinoasă;
  • dreptul de a nu declara fapte și împrejurări de fapt care, dacă ar fi cunoscute, l-ar incrimina.

 

De menționat este faptul că aducerea la cunoștință a drepturilor și obligațiilor trebuie menționată în cuprinsul declarației.

Apeleaza la un avocat!

Dacă te afli în situația martorului și ești chemat la audiere, nu uita că ai dreptul să te prezinți la declarații alături de un avocat. 

Fiecare situație juridică reprezintă pentru noi o lupta pentru a apăra drepturile clienților noștri. De fiecare dată vom depune toată implicarea, priceperea și diligenta pentru a reuși.

 

Avocații din echipa 👉🏻 www.asistenta-avocat.ro, sunt disponibili atât la sediu, cat si in format online (chat si telefon), gata sa va răspundă gratuit la toate întrebările de natură juridică.

 

Completeaza formularul de mai jos sau contacteaza-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care iti va oferi gratuit consultanta pentru problema ta!