Executare Silita ANAF. Amenzile aplicate de ANAF sunt amenzi fiscale pentru savarsirea de contraventii privind impozitele, taxele si contributiile sociale obligatorii. In majoritatea cazurilor, amenzile fiscale sunt aplicate persoanelor juridice, in calitatea acestora de contribuabili la bugetul de stat, pentru fapte precum neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume; nerespectarea obligatiei de a pune la dispozitia organului fiscal registre, documente de afaceri, evidente si alte inscrisuri; nefrunizarea la termen a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal. Dar, poti primi amenda fiscala si daca esti persoana fizica!
Te afli si tu intr-o astfel de situatie si o consideri abuziva sau nejustificata? Atentie: doar un avocat specializat in procedura de contestatie la executare fiscala poate identifica erorile din actele de executare si te poate ajuta sa obtii ridicarea popririi! Afla mai jos care sunt conditiile in care poti contesta poprirea si cum te pot ajuta avocatii nostri!
In cazul persoanelor fizice, contraventia cea mai intalnita este aplicata pentru nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale, amenda fiind cuprinsa intre 50 lei si 500 lei.
Fiscul are dreptul de a efectua popriri inclusiv pe conturile de credit sau pe cardurile de credit pentru a recupera datoriile fiscale. Conform informatiilor aflate pe site-ul ANAF: „Sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.”
Poprirea este, asadar, o modalitate de a va fi blocate conturile si chiar si angajatorul dvs. este obligat sa se supuna unui asemenea document provenit din partea unui executor fiscal in cazul creantelor fiscale.
Prin acest document, trimis de catre ANAF catre banci dar si catre locul dvs. de munca, sumele de bani ce va revin devin indisponibile pentru dvs. In teorie, institutia bancara prin care incasati salariul ar trebui sa opreasca cel mult 1/3 din banii din acele conturi, sau daca aveti popriri de la mai multi creditori, cel mult 1/2.
Daca poprirea nu este in limitele de mai sus, atunci ea este ILEGALA si trebuie sa fie contestata, deci va trebui sa apelati la instanta de judecata. Iata si alte situatii in care poprirea nu este in limitele prevazute de lege si poate fi contestata cu succes:
– Daca din decizia de impunere sumele sunt gresite, debitorul poate sa conteste aceasta decizie si ulterior si executarea silita.
– Daca oraganul fiscal ii instituie o masura asiguratorie/executorie fara sa fi existat inainte un dialog si verificare cu debitorul daca nu cumva se poate discuta varianta esalonarii debitului.
– Daca sumele impuse cu titlu de penalitati sunt gresite – ( sumele pot deriva din mai multe variante ale codului fiscal si astfel ele trebuiesc calculate diferit).
– Daca nu se respecta forma pe care trebuie sa o imbrace adresa de poprire cu indicarea tuturor aspectelor ce tin de forma adresei de poprire.
Sunteti executat silit de catre ANAF? Puteti programa o consultanta la sediul societatii noastre dand click AICI. Sau, ne puteti contacta la 0771 500 743 pentru a discuta mai multe despre problema dvs.!
Neregularitatile pot fi invocate, atunci cand primiti acte de executare, DOAR in fata instantei de judecata si nu la organul administrativ si in termen de 15 zile de la primirea actului de executare. In aceasta situatie, este imperios sa va adresati unui avocat cu experienta care sa va reprezinte in instanta si sa va ajute in procesul de contestare a executarii silite impuse de Fisc.
Daca va aflati intr-o situatie similara, si considerati ca poprirea este abuziva, avocatii nostri va ofera consultanta juridica gratuita!
Pe tot parcursul contestatiei, va fi suspendata executarea amenzii, astfel incat nu va trebui sa platiti amenda decat in situatia in care instantele de judecata nu ne vor da castig de cauza. In orice caz, este foarte intelept sa profitati de posibilitatea de a contesta amenda fiscala in vederea obtinerii anularii acesteia. Contactati-ne aici!
STIAI CA: Potrivit art. 261 din Codul de procedura fiscala, termenul de a formula contestatie la executare este de 15 zile si se calculeaza de la data cand contestatorul a luat cunostinta de executare ori de actul de executare pe care il contesta, din comunicarea somatiei sau din alta instiintare primita ori, in lipsa acestora, cu ocazia efectuarii executarii silite sau in alt mod. Dupa expirarea celor 15 zile nu mai aveti dreptul de a ataca in instanta executarea silita, chiar daca aceasta este NELEGALA.
Si firmele au posibilitatea sa actioneze impotriva executarilor silite ale ANAF mai ales ca atunci cand intervine o poprire de la Fisc pentru o persoana juridica, aceasta poate sa aiba toata activitatea blocata si sa intre direct in insolventa.
Astfel, masurile pe care ANAF trebuie sa le ia cu privire la persoanele juridice, trebuie sa fie cu mult mai mult analizate in asa fel incat sa nu perturbe activitate persoanei juridice.
Cu toate acestea, sunt foarte dese cazurile cand nu se respecta obligatiile procedurale privind recuperarea creantelor fiscale. Astfel, pentru a avea dreptul sa solicite plata unei sume de bani de la contribuabil, organul fiscal trebuie sa emita o decizie de impunere, decizie care trebuie comunicata prin posta, cu confirmare de primire (si doar ulterior prin alta modalitate), catre destinatarul ei. Necomunicarea deciziei de impunere in modalitatea prevazuta de lege atrage nelegalitatea unei eventuale executari silite, deoarece contribuabilul a fost lipsit de dreptul sau de a lua la cunostinta despre obligatiile fiscale care ii revin, iar in cazul in care le considera neintemeiate, are dreptul de a le contesta.
Acestea sunt doar cateva dintre neregulile ce se pot identifica in cadrul unei executari silite declansate de organele fiscale, insa numarul lor este mult mai mare, ceea ce face ca sansele dumneavoastra de a castiga o contestatie la executare sa fiecrescute. In concluzie, nu ”luati de bun” ceea ce primiti de la organelle fiscale, ci analizati cu atentie, iar daca ceva vi se pare a fi in neregula, nu ezitati sa apelati la un avocat din echipa noastra pentru a va fi respectate drepturile.
Pentru a va putea ajuta, va trebui, mai intai, sa discutam despre problema dvs. Va oferim consultanta juridica gratuita prin telefon sau online, deci, primul pas este acela de a ne contacta. Puteti sa ne apelati la 0771 500 743 / 0733 774 119 sau sa ne scrieti la contact@asistenta-avocat.ro
De asemenea, puteti completa formularul de la finalul acestui articol si un avocat cu experienta in executari silite ANAF va va contacta in maximum 24h pentru a discuta cu dvs. O data ce am discutat despre problema dvs. si am incheiat contractul de asistenta juridica vom formula contestatia la executare si ne vom ocupa de solutionarea contestatiei la executare de catre instanta de judecata!