Întâmpinarea reprezintă actul procesual prin care pârâtul răspunde în scris la cererea de chemare în judecată, urmând să se apere față de pretențiile reclamantului.
Da, de principiu, pentru că sunt și excepții, întâmpinarea este obligatorie, în afară de cazurile când legea prevede altfel, și reprezintă actul de procedură prin care pârâtul răspunde pretențiilor reclamantului, apărându-se, în fapt și în drept, față de cererea de chemare în judecată. De asemenea, prin întâmpinare se vor arăta și probele de care pârâtul înțelege să se folosească în proces.
În cele mai multe cazuri, întâmpinarea trebuie depusă în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii de chemare în judecată, sub sancțiunea prevăzută de lege, care va fi indicată expres în comunicarea către pârât a cererii de chemare în judecată.
Conform Codului de procedură civilă, întâmpinarea și înscrisurile atașate se vor depune în atâtea exemplare câte sunt necesare pentru comunicare plus unul pentru a rămâne la dosarul cauzei. Prin urmare, se va depune întâmpinarea într-un exemplar pentru instanța de judecată și unul pentru fiecare reclamant.
Art. 208 Cod procedură civilă prevede faptul că nedepunerea întâmpinării sau nedepunerea în termenul prevăzut de lege, atrage sancțiunea de a nu mai putea să propuneți probele de care doriți să vă folosiți pentru ca instanța să respingă cererea reclamantului, și nu veți mai putea invoca nici unele excepții (respectiv excepțiile private, care nu sunt de ordine publică).
Un exemplu elocvent este acela în care pârâtul este chemat în judecată pentru plata unei sume de bani ce rezultă dintr-o datorie mai veche de 3 ani: în acest caz, prin nedepunerea întâmpinării la timp și neinvocarea excepției prescripției, acesta va putea fi ,,bun de plată”.
Un alt exemplu, în cazul divorțurilor, nedepunerea întâmpinării de către pârât poate poate fi văzută ca o ratare a tuturor șanselor de apărare, însă art. 917 Cod procedură civilă prevede posibilitatea formulării unei cereri reconvenționale (adică propria cerere de divorț), care se depune mult mai târziu decât întâmpinarea, respectiv până la primul termen de judecată la care pârâtul fost legal citat. În cadrul acestei cereri veți putea solicita administrarea de probe care nu au fost cerute prin întâmpinare.
Nu în ultimul rand, art. 254 alin. (2) Cod procedură civilă prevede propunerea de probe de către pârât și în afara termenului de întâmpinare, după cum urmează:
ex1: Cazul în care se dorește a se demonstra nevinovăția folosind proba cu înscrisuri, înscrisuri care pot fi analizate concomitent cu cele depuse de către reclamant iar prin aceasta nu s-ar întârzia cu nimic procesul.
ex2: La fel este valabil și în cazul unui, interogatoriu pe care poate paratul îl are deja pregătit și se poate administra la același termen la care se administrează și proba cu interogatoriul reclamantului.
ex3: Chiar și în cazul martorilor există excepții, adică atunci când martorul dvs. ar putea fi audiat în aceeași zi cu martorul propus de către reclamant.
ex1: boala gravă care care a împiedicat pârâtul să răspundă
ex2: modificarea de adresă (cererea a fost primită la o adresa de la care pârâtul avea cum să intre în posesia ei)
ex3: indicarea unei adrese greșite a pârâtului de către reclamant
Cu toate acestea, paratul trebuie sa respecte, mersul dosarului și astfel:
a) să se depună lista martorilor în termen de 5 zile de la încuviințarea probei, când se cere proba cu martori;
b) să se depună copii certificate de pe înscrisurile invocate cu cel puțin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecată, dacă s-a încuviințat proba cu înscrisuri;
c) să se depună interogatoriul în termen de 5 zile de la încuviințarea acestei probe, în cazurile în care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) să se depună dovada plății cheltuielilor necesare efectuarii expertizei, în termen de 5 zile de la numirea expertului sau în termenul stabilit de instanță
Chiar dacă nu ați formulat intampinarea sau nu ați formulat-o în termen, veți putea invoca unele excepții, cum sunt:
Sediul materiei:
Art. 205-208 C. proc. civ.
Art. 148-151 C. proc. civ.
Instanţa …..
Dosar nr…../…../…..
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul (nume ….., prenume …..), cu domiciliul în ….., având codul numeric personal ….., cu domiciliul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ….., prenume …..), cu domiciliul în….., având următoarele date de contact, personal/prin mandatar/ prin reprezentant legal/ prin reprezentant judiciar (nume ….., prenume …..)/ reprezentat prin avocat (nume ….., prenume …..), cu sediul profesional în ….., având următoarele date de contact …..
sau
Subscrisa (denumirea …..), cu sediul în ….., având codul unic de înregistrare/codul de identitate fiscală/numărul de înmatriculare în registrul comerţului/numărul de înscriere în registrul persoanelor juridice/contul bancar ….., cu sediul procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură la numitul (nume ….., prenume …..), cu domiciliul în ….., având următoarele date de contact, prin reprezentant (nume ….., prenume …..)/prin consilier juridic (nume ….., prenume …..)/prin avocat (nume ….., prenume …..), cu sediul profesional în ….., având următoarele date de contact …..
în contradictoriu cu reclamantul (nume ….., prenume …..), cu domiciliul în…..,
sau
în contradictoriu cu reclamanta (denumirea persoanei juridice …..), cu sediul în ….., prin reprezentant[14] (nume ….., prenume …..), formulăm
ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ
prin care solicităm instanţei să se pronunţe asupra următoarelor excepţii procesuale ( de procedura şi de fond)….. şi, pe fond, să respingă cererea de chemare în judecată formulată.
În fapt, faţă de pretenţiile formulate de reclamant înţelegem să formulăm următoarele apărari pentru fiecare dintre acestea în parte …..
În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 205-206 C.proc. civ. şi art. …..
În dovedire, solicităm încuviinţarea probei cu înscrisuri/probei testimoniale/probei cu interogatoriul reclamantului/probei cu expertiză judiciară în specialitatea …..
În cadrul probei cu înscrisuri, depunem următoarele înscrisuri ….., în copii certificate pentru conformitate cu originalul, în ….exemplare.
În cadrul probei testimoniale, indicăm în vederea audierii, în calitate de martori, pe numiţii ….., cu domiciliul în….., pentru dovedirea următoarelor apărări și excepții….. şi solicităm citarea acestora.
În cadrul probei cu interogatoriu, solicităm citarea reclamantului persoană fizică, cu menţiunea personal la interogatoriu, sub sancţiunea aplicării dispoziţiilor art.358 din C. proc. civ., pentru dovedirea faptelor personale vizând …..
În cadrul probei cu expertiză în specialitatea ……, solicităm încuviinţarea următoarelor obiective: …..
Solicităm judecarea cauzei, în lipsă, în conformitate cu art. 411 alin.(1) pct.2) din C. proc. civ.
Depunem prezenta întâmpinare , în …..exemplare.
Anexăm procura în original/copie legalizată/împuternicirea avocaţială/delegaţia de reprezentare/copie legalizată de pe înscrisul doveditor al calităţii de reprezentant/extras din registrul public/extras, în copie legalizată, din actul care atestă dreptul de reprezentare.
Data, Semnătura,
Domnului Preşedinte al Judecătoriei…../Tribunalului…../Curţii de Apel
Fiecare situație juridică reprezintă pentru noi o lupta pentru a apăra drepturile clienților noștri. De fiecare dată vom depune toată implicarea, priceperea și diligența pentru a reuși.
Avocații din echipa 👉🏻 www.asistenta-avocat.ro, sunt disponibili atât la sediu, cât și în format online (chat si telefon), gata să vă răspundă la toate întrebările de natura juridică.
Completeaza formularul de mai jos sau contacteaza-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care iti va oferi gratuit consultanta pentru problema ta!