fbpx

Reabilitarea judecatoreasca: aveti un cazier penal? Aflati daca si cum il puteti sterge!

Reabilitarea judecatoreasca. Daca dumneavoastra sau o persoana draga dumneavoastra are cazier penal, suntem siguri ca v-ati dori sa existe o modalitate de a „sterge” trecutul si a porni de la zero, cu un cazier judiciar „curat”. Din fericire, aceasta posibilitate exista si este denumita de Codul Penal ca „reabilitare”.

Reabilitarea este o institutie de Drept Penal care are rolul de a inlatura, in anumite conditii expres mentionate in Codul Penal, consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune. Aceasta este de doua feluri: de drept (art.165 Cod penal) si judecatoreasca (art.166 Cod penal), cea din urma operand la cererea persoanei condamnate sau a mostenitorilor sai.

Avocat Reabilitarea judecatoreasca

Ce este reabilitarea de drept?

Este forma prevazuta de art. 165 Cod Penal, cea care intervine automat, fara demararea vreunei proceduri legale. Aceasta intervine atunci cand:
– condamnarea a fost la pedeapsa amenzii sau a inchisorii care nu depaseste 2 ani;
– executarea pedepsei inchisorii a fost suspendata sub supraveghere;
– in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit nici o alta infractiune.
Daca sunt indeplinite conditiile de mai sus, va opera reabilitarea de drept, iar organele care tin evidenta cazierului judiciar vor radia din oficiu mentiunile cu privire la condamnarile mai sus enumerate.

Ce este reabilitarea judecatoreasca?

Condamnatul care nu indeplineste conditiile reabilitarii de drept, va putea fi totusi reabilitat, la cerere, prin procedura judecatoreasca, daca:

– nu a savarsit o alta infractiune intr-un anume interval de timp, interval care variaza in functie de durata condamnarii;
– a achitat integral cheltuielile de judecata si si-a indeplinit obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand acesta dovedeste ca nu a avut posibilitatea sa le indeplineasca sau cand partea civila a renuntat la despagubiri.


Exista insa si doua exceptii de la regula enuntata la pct-ul 2, respectiv atunci cand condamnatul s-a aflat in imposibilitatea de a indeplini obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamanare, caz in care va trebui sa dovedeasca aceasta stare de imposibilitate sau partea civila a renuntat la despagubiri.

 

 

Ce obtineti prin reabilitarea judecatoareasca?

Redobanditi drepturile cetatenesti care v-au fost interzise prin hotararea de condamnare. Faceti sa inceteze decaderile, interdictiile si incapacitatile care rezulta din condamnare, va reintegrati din punct de vedere social si redobanditi respectul social deplin. Cu alte cuvinte, stergeti consecintele unei condamnari, efectele ei privative sau restrictive asupra drepturilor dumneavoastra. 

 

Astfel, daca ati fost inscris in cazierul judiciar, sunteti scosi din evidenta, condamnarea respectiva nu mai poate atrage retinerea starii de recidiva si nici nu mai poate impiedica aplicarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in cazul comiterii unei noi infractiuni. Reabilitarea nu va indreptateste insa, sa fiti reintegrate chiar in functia din care ati fost scos in urma condamnarii, sa fiti reprimit in cadrele permanente ale armatei sau sa va fie redat gradul militar pierdut. De asemenea nu veti inlatura masurile de siguranta ce au fost luate fata de dumneavoastra prin hotararea de condamnare, cu exceptia interdictiei de a va afla in anumite localitati, care dispare prin reabilitare.

Cand puteti cere reabilitarea judecatoareasca?

Un fost condamnat poate fi reabilitat, la cerere, de catre instanta de judecata, dupa implinirea urmatoarelor termene, dupa cum urmeaza:

– 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
– 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
– 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
– 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.


Legea prevede si posibilitatea reabilitarii condamnatului decedat pana la implinirea termenului de reabilitare, in cazul in care instanta de judecata, evaluand comportamentul de pana la deces al condamnatului apreciaza ca merita acest beneficiu.

Am nevoie de un avocat pentru reabilitarea judecatoreasca?

In acest caz, da, asistenta juridica a unui avocat de drept penal se va dovedi utila si chiar necesara pentru intocmirea unei cereri care sa indeplineasca conditiile de admisibilitate si sa asigure obtinerea reabilitarii.

 

Cererea de reabilitare se formuleaza de catre fostul condamant, iar dupa moartea acestuia, de catre familie si trebuie sa contina:

a) adresa condamnatului, iar cand cererea este facuta de alta persoana, adresa acesteia;
b) condamnarea pentru care se cere reabilitarea si fapta pentru care a fost pronuntata acea condamnare; c) lo

calitatile unde condamnat ul a locuit si locurile de munca din tot intervalul de timp de la executarea pedepsei si pana la introducerea cererii, iar in cazul cand executarea pedepsei a fost prescrisa, de la data ramanerii definitive a hotararii si pana la introducerea cererii;
d) temeiurile cererii;
e) indicatii utile pentru identificarea dosarului si orice alte date pentru solutionarea cererii.

 

La cerere, se anexeaza actele din care reiese ca sunt indeplinite conditiile reabilitarii.

Dupa redactare, cererea se depune, ca regula, la instanta care a judecat cauza in fond. Totusi, legiuitorul a reglementat o competenta alternativa in astfel de cazuri. Pe cale de consecinta, cererea de reabilitare de poate depune si la instanta corespunzatoare in a carei circumscriptie domiciliaza fostul condamant sau a avut ultimul domiciliu, in cazul in care domiciliaza in strainatate, la data depunerii cererii.

 

In cazul respingerii cererii de reabilitare, petentul poate formula contestatie in termen de 10 zile de la comunicare, contestatie care urmeaza a fi solutionata de catre instanta ierarhic superioara.

O mentiune extrem de importanta, reglementata de catre in cuprinsul art. 170 Cod penal, se refera la situatia in care solutia de respingere ramane definitiva, in sensul ca petentul, nu mai poate introduce o noua cerere decat dupa 1 an de la momentul ramanerii definitive a hotararii de respingere.

Reabilitare judecatoreasca: Angajati un avocat!

Procedura de obtinere a reabilitarii judecatoresti este complexa si numai un avocat cu experienta va poate ajuta. Daca va doriti sa stergeti cazierul penal, avocatii din echipa noastra va stau la dispozitie si va ofera consultanta juridica gratuita. Completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0733 774 1190771 500 780 /0771 500 743 pentru mai multe detalii!

Post Views: 8.855