fbpx
 

👩‍👧‍👧👨‍👧‍👦 *DREPT DE VIZITARE MINOR❗ STABILIREA PROGRAMULUI DE VIZITARE*❗

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CIVIL  > 👩‍👧‍👧👨‍👧‍👦 *DREPT DE VIZITARE MINOR❗ STABILIREA PROGRAMULUI DE VIZITARE*❗

👩‍👧‍👧👨‍👧‍👦 *DREPT DE VIZITARE MINOR❗ STABILIREA PROGRAMULUI DE VIZITARE*❗

👩‍👧‍👧👨‍👧‍👦 *DREPT DE VIZITARE MINOR❗ STABILIREA PROGRAMULUI DE VIZITARE*❗

La cerere, instanţa de divorţ se pronunţă şi cu privire la:

a) exercitarea autorităţii părinteşti, contribuţia părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, locuinţa copilului şi dreptul părintelui de a avea legături personale cu acesta;

b) numele soţilor după divorţ;

c) locuinţa familiei;

d) despăgubirea pretinsă pentru prejudiciile materiale sau morale suferite ca urmare a desfacerii căsătoriei;

e) obligaţia de întreţinere sau prestaţia compensatorie între foştii soţi;

f) încetarea regimului matrimonial şi, după caz, lichidarea comunităţii de bunuri şi partajul acestora.

Când soţii au copii minori, născuţi înaintea sau în timpul căsătoriei ori adoptaţi, instanţa se va pronunţa asupra exercitării autorităţii părinteşti, precum şi asupra contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere şi educare a copiilor, chiar dacă acest lucru nu a fost solicitat prin cererea de divorţ.

De asemenea, instanţa se va pronunţa din oficiu şi asupra numelui pe care îl vor purta soţii după divorţ, potrivit prevederilor Codului civil

▪️ Asadar, parintele care NU va avea locuinta impreuna cu minorul, in majoritatea cazurilor pastreaza dreptul de avea legaturi personale cu copilul, instanta de judecata putand stabili un program de vizitare daca acesta a fost cerut de unul dintre parinti.

▪️ Este de preferat ca parintii sa ajunga la un acord cu privire la acest program de vizitare fiind in interesul copilului ca acesta sa pastreze legaturi armonioase cu ambii parinti. Daca parintii se inteleg cu privire la modalitatea in care parintele nerezident sa pastreze legatura cu minorul, la durata si frecventa acestor intalniri, atunci instanta nu va interveni si nu va fi necesar sa se stabileasca un anumit program de vizitare. In masura in care, insa, intre parinti nu poate exista colaborare, nu exista nici posibilitatea realizarii unui astfel de acord, atunci se va solicita instantei ca, prin sentinta judecatoreasca, sa stabileasca un astfel de program care va trebui respectat de catre ambii parinti.

▪️ In functie de particularitatile cazului si de varsta copilului, de obicei, programul de vizitare al minorului, va include doua weekend–uri pe luna, de Vineri orele 20:00 pana Duminica orele 18:00, o saptamana in vacanta de iarna, o saptamana in vacanta de primavara, o luna in vacanta de vara, de ziua de nastere a parintelui nerezident copilul sa o petreaca cu acesta, de ziua de nastere a copilului fie ca aceasta sa fie sarbatorita de ambii parinti, fie un an la un parinte iar anul urmator la celalalt parinte. Acesta este un standard dar parintii pot cere programul in functie de particularitatie fiecarei familii si e timpul fiecaruia dar mai ales in functie de interesul superior al copilului/copiilor.

▪️ Daca pensia de intretinea este o obligatie a parintelui nerezident si un drept al copilului, dreptul de vizitare este un drept al copilului dar si un drept si o facultate a parintelui, de a se implica in cresterea si dezvoltarea copilului, de a avea relatii personale cu acesta.

▪️ Cum legea nu prevede nimic, instanța nu este obligată să stabilească un program de vizitare. Este datoria sau dreptul părintelui separat de copil să formuleze o asemenea cerere. Această cerere se numeste cerere reconventionala si se timbrează cu 20 lei (plata la casieriile D.I.T.L.).
Cererea se poate face fie in cadrul procesului de divorț, fie ulterior, după ce instanța va fi stabilit cu care dintre părinți va locui copilulsau daca intervin schimbari in situatia dintre parinti sau dintre parinti si copii care nu au fost avute in vedere de prima instanta.

▪️ La stabilirea programului de vizitare se va ține cont și de vârsta copilului: dacă acesta este la o varsta la care este inca dependent de mama sa, instanta va stabili locuinta acestuia cu mama, daca minorul are o varsta sub 2-3 ani, instanța va putea cenzura programul în funcție de nevoile sale, evitând, eventuale deplasări lungi sau alte asemenea ce ar putea dauna copilului.

Exemplu: PROGRAM VIZITARE MINOR.

– în fiecare al doilea weekend de vineri dimineața, ora …, până duminica, ora …;
– ….zile în timpul vacanței de vară și …. zile în timpul vacanței de iarnă;
– în anii impari, prima zi de paște și prima zi de crăciun, precum și de ziua de naștere a copilului;
– în anii impari, a doua zi de paște și a doua zi de Crăciun, precum și revelionul.
– alte cerinte

▪️ Conform art. 403 C.civ. care enumera doar exemplificativ si nu limitativ situatii de fapt, dacă ulterior procesului condițiile ce au existat la momenul pronuntarii sentintei se schimbă (ex: comportamentul părților este diferit, domiciliul părților se schimbă, distanța scade sau crește, parintele rezident si copilul isi schimba locuinta, conditiile financiare devin mult mai impovaratoare pentru parintele beneficiar de program si exemplele pot continua) parintele interesat poate cere instanței schimbarea regulilor stabilite prin hotărârea inițială deschizand un nou proces prin depunerea unei cereri de chemare in judecata (daca nu exista intelegere cu celalalt parinte in sensul celor ce s-au schimbat)

▪️ Programul stabilit de instanță este unul ce reprezinta un minim de timp alocat parintelui cu care copilul nu locuieste, adică părintele la care locuiește copilul va trebui să permită celuilalt să vadă copilul cel puțin în intervalele stabilite prin sentință. Totuși, dacă părțile se înțeleg, nimic nu împiedică părinții să stbilească de comun acord ORICE intervale doresc, chiar dacă acestea nu au fost cuprinse în sentință si ar presupune drepturi suplimentare pentru parintele nerezident.

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.