fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

­čôť ORDONAN┼óA PRE┼×EDIN┼óIAL─é. SUPLINIREA CONSIM┼ó─éM├éNTULUI CELUILALT P─éRINTE PENTRU DEPLASAREA MINORULUI ├ÄN STR─éIN─éTATE. REFUZ ABUZIV

Angajeaz─â avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CIVIL  > ­čôť ORDONAN┼óA PRE┼×EDIN┼óIAL─é. SUPLINIREA CONSIM┼ó─éM├éNTULUI CELUILALT P─éRINTE PENTRU DEPLASAREA MINORULUI ├ÄN STR─éIN─éTATE. REFUZ ABUZIV

­čôť ORDONAN┼óA PRE┼×EDIN┼óIAL─é. SUPLINIREA CONSIM┼ó─éM├éNTULUI CELUILALT P─éRINTE PENTRU DEPLASAREA MINORULUI ├ÄN STR─éIN─éTATE. REFUZ ABUZIV

­čôť┬áORDONAN┼óA PRE┼×EDIN┼óIAL─é. SUPLINIREA CONSIM┼ó─éM├éNTULUI CELUILALT P─éRINTE PENTRU DEPLASAREA MINORULUI ├ÄN STR─éIN─éTATE. REFUZ ABUZIV.

ORDONANTA PRESEDINTIALA SUPLINIRE ACORD
Deplasarea copiilor ├«n ┼úar─â ┼či ├«n str─âinatate se realizeaz─â cu ├«n┼čtiin┼úarea ┼či acordul ambilor p─ârinti; orice ne├«n┼úelegeri ├«ntre acestia cu privire la exprimarea acestui acord se solu┼úioneaz─â de c─âtre instan┼úa judec─âtoreasc─â, conform art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004.

Potrivit prevederilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: ÔÇŁ deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, iar conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005 minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ÔÇŁ

Avand in vedere ca Noul Cod Civil stabileste exercitarea autoritatii parintesti in comun, ambii parin╚Ťi vor avea un cuvant de spus cu privire la necesitatile importante ale copilului, cum ar fi statutul juridic al acestuia, asistenta medicala, educatia, instruirea religioasa sau activitatile extracurriculare.

CEA MAI INTALNITA SITUATIE ESTE ACEEA IN CARE DUPA DIVORT UNUL DINTRE PARINTI NU ISI DA ACORDUL PENTRU CA, COPILUL ( COPIII ) LOR SA PARASEASCA TARA. MOTIVELE POT DIFERI : FIE EXISTA O DORINTA DE RAZBUNARE PE PARINTELE CU CARE COPILUL LOCUIESTE, FIE ESTE O SITUATIE NEJUSTIFICATA , FIE ACESTIA NU MAI SUNT DE GASIT PENTRU A ISI DA IN SCRIS ACORDUL .

Declara╚Ťia pentru ie╚Öirea minorului din ╚Ťar─â, cunoscut─â ╚Öi sub numele de „procur─â pentru copil minor”, este un act necesar la frontier─â pe care p─ârintele ce nu ├«l ├«nso╚Ťe╚Öte pe minor ├«n c─âl─âtoria ├«n afara ╚Ť─ârii trebuie s─â-l fac─â la notariat sau, dac─â se afl─â ├«n str─âin─âtate, la Consulatul/Ambasada Rom├óniei.

Aceast─â declara╚Ťie va fi necesar─â pentru copiii minori cu cet─â╚Ťenie rom├ón─â doar la ie╚Öirea din Rom├ónia, nu ╚Öi la revenirea ├«n ╚Ťar─â.

Declara╚Ťia poate fi dat─â ╚Öi ├«n fa╚Ťa unui notar str─âin, caz ├«n care trebuie supralegalizat─â sau apostilat─â conform Conven┼úiei de la Haga cu privire la suprimarea cerin┼úei supralegaliz─ârii actelor oficiale str─âine.

VALABILITATE
Declara╚Ťia se poate da pentru o perioad─â care nu poate dep─â╚Öi 3 ani de la data ├«ntocmirii, potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circula╚Ťii a cet─â╚Ťenilor rom├óni ├«n str─âin─âtate, astfel cum a fost modificat─â ╚Öi completat─â prin Legea nr. 169/2016, publicat─â ├«n Monitorul Oficial nr. 772 din 3 octombrie 2016.

Condi┼úiile ├«n care poate ie╚Öi din ╚Ťar─â un copil minor
Poate p─âr─âsi teritoriul Rom├óniei copilul minor care are pa┼čaport sau carte de identitate ┼či, dup─â caz, c─âl─âtore╚Öte:

a) însoţit de ambii părinti;

b) cu unul dintre p─ârin╚Ťi ╚Öi prezint─â declara┼úia notarial─â din partea celuilalt p─ârinte, din care rezult─â acordul celui din urm─â cu privire la efectuarea c─âl─âtoriei sau face dovada decesului celuilalt p─ârinte prin certificat de deces, hot─âr├óre judec─âtoreasc─â definitiv─â de declarare a mor┼úii, comunicare oficial─â din partea misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale Rom├óniei ├«n str─âinatate. De asemenea, ├«n cazul dispari╚Ťiei p─ârintelui, se va prezenta hot─âr├óre judec─âtoreasc─â de constatare a dispari╚Ťiei;

c) cu unul dintre p─ârin┼úi, dac─â p─ârintele ├«nso┼úitor prezint─â hot─ârare judec─âtoreasc─â ramas─â definitiv─â ┼či irevocabil─â prin care minorul i-a fost incredin┼úat sau, dup─â caz, prin care i-a fost atribuit─â exercitarea ├«n mod exclusiv a autorit─â╚Ťi p─ârinte╚Öti (├«n cazul divor╚Ťurilor pronun╚Ťate dup─â intrarea ├«n vigoare a Noului Cod Civil). Va fi necesar─â declara╚Ťie notarial─â din partea celuilalt p─ârinte ├«n toate cazurile ├«n care din hot─âr├órea de divor╚Ť rezult─â c─â p─ârin╚Ťii exercit─â ├«n comun autoritatea p─ârinteasc─â a minorului, cunoscut─â ╚Öi sub numele de „custodie comun─â”;

d) ├«nso┼úit de o ter┼ú─â persoan─â fizic─â major─â, numai dac─â aceasta prezint─â extrasul de cazier judiciar valabil ┼či declara┼úia ambilor p─ârin┼úi sau a p─ârintelui c─âruia i-a fost ├«ncredin╚Ťat minorul prin hot─âr├óre judec─âtoreasc─â ramas─â definitiv─â, a p─ârintelui supravie┼úuitor ori a reprezentantului s─âu legal, care cuprinde acordul acestora cu privire la efectuarea c─âl─âtoriei respective ╚Öi datele de identitate ale ├«nso┼úitorului. Duplicatul declara╚Ťiei eliberat de notar ┼či originalul certificatului de cazier judiciar se prezint─â autorit─â╚Ťilor de la punctul de trecere a frontierei prin care se iese din ┼úar─â.

e) in situatia in care copilul are resedinta permanenta intr-o alta tara si parintele alaturi de care calatoreste in strainatate poate dovedi aceasta situatie

Calitatea de ├«nso┼úitor o poate avea ┼či o persoan─â din cadrul unei societ─â┼úii comerciale autorizate s─â desf─â┼čoare activit─â┼úi de transport interna┼úional de persoane. Majoritatea companiilor aeriene ofer─â (contracost) un serviciu prin care un reprezentat al companiei ├«l va putea ├«nso╚Ťi pe copilul minor. ├Än acest caz, se vor mai solicita la frontier─â ┼či documente din care s─â rezulte calitatea acestei persoane.

Din analiza Procedurii Civile rezulta doua situatii in care instanta poate aprecia situatia urgentei si anume:

1. pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere;
2. prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara altfel.

Raportat la aceste criterii, s-a decis ca, in cazul unei cereri de ordonanta presedintiala urgenta trebuie sa rezulte din fapte concrete, specifice fiecarui caz in parte, urmand a fi indicate imprejurarile din care se deduce urgenta.

De asemenea, in cadrul ordonantei presedintiale, urgenta se apreciaza in raport de situatia de fapt la momentul introducerii cererii, precum si la momentul judecarii cauzei. In practica acste aspecte se justifica din dorinta ca un minor sa paraseasca tara fie in vacanta, fie pentru studii, fie in situatii medicale urgente, fie din diverse alte motive particulare.
Sunt foarte multe cazuri in care cetateni romani sunt in alte state iar unul dintre parinti nu mai este de gasit sau nu doreste sa isi exprime acordul pentru ca minorul/minorii sa poata calatori liber.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.