fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Acordul de mediere atestat de avocat sau notar va fi Titlu Executoriu

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CIVIL  > Acordul de mediere atestat de avocat sau notar va fi Titlu Executoriu

Acordul de mediere atestat de avocat sau notar va fi Titlu Executoriu

Acordul de mediere

Acordul de mediere atestat de avocat sau notar va fi titlu executoriu.

Acordul de mediere atestat de un avocat sau de un notar va deveni titlu executoriu , potrivit unui proiect de lege adoptat anul trecut de Camera Deputaţilor și care a trecut recent de testul constituționalității. În prezent, legislaţia prevede că numai hotărârea pronunţată de instanţă, prin care se încuviinţează înţelegerea dintre părţi, constitutie titlu executoriu.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator a trecut de Parlament în iunie 2018, însă a fost contestat la Curtea Constituțională a României (CCR). Acum câteva zile, CCR a respins obiecțiile de neconstituționalitate, iar proiectul urmează să fie trimis pentru promulgare la președintele țării.

Concret, parlamentarii au decis că acordul de mediere verificat şi atestat de către avocaţii părţilor, de către notarul public sau de către un avocat sau notar public ales de mediator cu acordul părţilor, este titlu executoriu. Prin urmare, acordul de mediere în sine va deveni titlu executoriu, fără a mai fi nevoie ca părţile să se adreseze instanţei.

Legislaţia în vigoare prevede că numai hotărârea pronunţată de instanţă, prin care se încuviinţează înţelegerea dintre părţi, constitutie titlu executoriu. Cu toate acestea, potrivit proiectului menţionat anterior, părţile vor avea posibilitatea, în continuare, să solicite instanţei o hotărâre cu titlu executoriu prin care înţelegerea dintre ele să fie încuviinţată, dar numai în situaţia în care dovedesc că au încercat procedura medierii, însă fără a putea ajunge la un acord.

De asemenea, proiectul de lege stabileşte că acordul de mediere va condiţiona posibilitatea părţilor de a obţine ajutor public judiciar în procesele civile. Aşadar, dacă partea care a refuzat procedura medierii, anterior începerii procesului, solicită instanţei acordarea ajutorului public judiciar într-o cauză ce ar fi putut fi soluţionată pe calea medierii, cererea ei va fi respinsă.

Acordul de mediere atestat de un avocat sau de un notar va deveni titlu executoriu – În plus, potrivit proiectului amintit mai sus, şedința de informare privind medierea va fi opțională, nu obligatorie (cum este momentan), înainte de un proces civil, aspect despre care puteţi citi mai multe în acest material.

Atenţie! Prevederile proiectului de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Articol preluat de pe pagina : avocatnet.ro

Pentru asistenţă juridică suplimentară  ne puteţi contacta click AICI 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.