fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Amenzi rutiere. Proces verbal. Termene de Prescriere

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Legislatie  > Amenzi rutiere. Proces verbal. Termene de Prescriere

Amenzi rutiere. Proces verbal. Termene de Prescriere

Amenzi rutiere

Amenzi rutiere. Proces verbal. Termene de Prescriere. Conducătorii auto care au fost sancționți trebuie să știe cum trebuie să arate un proces-verbal de sancționare, cum poate fi contestată amenda sau care sunt termenele de prescriere. Uneori, acest lucru i-ar putea ajuta să scape de plata unei sancțiuni sau, măcar, să știe în cât timp o pot plăti la o valoare mai redusă.

 

Amenzi rutiere Proces verbal termene de Prescriere 1. Valoare. Amenzile rutiere se acordă în funcție de punctul-amendă, al cărui cuantum este de 145 de lei. Cea mai mică sancțiune este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. Există următoarele categorii de amenzi:

– clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
– clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
– clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
– clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
– clasa a V-a (însă numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).

2. Procesul verbal de contravenție. Dacă nu este întocmit conform prevederilor legale, șoferii amendați ar putea să obțină anularea lui în contencios administrativ. Iată ce trebuie să cuprindă un astfel de document:

– numele și prenumele agentului constatator;
– numele și prenumele contravenientului;
– codul numeric personal, iar în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia;
– fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
– semnătura agentului constatator.

Din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a codului numeric personal a persoanei sancționate și o descriere sumară a faptei atrage nulitatea procesului-verbal. În schimb, sancțiunile rutiere nu pot fi contestate, folosindu-se de marja de eroare a aparatelor radar.

 

3. Cum poate fi contestat un proces-verbal de contravenție. Documentul menționează termenul (15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal) și instanța (judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția) la care se depune plângerea contravențională. În plus, se poate face apel la tribunal dacă hotărârea judecătoriei este considerată incorectă.

Important de știut este că plângerea contravențională suspendă executarea amenzilor, de la data înregistrării acesteia la instanță și până la pronunțarea hotărârii judecătorești. Și acest lucru se aplică inclusiv cu privire la situațiile de suspendare a permisului.

 

 4. Termene de prescriere. Practic, se pot prescrie mai multe lucruri:

– aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
– executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii;
– dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în celălalte cazuri; aici, vorbim de un termen de – cinci ani, care curge de la 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

 

 5. Cum se plătește amenda. Se poate face în trei moduri – online, în conturi dedicate; prin instituții de credit autorizate cu care există încheiate convenții; la unitățile Trezoreriei Statului, pentru amenzile ale căror plăți se cuvin bugetului de stat, sau, dacă e vorba de amenzi ale căror plăți se cuvin bugetelor locale, la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.

Atenție! Din 2018, șoferii au 15 zile la dispoziție în care pot plăti jumătate din cuantumul amenzii primite, însă nu pot să plătească amenda direct polițistului care le-a aplicat sancțiunea.

 

6. Amenzi plătite între 1 și 8 ianuarie 2020. În această perioadă, punctul amendă a fost de 223 de lei, revenit, ulterior, la 145 de lei. Din păcate, amenzile primite primele zile ale anului nu vor scădea.

 

Articol preluat DCBusiness

 

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT

 

Semnat asistenta-avocat.ro

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.