fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

ANAF mi-a blocat conturile și m-a executat silit. Titlul a fost anulat ulterior de instanță. Cum îmi recuperez banii?

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CONTENCIOS ADMINISTRATIV  > ANAF mi-a blocat conturile și m-a executat silit. Titlul a fost anulat ulterior de instanță. Cum îmi recuperez banii?

ANAF mi-a blocat conturile și m-a executat silit. Titlul a fost anulat ulterior de instanță. Cum îmi recuperez banii?

ANAF mi-a blocat conturile și m-a executat silit. Titlul a fost anulat ulterior de instanță. Cum îmi recuperez banii?

 

Uneori, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) emite decizii de impunere și/sau titluri executorii care pot fi contestate cu succes în instanță. Contribuabilii care au achitat sumele înscrise în decizii și ulterior câștigă astfel de procese pot întâmpina, însă, greutăți când vine vorba să li se restituie sumele plătite. Ce poți face ca să recuperezi o sumă executată silit în baza unui titlu anulat ulterior de instanță este doar una din numeroasele întrebări la care au răspuns specialiștii din forumul avocatnet.ro.

Întrebarea utilizatorului asistenta-avocat.roÎn 2017 am primit decizie de impunere privind plata CASS pentru anul 2012, deși firma plătise pentru mine. Am făcut contestație dar mi s-a respins pentru că depășisem termenul, prin urmare în ianuarie 2018 am primit titlu executoriu. Am deschis acțiune în instanță însă în iunie mi s-au blocat conturile, deci am fost nevoit să plătesc suma. După ce am câștigat procesul m-am dus la ANAF ca să-mi recuperez banii, însă au refuzat să mi-i restituie pentru că în hotărârea judecătorească nu scrie explicit ,,restituirea sumei executate”, ci doar că se acceptă contestația la executare și se titlul executoriu. Spuneți-mi, vă rog, ce trebuie să fac acum.

Răspunsurile specialiștilor

Avocat: „Păcat că nu ați solicitat atunci întoarcerea executării! Notificați ANAF spunându-i că v-a încasat banii în baza unui titlu azi anulat și că vă datorează penalități de întârziere. Că are 3 zile să vă returneze suma, și că în caz contrar acționați în instanță și vă vor datora inclusiv cheltuieli de judecată. Prezenta notificare e punere în întârziere conform art. 1522 cod civil, caz în care nici cheltuielile de judecată nu mai pot fi evitate prin recunoaștere la primul termen.”

Din răspunsurile date de specialiști, reiese că utilizatorul ar fi putut evita această situație dacă cerea, în acțiunea de contestare și anulare a titlului executoriu, și întoarcerea executării.

Potrivit Art. 723 (1) din Codul de procedură civilă, în toate cazurile în care se desfiinţează titlul executoriu sau însăşi executarea silită, cel interesat are dreptul la întoarcerea executării prin restabilirea situaţiei anterioare acesteia, însă, cum am precizat deja, pentru ca instanța să dispună acest lucru cel interesat trebuie să o ceară. Altfel, suma executată poate fi cerută instanței de executare (aceeași instanță care a admis contestația la executare și a desființat titlul executoriu) doar pe cale separată, deci printr-o acțiune de restabilire a situaţiei anterioare executării.

Important! Când contestatorul o cere, pârâtul într-o astfel de acțiune (ANAF în speța noastră) poate fi obligat atât la restituirea sumei executate, cât și la plata dobânzii legale penalizatoare calculată până la data restituirii și a cheltuielilor de judecată.

Avocatul a explicat că sumele se pot recupera și amiabil, nu doar în instanță: Conform Art. 1522 din Codul civil, se poate încerca recuperarea sumei și amiabil, printr-o notificare scrisă, nu doar prin intermediul instanței. În notificare este recomandat să îi acordați un termen de executare, cu precizarea că nerespectarea lui va avea drept consecință o cerere de chemare în judecatăcare va conține, în plus față de restituirea sumei, pretenția de plată a dobânzii legale penalizatoare și a cheltuielilor de judecată”.

Specialistul a mai precizat pentru noi:,,Este important de înțeles că atunci când ajungeți în instanță puteţi să nu recuperaţi cheltuielile de judecată dacă pârâtul (în cazul de față ANAF) recunoaşte pretenţiile până la prima zi de judecată. Astfel, plătiţi avocat, taxa de timbru și rămâneți cu cheltuielile, ANAF ştiind că nu va plăti oricum nimic până la prima zi de judecată și, deci, își poate amâna momentul la care să vă facă plata. În situaţia în care îi puneţi in întârziere, toate acestea nu mai pot fi evitate. Toate cheltuielile se datorează de la momentul care apare în notificarea dvs. Este un aspect important și, deşi în situaţia prezentată e mai greu cu instituţiile de stat (cum e aici ANAF), este un pas care, în executările și relaţiile dintre persoane private poate duce la evitarea cu totul a instanţei de judecată.’

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.