fbpx
 

Art. 336 Cod Penal – „Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante”

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT PENAL  > Art. 336 Cod Penal – „Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante”

Art. 336 Cod Penal – „Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante”

Art. 336. Cod Penal – „Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante” – detaliere:

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

* Sintagma „la momentul prelevării mostrele biologice” din cuprinsul dispozițiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională.

Prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 732/16.12.2014 s-a stabilit că sintagma” la momentul prelevării mostrelor biologice” din cuprinsul dispoziţiilor art. 336 alin. 1 din C.pen. este neconstituţională.
S-a reţinut de către instanţa de contencios constituţional că îmbibaţia alcoolică se determină prin analiza toxicologică a mostrelor biologice recoltate la un moment mai mult sau mau puţin îndepărtat de momentul săvârşirii infracţiunii care este cel al depistării în trafic a conducătorului vehiculului şi astfel condiţia ca îmbibaţia alcoolică de peste 0,80 gr/l alcool pur în sânge să existe la momentul prelevării mostrelor biologice plasează consumarea infracţiunii la un moment ulterior săvârşirii ei, în condiţiile în care de esenţa infracţiunilor de pericol este faptul că acestea se consumă la momentul săvârşirii lor.
S-a considerat în acest sens că stabilirea gradului de îmbibaţie alcoolică şi implicit încadrarea în sfera ilicitului penal în funcţie de momentul prelevării mostrelor biologice, care nu poate fi întotdeauna imediat următor săvârşirii faptei constituie un criteriu aleatoriu şi exterior conduitei făptuitorului în vederea tragerii la răspundere penală, în contradicţie cu normele constituţionale şi convenţionale sănătate.
Curtea apreciază, prin urmare, că din punct de vedere al normelor de incriminare prin înlăturarea sintagmei „la momentul prelevării mostrelor biologice” se revine la vechea soluţie legislativă (constituind infracţiune fapta de a conduce pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană ce are o îmbibatie mai mare de 0,80 gr/l alcool pur în sânge), obligaţia organelor de cercetare penală fiind aceea de a administra probe pentru a stabili alcoolemia conducătorului auto la momentul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul si că nicidecum nu poate fi vorba de o „dezincriminare” a faptei. [Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală, Decizia penală nr.626/A/08.04.2016, portal.just.ro]

De asemenea, nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, dar şi cu suspendare dreptului exercitării de a conduce autovehicule pe o perioadă de 30 de zile. Aici intră nerespectarea semnalului regulamentar de oprire. În ceea ce priveşte dispoziţiile, un exemplu ar fi când opreşti un autovehicul, conducătorul auto coboară şi vine către autovehiculul Poliţiei. Poliţistul îi spune să se întoarcă fie în autovehicul, fie să stea pe trotuar. Dacă nu respectă acest lucru, i se poate suspenda permisul de conducere”, a declarat, pentru „Replica”, Ciprian Sobaru, şeful Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa.

Nu in ultimul rand, reamintim si prevederile art. Art. 337 Cod Penal: ,,
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”

Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani

Asadar, va sfatuim sa nu va riscati libertatea si sa conduceti responsabil!!!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.