fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Cazier judiciar 2018: Cum obții certificatul și ce conține

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT PENAL  > Cazier judiciar 2018: Cum obții certificatul și ce conține

Cazier judiciar 2018: Cum obții certificatul și ce conține

Putem obține personal sau printr-un reprezentant, atât din țară, cât și din străinătate un certificat de cazier judiciar cu o valabilitate maximă de șase luni, conform legislației în vigoare. Pentru asta e nevoie doar de o cerere-tip, iar obținerea certificatului se face destul de repede.

Un certificat de cazier judiciar e un document eliberat de autorități persoanelor și care cuprinde siguația judiciară a acestora. În cazierul fiecăruia dintre noi sunt trecute, după caz, condamnările sau alte măsuri cu caracter penal, procesual-penal sau administrativ. Obținerea unui certificat de cazier judiciar și toate celelalte aspecte legate de cazier sunt reglementate în Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Cererea-tip trebuie depusă la orice unitate ori subunitate de poliție în care funcționează un ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar, fiind necesar și actul de identitate, desigur. Cererea se poate depune personal sau electronic ori printr-o persoană desemnată – reprezentant legal. Dacă cererea se depune prin reprezentant, va trebui să-și dovedească calitatea (va fi nevoie de o procură notarială).

În lege scrie că certificatul de cazier se eliberează în cel mult trei zile de la data solicitării, iar valabilitatea sa e de șase luni.

Notă: Persoanele fizice care se află în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, iar certificatul se obține în maximum 30 de zile de la data solicitării.

În certificatul de cazier judiciar se înscriu sancțiunile penale din hotărârile judecătorești rămase definitive care produc efecte juridice, conform legii. Nu se înscriu însă următoarele lucruri:

  • sancțiunile penale pronunțate pentru fapte săvârșite în timpul minorității;
  • măsurile de siguranță luate fără aplicarea unei pedepse, cu excepția internării medicale și a interzicerii ocupării unei funcții sau a exercitării unei profesii;
  • datele referitoare la persoanele față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale sau față de care a fost luată una dintre măsurile preventive prevăzute de Codul de procedură penală.

De pe cazierul personal se mai pot cere copii de către autoritățile române, precum și extrase, cu ocazia schimbului de informații din cazierele judiciare, efectuat cu statele membre ale Uniunii Europene și nu numai.

sursa www.avocatnet.ro

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.