fbpx
 

Cele mai uzuale infractiuni în trafic: iată lista completă cu tâlhăriile de care trebuie să te fereşti

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT PENAL  > Cele mai uzuale infractiuni în trafic: iată lista completă cu tâlhăriile de care trebuie să te fereşti

Cele mai uzuale infractiuni în trafic: iată lista completă cu tâlhăriile de care trebuie să te fereşti

infractiuni in trafic

Cele mai uzuale infractiuni în trafic: iată lista completă cu tâlhăriile de care trebuie să te fereşti

Inspectorul Principal Stan Ionut din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale a avut bunavointa si a dat dovada de toata cooperarea in a ne ajuta sa-i informam pe cititori asupra infractiunilor care se fac in trafic sau care ii implica pe soferii auto.
Ceea ce urmeaza sa citesti aici este adevarat si se intampla pe strazile din Romania. Chiar daca multa lume are impresia ca este vigilenta si ca astfel de cazuri nu li se pot intampla, e bine de prevenit si de informat persoanele care sunt mai putin atente, cum ar fi femei, oameni mai in varsta sau soferi fara experienta aflati la inceput de drum.
De-a lungul anilor s-au perfectionat mai multe metode de talharie in trafic, inca de acum zeci de ani. Insa in prezent exista un numar de 7 metode de operare a hotilor, metode ce ii vizeaza pe soferi.

1. Metoda inteparii rotilor autoturismelor

In acest caz, exista doua moduri de operare: in trafic sau in parcarile de supermarket.
Infractorii urmaresc victima in trafic, iar la un semafor, unul dintre acestia coboara din masina si, cu ajutorul unui cutit inteapa una dintre rotile masinii conduse de victima – de regula, roata dreapta spate, pentru ca este cel mai putin vizibila de la volan. In continuare, talharii urmaresc victima, iar in timp ce aceasta opreste pentru a inlocui roata desumflata, infractorii sustrag gentile personale sau alte bunuri de valoare.
ATENTIE! Hotii opereaza si in cazul in care victima, de obicei femei, se dau jos din masina lasandu-si bunurile in interior, pentru a telefona sau a cere ajutorul celor din jur. Infractorul vine tiptil pe vine si deschide usa, furand geanta sau laptopul lasat pe scaun sau pe bancheta din spate.
Cazul al doilea intalnit la metoda inteparii rotilor se face in parcarile de supermarket, cele aglomerate, sau la Mall. Infractorii asteapta in parcari si urmaresc urmatoarea victima: cu geanta si eventual imbracata bine, care sa dea semne ca are de gand sa cheltuiasca bani. Hotii tintesc persoane singure care au asupra lor genti de mana si care viziteaza magazine. Ei urmaresc mai mult timp victima si isi dau seama daca aceasta scoate portofelul cu bani sau ce are in geanta. Ulterior, dupa ce s-au hotarat asupra unei victime, hotii dau semnalul si inteapa roata masinii care apartine victimei selectate. Cand victima revine la masina, constata pana, si, dupa caz, ori o inlocuieste cu roata de rezerva lasandu-si bunurile in masina, ori se perinda pe langa masina, dupa ce si-a lasat geanta in interior, ca sa gaseasca o solutie.

2. Metoda cu telecomanda de bruiaj

Infractorii asteapta in masina proprie, de obicei cu numere straine sau de Bulgaria, in parcarile aglomerate de la Mall sau Supermarket. Au asupra lor un dispozitiv care bruiaza semnalul telecomenzii auto. Urmaresc si se concentreaza asupra unei masini care tocmai parcheaza in parcarea magazinului si, in momentul in care posesorul iese si inchide masina din telecomanda, actioneaza si ei acest dispozitiv. Astfel, semnalul de la telecomanda la masina nu se mai face si masina ramane deschisa. De obicei, masina face doar semnalul vizual cu stopurile, insa nu blocheaza portierele. Dupa ce victima intra in Mall, hotii vin la masina ramasa cu usile neblocate si sustrag orice bunuri gasesc: genti, obiecte, statii, subwoofere, casetofoane, etc.
ATENTIE! Aceasta metoda este destul de dificila pentru hoti, deoarece multi soferi isi dau seama ca nu se aude acel „clanc” de portiera blocata si incearca de mai multe ori din telecomanda pana se inchide. Hotii nu insista sa tina apasat butonul telecomenzii de bruiaj ca sa nu fie reperati de un sofer mai prevazator, asa ca o opresc.

3. Metoda cu masina care circula pe un drum prioritar si tamponeaza masina care circula pe un drum fara prioritate

Am mai scris despre astfel de cazuri, insa iata cum sta treaba oficiala. Infractorii folosesc diferite autoturisme cu care circula pe drumuri prioritare. Daca la o intersectie intalnesc un alt participant la trafic care circula pe drumul fara prioritate, incetinesc si ii fac semn ca il lasa pe acesta sa treaca. In momentul in care acesta patrunde in intersectie, infractorii accelereaza brusc si tamponeaza autoturismul condus de victima. Ulterior, profitand de prevederile OUG 195/200, conform careia neacordarea de prioritate este sanctionata cu retinerea permisului de conducere, solicita victimei o suma de bani pentru a nu declara acest incident la politie.
ATENTIE! Hotii care fac astfel de talharii conduc masini cu numere de Romania pentru a castiga increderea victimelor, dar sunt masini foarte hartanite si lovite prin toate colturile.

4. Metoda furtului din masina la trecerea de pietoni

Aceasta metoda este pusa in practica de doi sau trei infractori, in zona unor treceri de pietoni pe o sosea aglomerata. De regula, la orele de varf cand se circula bara la bara, unul din infractori priveste de pe marginea trotuarului, de pe bordura, in interiorul masinilor care circula pe prima banda. In momentul in care victima luata in vizor ajunge cu autoturismul in dreptul trecerii de pietoni, aflata aproape de hotul care a ginit masina, acesta ii face semn altuia sa treaca pe trecere. Cel din urma incepe sa treaca strada agale, se face ca scapa ceva, se incheie la sireturi ca sa traga de timp, in timp ce primul sau al treilea personaj vine din spatele masinii, deschide portiera, ia geanta si dispare cu ea.

5. Metoda probei efectuata cu masina care urmeaza a fi cumparata

Infractorii studiaza anunturile auto publicate pe internet si stabilesc o intalnire cu proprietarul masinii vandute, intr-o zona indicata de acestia. Niciodata acasa la proprietar. Cu ocazia vizionarii, infractorii ii solicita vanzatorului sa verifice actele pentru a le confrunta cu seriile de caroserie si motor. Cu actele la ei, ii solicita vanzatorului sa faca o proba de drum cu masina, ocazie cu care se fac nevazuti.

6. Metoda opririi in trafic pentru un litru de benzina

De regula la orele de varf din trafic, infractorii folosesc o masina cu numere straine, cu care stationeaza pe acostament, avand semnalele de avarie pornite si capota de la motor ridicata. Ca si zona, astfel de talharii se fac prin preajma benzinariilor din oras sau din afara. In „fabricarea” acestei metode de hotie, infractorii se imbraca elegant si solicita ajutorul altor soferi, le fac semn sa opreasca, le fac semn cu bidonul gol in mana, pentru ca alti soferi de buna credinta sa opreasca si sa-i ajute. In momentul in care un conducator auto opreste, acestia pretind ca sunt cetateni straini, de obicei arabi, si ca sunt in pana de combustibil. In continuare, acestia sustin ca nu au bani romanesti la ei pentru a cumpara benzina si ii arata, pentru un plus de credibilitate, niste bani straini soferului. Discutia merge insa intr-o directie noua si acestia sustin ca ii fac o favoare victimei daca ii dau la schimb niste bijuterii de aur, pentru sume inzecit mai mici decat cele normale. Astfel, multi soferi sunt ispititi de oportunitatea achizitionarii unor bijuterii de aur la pret de nimic. Dar, dupa ce soferii naivi platesc cateva sute de lei, isi dau seama ulterior ca au dat banii pe tinichele fara valoare.

7. Metoda „vantorii” de la Mall

In parcarile de la Mall, stau pe mai multe randuri mai multi hoti dintr-o grupare organizata, de obicei vreo 3 sau 4. Acestia urmaresc masinile care intra si parcheaza. Urmaresc oamenii care se dau jos din masina si observa daca acestia, inainte sa intre in Mall sau sa mearga la film deschid portbagajul pentru a-si lasa in interior gentile, hainele sau alte bunuri. De obicei, lumea care merge la film sau la restaurant sau chiar la cumparaturi, isi pune bunurile in portbagaj crezand ca sunt in siguranta acolo. Ulterior, dupa ce victimele intra in Mall, hotii isi fac semn si stiu exact ce masina sa sparga, mergand la sigur ca portbagajul acelei masini ascunde bunuri de valoare.

IATA CATEVA SFATURI PE CARE E BINE SA LE URMEZI:

– monteaza-ti folie autorizata la un centru autorizat RAR pe geamurile din spate, cat mai inchisa, pentru a-ti feri bunurile de privirile hotilor;
– nu umbla niciodata in portbagajul masinii sau pe bancheta din spate pentru a-ti lasa ceva acolo. Daca vrei sa lasi ceva, pune de acasa sau de unde pleci;
– inchide absolut mereu portierele si blocheaza-le;
– nu-ti lasa niciodata poseta, geanta sau laptopul pe bancheta din spate, chiar daca esti in mers;
– daca esti femeie, pune-ti geanta in stanga, intre portiera si corp;
– nu merge niciodata cu geamurile fata deschise, daca pe scaunul pasagerului ai bunuri: geanta, laptop, telefon, etc;
– daca vine cineva ca sa discute cu tine la geamul soferului, poate fi o cacealma pentru a-ti lua atentia de la alt personaj care vine pe geamul din dreapta ca sa-ti fure bunurile fara sa-ti dai seama;
– nu-ti lasa niciodata geanta sau ceva de valoare in masina, chiar daca cobori langa ea;
– daca ai vazut ca ai pana, asigura-ti inainte bunurile din masina: baga-le in portbagaj si blocheaza usile cat timp fac pana;
– nu te opri sub nicio forma sa ajuti persoane care cer ajutorul si care conduc masini cu numere straine sau de Bulgaria;
– uita-te cat mai des in oglinzile retrovizoare la semafor, mai ales daca ti se pare ceva suspect pe trecerea de pietoni;
– daca vinzi o masina, nu da niciodata actele eventualilor cumparatori;
– verifica mereu in parcare daca usile masinii sunt blocate de telecomanda.

Sursa: http://www.4tuning.ro/alte-stiri-auto/cele-mai-uzuale-infractiuni-in-trafic-iata-lista-completa-cu-talhariile-de-care-trebuie-sa-te-feresti-18326.html

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.