fbpx
 

Cine plateste ratele pentru creditul bancar dupa divort ?

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CIVIL  > Cine plateste ratele pentru creditul bancar dupa divort ?

Cine plateste ratele pentru creditul bancar dupa divort ?

Cine plateste ratele dupa divort ?

Cine plateste ratele pentru creditul bancar dupa divort ?

Soţii pot rămâne obligaţi amândoi în credit dacă unul singur nu este eligibil în faţa băncii să ducă ratele mai departe ?

Când intră într-un cuplu, cu acte sau fără acte, partenerii au deodată o forţă financiară sporită, şi de cele mai multe ori se angajează împreună la diverse credite sau proiecte, pe care poate nu erau în stare să le abordeze individual. Numai că, în viaţa multor cupluri poate interveni şi despărţirea. Şi deodată, proiectele comune, în special creditele, pot pune o presiune mare pe cei doi foşti parteneri. Lucrurile sunt departe de a fi simple, divorţul sau despărţirea aducând cu sine situaţii din cele mai complicate şi greu de gestionat. Chiar şi din cauza unui simplu credit de nevoi personale.

Ce spun băncile ?

În cazul în care soţii sunt codebitori într-un credit garantat cu ipotecă, banca precizează că se poate ieşi din credit doar dacă soţul care doreşte să rămână cu creditul este solvabil potrivit regulamentului BNR.

Din punctul de vedere al Regulamentului BNR, este necesar a se întocmi o analiză financiară bazată exclusiv pe veniturile soţului care doreşte să preia întregul credit, în cazul în care se va elimina celălalt soţ din contractul de credit, ca urmare a desfacerii căsătoriei şi a partajării bunurilor dobândite în timpul căsătorieiObligaţiile contractuale faţă de bancă nu se sting ca urmare a hotărârii de divorţ sau a înţelegerii amiabile la mediator cu privire la renunţarea unuia dintre soţi la pretenţiile asupra imobilului, acest act fiind unul care nu îşi produce efecte asupra contractului de credit decât după efectuarea operaţiunii de preluare credit de către unul dintre soţi în condiţiile menţionate mai sus. Până în acel moment, ambii soţi îşi păstrează obligaţiile asumate prin contractul de credit iniţial spun reprezentanţii BCR.

Desemenea despre acest subiect puteți citi mai multe articole accesând:

  • Divorț fără copii și bunuri din străinătate
  • Divorț din străinătate cu copii minori
  • Divorț în lipsa unuia dintre soți
  • Divort on-line pt romanii din diaspora
  • Divorț fără prezentare pentru românii din străinătate
  • Recunoașterea divorțului din străinătate în România

De asemenea, ca urmare a partajului, cotele de proprietate a garanţilor soţi suportă modificări.

După divorţ, există trei variante posibile:

a) foştii soţi rămân ambii în credit, întrucât cel care voia să preia singur creditul nu e eligibil în faţa băncii;

b) creditul e preluat de unul dintre soţi dacă acesta are venituri suficiente;

c) soţul rămas nu poate suporta singur rata, dar poate aduce un codebitor în locul fostului soţ. In cele mai multe cazuri când soţii nu au puterea financiară de a duce singuri creditul se ajunge la vânzarea imobilului pentru stingerea datoriei la bancă.

În caz de neplată a ratelor, banca se poate îndrepta asupra oricărui codebitor, indiferent dacă s-a desfăcut căsătoria sau nu. Efectele desfacerii căsătoriei nu se răsfrâng automat asupra contractelor de credit; persoanele în cauză trebuie să facă demersuri speciale pentru modificarea contractelor în cauză.

Creditul este datorie comună, iar soţii răspund cu bunurile comune. În momentul efecturării partajului (prin hotărâre judecătorească sau act autentic notarial) se poate atribui unuia din soţi pasivul reprezentat de credit sau foştii soţi pot fi ţinuţi în continuare răspunzători solidar. Pentru ca în cazul partajului creditul să fie preluat doar de unul din soţi, este necesar acordul băncii. Până la finalizarea partajului, comunitatea subzistă atât în privinţa bunurilor, cât şi în privinţa obligaţiilor. Totodată, în lipsa unui acord al creditorului, ipoteca se păstrează până la stingerea obligaţiilor garantate (rambursarea creditului), inclusiv în cazul în care se schimbă persoana care este proprietarul bunului ipotecat . În cazul unui credit negarantat, după desfacerea căsătoriei, instanţa sau părţile vor stabili cota-parte a fiecăruia pentru rambursarea creditului. 

Articol preluat de pe divortcluj.ro

 

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.