fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Cum divorţezi în România când te afli în străinătate? Avocat specializat pe divorţ în România.

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPTUL FAMILIEI  > Cum divorţezi în România când te afli în străinătate? Avocat specializat pe divorţ în România.

Cum divorţezi în România când te afli în străinătate? Avocat specializat pe divorţ în România.

Cum divortezi in Romania cand te afli in strainatate?

Cum divorţezi în România când te afli în străinătate? Avocat specializat pe divorţ în România.

 

Aceste articol se doreste a fi un ghid pentru romanii care se afla in afara tarii si vor sa divorteze in Romania.

Desi legislatia din Romania s-a simplificat in ultimii ani in privinta divortului, in continuare, procedura este complicata cand te afli in strainatate.  Daca, atunci cand te afli in tara, procedurile sunt clare si ai posibilitatea de a divorta prin acordul partilor, casatoria putand fi desfacuta chiar si la notar sau la ofiterul de stare civila, atunci cand esti in afara tarii si nu vrei sa sa te vii in tara pentru a divorta, singura posibilitate este instanta judecatoreasca.

 

Unica solutie: divorţ pe cale judecatoreasca, adica introdus la instanta judecatoreasca.

Divortul reprezinta desfacerea casatoriei cu efecte pentru viitor.Desfacerea casatoriei se poate realiza cu acordul ambilor soti sau la cererea unuia dintre ei. Divortul in fata instantei de judecata poate fi realizat in trei moduri.

Primul dintre acestea este cel prin acord, in care ambii soti sunt de acord sa divorteze. Cel de-al doilea mod este reprezentat de catre divortul din culpa, care apare atunci cand unul sau ambii soti sunt vinovati de desfacerea casatoriei.In fine, cel de-al treilea mod, divortul dupa o separare indelungata, care a durat mai mult de 2 ani.

Din punct de vedere legal, exista si o a patra posibilitate, de a depune o cerere de divort pe motiv de sanatate, insa foarte putine cupluri apeleaza la acest mod de a isi incheia casatoria.

Daca ai resedinta in strainatate poti folosi toate aceste trei modalitati descrise pentru de a realiza un divort pe cale judecatoreasca.Doar in cazul divortului dupa o separare indelingata,sotul care depune cererea va fi si cel considerat responsabil de esecul casatoriei, in celalate cazuri, responsabili pentru desfacerea casatoriei pot fi ambii soti sau sotul parat.

Foarte important, legea prevede posibilitatea de a schimba cererea depusa de unul soti din culpa sotului parat sau a ambilor soti, in divort prin acordul partilor.

 

Ce acte are nevoie avocatul pentru a depune cererea de divort la instanta din Romania?

Am pornit de la premisa ca nu doresti, nu poti sau nu vrei sa te deplasezi in Romania pentru a divorta.

Pentru demararea procedurii de divort trebuie redactata o cerere de chemare in judecata prin care chemi in judecata celalalt sot.In acest sens, in cerere trebuie specificat unde locuieste celalalt sot, altfel ar fi imposibil ca instanta sa il incunostiinteze despre divort.

Potrivit dispozitiilor articolulului 922 Cod Procedura Civila, instanta va avea nevoie de dovezi sau poate dispune efectuarea unor cercetari pentru a afla daca locuinta specificata in cererea de divort este aceeasi cu a sotului parat.

Cererea de chemare in judecata trebuie insotita de certificatul de casatorie, dar si de cele de nastere ale copiilor, daca acestia exista, ambele, in copie.

 

Unde va fi depusa cererea de divort?

Potrivit articolului 914 Cod Procedura Civila daca niciunul dintre  soti nu are resedinta Romania, deci locuiesc in strainatate, cererea de divort si actele enumerate pot fi depuse prin acordul acestora la orice judecatorie de pe teritoriul Romaniei.

In cazul in care nu exista un acord intre soti cu privire la instanta competenta sa judece divortul, atunci singura instanta la care se poate introduce divortul este Judectoria Sector 5 din Bucuresti.

Daca sotul de care doresti sa divortezi este cetatean strain, poti divorta in fata instantelor romanesti.

Conform  art. 1081 al. 2 Pct. 4 Cod Pr. Civila Roman – Competenta Preferentiala a instantelor romane, instantele romane sunt competente sa judece procese intre persoane cu domiciliul in strainatate, daca actele sau faptele de stare civila au fost inregistrate in Romania.

Adica, pentru a purtea divorta in Romania, trebuie ca certificatul de casatorie sa fie romanesc sau sa fie transcris in romana.

In cazul in care casatoria a fost efectuata intr-o alta tara si nu a fost inregistrata la Starea Civila din Romania, instantele romanesti nu se pot pronunta in privinta divortului.

 

De ce nu trebuie sa te prezinti la divort?

Potrivit art. 920 al. 1 Cod Pr. Civila Roman – Prezenta personala a partilor-  partile trebuie sa se prezinte in persoana in cadrul procesului, dar daca una dintre ele are resedinta in strainatate, aceasta poate fi reprezentata de catre un avocat. Acesta se poate ocupa de toate procedurile si prezentarile, fara a fi necesara prezenta ta la divort.

Daca nu vrei ca un avocat sa te reprezinte, dar nici sa te prezinti la termenele de judecata, acest lucru nu este posibil deoarece cererea va fi respinsa ca nesustinuta. Daca nici celalalt sot nu se prezinta, procesul de divort va fi suspendat.

 

Conditiile divortului din strainatate

Un divort prin acordul sotilor este recomandabil cuplurilor, indiferent daca acestia au copii minori sau nu. Daca ambii parteneri sunt de acord ca divortul este singura solutie, acestia vor trebui sa semneze cererea de divort iar avocatul va atesta semnatura acestora.Este posibil ca ambii soti sa dea avocatului o procura prin care acestia sunt de acord ca acesta semneze cererea de divort in locul lor.

Divortul din culpa poate fi introdus din vina asupra unuia dintre soti sau a amandurora. Pentru ca vina sa fie apreciata corect, in cadrul procesului vor trebui aduse dovezi, martori sau vor fi efectuate interogatorii. Daca acestea vor dovedi ca ambii soti sunt vinovati, chiar daca doar unul a depus cererea de divort, instanta ii va declara pe ambii vinovati.

Divortul pentru separare indelungata poate avea loc doar daca partenerii au fost despartiti mai mult de 2 ani. Daca aceasta perioada nu a trecut, acestia pot apela la una dintre cele doua modalitati prezentate mai sus. Responsabilitatea esecului casatoriei va fi asumata de catre cel care depune cererea de divort.

 

Solutia in cazul in care vrei sa divortezi

Daca te intelegi cu celalalt sot, cand ne contactezi scrie-ne instanta unde vrei sa fie depusa cererea de divort. Daca nu te intelegi cu celalalt sot, ai in vedere ca unica instanta unde putem depune cererea ta divort este Judecatoria Sector 5 din Bucuresti.

 

Cum ajungi cel mai repede la noi?

Completezi formularul disponibil pe www.asistenta-avocat.ro  si in aceeasi zi iti trimitem contractul de asistenta juridica, apoi cererea de divort si posibil ca a doua zi divortul tau sa fie deja inregistrat.

 

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.