fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Dacă închiriezi o maşină după un accident, asigurătorul RCA al vinovatului suportă parţial cheltuiala.

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Noutati  > Dacă închiriezi o maşină după un accident, asigurătorul RCA al vinovatului suportă parţial cheltuiala.

Dacă închiriezi o maşină după un accident, asigurătorul RCA al vinovatului suportă parţial cheltuiala.

Dacă închiriezi o maşină după un accident, asigurătorul RCA al vinovatului suportă parţial cheltuiala.

Conducătorii auto sunt obligaţi să încheie poliţa de răspundere civilă auto (RCA), însă, în cazul unui accident, şoferul păgubit nu poate să se folosească de un alt autovehicul pe cheltuiala asigurătorului RCA al şoferului vinovat, până îşi repară maşina, deşi legea îi oferă acest drept.

Aşa cum am explicat în acest materialLegea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie stabileşte faptul că, în cazul unui accident în trafic, şoferii păgubiţi pot închiria o maşină pe durata reparaţiilor, iar cheltuiala va fi suportată de asigurătorul vinovatului.

Practic, lucrurile stau un pic altfel, a explicat Manuela Franciucconsultant fiscal.

În ciuda faptului că Legea nr. 132/2017 reglementează clar dreptul şoferilor păgubiţi de a închiria o maşină pe durata reparaţiilor, cheltuiala fiind suportată de poliţa RCA a vinovatului, acest lucru nu este tocmai posibil, întrucât asigurătorii şi-au luat măsuri de precauţie.

Astfel, Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 39/2016 privind asigurările auto din România limitează plata despăgubirii în cazul reparaţiei vehiculului avariat printr-o formulă de calcul cel puţin ciudată.

Concret, potrivit documentului, „perioada maximă de indisponibilitate reprezintă timpul normal de reparaţie transformat în zile de lucru prin împărţirea la 4 a timpului normal de reparaţie, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de către asigurătorul RCA”.

De asemenea, Norma stabileşte că perioada maximă pentru calcularea lipsei de folosinţă (adică perioada în care şoferul păgubit nu îşi poate folosi maşina proprie) este perioada de indisponibilitate a utilizării vehiculului ca urmare a stării tehnice, inclusiv în situaţia în care asigurătorul RCA efectuează cercetări suplimentare sau perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, în situaţia daunei totale economice.

Cu alte cuvinte, pe perioada în care bunul asigurat se află în unitatea de service, şoferul nu este despăgubit decât pe perioada reprezentând timpul efectiv de reparaţie (ore, manoperă, deviz final de raparaţie) împărţit la patru, chiar dacă, în realitate, el este lipsit de bunul asigurat pentru o perioadă cu mult mai lungă, în care se comandă piesele sau se repară şi alte maşini.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.