Un Proiect de  Ordonanță privind plata defalcată a TVA a fost lansat vineri, în dezbatere publică, de către MFP. Astfel, pentru a se aplica, documentul are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial.

De altfel, introducerea unui mecanism îmbunătățit de colectare a TVA, cunoscut sub denumirea de split payment, este una dintre măsurile incluse în programul de guvernare și propuse a se aplica începând cu 1 septembrie 2017.

Totuși, de la această dată, deschiderea unui cont bancar în care firmele să încaseze doar TVA-ul aferent facturilor emise clienților lor va fi opțională, urmând însă să devină obligatorie o lună mai târziu, adică la 1 octombrie 2017.

Mecanismul de plăți fracționate se va aplica de către toate persoanele impozabile care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii taxabile și urmărește „aducerea pe picior de egalitate a contribuabililor”, prin eliminarea concurenței neloiale și a avantajelor obținute de cei care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, așa cum scrie în noa de fundamentare anexată proiectului de act normativ.

În prezent, firmele care cumpără bunuri și servicii au obligația de a plăti către furnizori/ prestatori întreaga contravaloare a achizițiilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă, prin virarea într-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, în numerar/substitute de numerar, instrumente de plată etc.

Așadar, firmele vor fi obligate să-și deshidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să nu poată retrage bani, ci doar să primească de la clienții pe care îi au. Noul sistem va putea fi aplicat chiar de la 1 septembrie, în mod opțional, și va deveni obligatoriu la 1 octombrie.

Potrivit informațiilor furnizate de Executiv în programul de guvernare, sistemul split payment, adică o divizare a plății, va fi implementat pe modelul folosit și în alte state europene, însă specialiștii în fiscalitate au atras atenția că apariția unui circuit financiar suplimentar, separat de cele deja existente în sistemul actual, ar produce mai multe dezavantaje decât beneficii.

De exemplu, reprezentanții mediului de afaceri au invocat timpul scurt în care ar urma să fie implementată măsura, programată inițial pentru începutul lunii viitoare. Totuși, putem vorbi acum, după publicarea documentului MFP, de un răgaz de o lună acordat contribuabililor, în contextul în care obligația deschiderii unui cont special de TVA se va aplica de la 1 octombrie.

Chiar și așa însă, specialiștii au atras atenția asupra birocrației excesive pe care o presupune introducerea noului mecanism sau a costurilor însemnate.

sursa: avocatnet.ro