fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Drept Penal: Dispoziţii privind efectuarea urmăririi penale de către procuror

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT PENAL  > Drept Penal: Dispoziţii privind efectuarea urmăririi penale de către procuror

Drept Penal: Dispoziţii privind efectuarea urmăririi penale de către procuror

Urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către procurorîn cazurile prevăzute de lege. 
Procurorul poate dispune preluarea oricărei cauze în care exercită supravegherea, indiferent de stadiul acesteia, pentru a efectua urmărirea penală.
În cazurile în care procurorul efectuează urmărirea penall, poate delega, prin ordonantă, organelor de cercetare penală efectuarea unor acte de urmărire penală.
Punerea în mişcare a acţiunii penale, luarea sau propunerea măsurilor restrictive de drepturi şi libertăţi, Tricuviinţarea de probatorii ori dispunerea celorlalte acte sau măsuri procesuale nu pot forma obiectul delegării.
Procurorii din cadrul parchetului ierarhic superior pot prelua, în vederea efectuării sau supravegherii urmăririi penale, cauze de competenţa parchetelor ierarhic inferioare, prin dispoziţia motivată a conducătorului parchetului ierarhic superior.
Dispoziţiile se aplică în mod corespunzător şi când legea prevede o altă subordonare ierarhică.
Când există o suspiciune rezonabilă că activitatea de urmărire penală este afectată din pricina împrejurărilor cauzei sau calităţii pă’rţilor ori a subiecţilor procesuali principali ori există pericolul de tulburare a ordinii publice, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea părţilor, a unui subiect procesual principal sau din oficiu, poate trimite cauza la un parchet egal în grad.

 

 

 

sursa:consultantaavocat.ro

No Comments

Leave a Comment