fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Dronele și parașutele vor trebui autorizate în spațiul aerian. Ce schimbări majore sunt în noul Cod Aerian al României!

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Legislatie  > Dronele și parașutele vor trebui autorizate în spațiul aerian. Ce schimbări majore sunt în noul Cod Aerian al României!

Dronele și parașutele vor trebui autorizate în spațiul aerian. Ce schimbări majore sunt în noul Cod Aerian al României!

Dronele și parașutele vor trebui autorizate în spațiul aerian. Ce schimbări majore sunt în noul Cod Aerian al României!

Ministerul Transporturilor a postat, în dezbatere publică, noul Cod Aerian al României, cu prevederi care privesc atât aeronavele comerciale, militare, aparatele de zbor de tip elicopter, avion ușor, dar și dronele și parașutele.

“Se asigură astfel creşterea nivelului de siguranţă a zborului prin aplicarea unor standarde comune în cadrul activităţilor aeronautice militare, standarde care vor fi asigurate la nivelul celor europene şi NATO, precum şi pentru zonele de interes militar şi de servitute aeronautică”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, care va sta în procedura de transparență până la data de 20 august.

Una din principalele schimbări constă în obligativitatea ca toate aeronavele să fie echipate cu dispozitive de identificare a poziției acestora în zbor, astfel încât să poată fi identificate în cazul unui accident sau eveniment nedorit.

Art. 14
(6) Începând cu data de 1 ianuarie 2021, în condițiile în care reglementările europene nu prevăd alte termene, toate aeronavele care operează în spațiul aerian național sunt obligate să dețină la bord un dispozitiv funcțional de localizare care să se activeze în caz de urgenţă.
(7) Prin excepție de la prevederile alin. (6), Ministerul Transporturilor, respectiv Ministerul Apărării Naționale, pot stabili, prin reglementări specifice, categorii și/sau tipuri de aeronave civile, respectiv aeronave de stat, care pot opera în spațiul aerian național fără a deține un dispozitiv de localizare în caz de urgență
De asemenea, au fost introduse interdicții pentru operarea aeronavelor deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni în aer liber, în special sub înălțimea de 300 de metri, conform standardelor internaționale.

O altă modificare majoră se referă la drone și la aparatele de zbor fără pilot la bord, cărora li se vor impune mai multe restricții. Astfel, aceste aparate vor putea survola doar în zonele în care își dă acordul Ministerul Apărării sau structurile de securitate, astfel încât să nu fie vizate obiectivele structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională. În caz contrar, autoritățile pot indisponibiliza dronele, până la aplicarea măsurilor legale.

Art. 20
(3) Certificatul de înmatriculare este document obligatoriu la bordul aeronavelor civile şi aeronavelor de stat de transport.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul aeronavelor fără pilot la bord, certificatul de înmatriculare trebuie să se afle în permanenţă la persoana care asigură controlul de la distanţă al aeronavei sau programarea zborului acesteia.
(5) Ministerul Transporturilor poate stabili, prin reglementări specifice, categorii și/sau tipuri de aeronave fără pilot la bord sau aeronave ultraușoare nemotorizate care pot opera în spaţiul aerian naţional fără să deţine un certificat de înmatriculare, în baza unui certificat de identificare sau fără un astfel de certificat.
Capitolele dedicate sancțiunilor și infracțiunilor la Codul Aerian au fost schimbate aproape în totalitate, amenzile în cazul unor încălcări ale noilor prevederi mergând și până la sume cuprinse între 300 și 400.000 lei. Au fost introduse reguli noi privind parașutele, care vor deține, fiecare dintre ele, un certificat de înmatriculare, în caz contrar fiind prevăzute sancțiuni sau chiar pedepse cu închisoarea.

Deși este postat de doar câteva zile pe site-ul ministerului Transporturilor, proiectul de lege a și primit mai multe observații și propuneri, cele mai multe legate de utilizarea dronelor în spațiul aerian al României:

„Propun armonizarea legislatiei cu cea europeana (sau americana) unde dronele NU necesita inamtriculare. Aceasta este tendinta fireasca in domeniu, cu atat mai mult cu cat acestea sunt niste AEROMODELE. In mod arbitrar au fost introduse in aceeasi categorie cu “aparatele de zbor fara pilot”. Este absolut normal ca utilizarea lor in zonele adiacente aeroporturilor, asezarilor urbane, unitatilor militare sa fie restrictionata. In rest zborul ar trebui permis atata vreme cat raspunderea pt eventualele pagube produse sa fie in sarcina utilizatorului.”

No Comments

Leave a Comment