fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Este abuziva incuviintarea executarii fara citarea debitorului?

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Noutati  > Este abuziva incuviintarea executarii fara citarea debitorului?

Este abuziva incuviintarea executarii fara citarea debitorului?

Este abuziva incuviintarea executarii fara citarea debitorului?

Am remarcat nemultumirea constanta manifestata de catre clientii nostri, care se afla in procedura de executare silita, fata de faptul ca incuviintarea pronuntata de judecatorie in vederea inceperii executarii este data fara a fi citati si, prin urinare, fara a putea sa-si fommleze apararea fata de pretentiile creditorilor (banci sau fmne de recuperare). > > >

Prin urmare, apare intrebarea fireasca daca este sau nu abuziva prevederea legala potrivit careia incuviintarea executarii uu implica citarea datornicului? Este incalcat dreptul debitorilor la aparare? > >

Din punctul nostru de vedere. procedu•a de incm-iinta•e fara citarea partilor (debitor si creditor) nu este abuziva. din cel putin doua motive: >

■ Pe de o parte, legiuitorul a avut in vedere celeritatea desfasurarii procedurii de executare silita. >

In majoritatea cazurilor, debitorii manifesta pasivitate timp de multi ani in executarea de bunavoie a obligatiei de rambursarea > imprumuturlor, iar notificarile si somatiile de plata raman cel mai adesea fara rezultat.

Fata de aceasta situatie, procedura de executarea silita a fost reglementata astfel incat, cel putin din punct de vedere procedural, sa se desfasoare cu rapiditate, creditorul putand sa-si recupereze intr-un termen rezonabil creanta. >

Executarea silita incepe prin cererea depusa de banca sau firma de recuperare la un executor judecatoresc. Acesta va putea trece > TAXA JUDICIARA DE TBIBRU efectiv la executarea silita prin poprirea disponibilitatilor din conturi sau a salariului ori la valorificarea bunurilor mobile si imobile ale debitorului numai dupa ce primeste incuviintarea instantei privind executarea silita.

Incuviintarea se obtine printr-o procedura rapida care nu presupune desfasurarea unui proces in care partile, debitorul si creditorul, sa fie citati si in care sa propuna si sa administreze probe. Aceasta este data de judecator in camera de consiliu, dupa ce este cerificata indeplinirea conditiilor formale obligatorii prevazute  de lege pentru inceperea procedurii de executare silita.

■ Pe de alta parte, faptul ca inctiviintarea este pronuntata in lipsa citarii debitorului, nu este de natura sa aduca atingere  dreptului la aparare al acestuia pentru ca incheierea de incuviintare poate fi atacata separat prin contestatia la executare.

De indata ce primeste incheierea de incuviintare a executarii de la judecatoria din raza de clomiciliu a debitorului. executorul ii comunica acestuia o instlintare sau o somatie privind inceperea executarii. De la data la care debitorul primeste acasa aceasta instlintare, are la dispozitie un termen de 15 zile calendaristice in care poate  depune la judecatorie contestatie la executare in care solicita, in cazul in care exista motive intemeiate, atat anularea executarii silite, cat si a incheierii de incuviintare a executarii. In situatia in care instlintarea este comunicata debitorului la o adresa gresita, la care acesta nu mai domiciliaza, debitorul va putea afla de inceperea executarii la data la care constata proprirea pe venituri sau disponibilitatile din conturile bancare.

In situatia in care debitorul formuleaza o contestatie in afara termenului de 15 zile, cererea va fi respinsa de catre instanta de judecata – ca fiind tardiv formulata. Asadar, trebuie sa se puna accentul pe respectarea acestui termen.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.