fbpx
 

Executarea silită a datoriilor fiscale: Nouă modificări importante aplicabile deja de duminică !

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CIVIL  > Executarea silită a datoriilor fiscale: Nouă modificări importante aplicabile deja de duminică !

Executarea silită a datoriilor fiscale: Nouă modificări importante aplicabile deja de duminică !

Executarea silită a datoriilor fiscale: Nouă modificări importante aplicabile deja de duminică !

 

Regulile procedurale pentru desfășurarea executării silite au fost modificate duminică, atunci când a intrat în vigoare o ordonanță de Guvern pentru modificarea Codului de procedură fiscală. În principiu, noutățile deja aplicabile fac referire la aspecte precum punerea diferențiată în practică a executării silite, suspendarea acesteia, sechestrarea bunurilor și vânzarea lor la licitație, precum și stabilirea unor reguli speciale pentru recuperarea datoriilor din procesele penale.

Noutățile la care facem referire sunt incluse în Ordonanța Guvernului nr. 30/2017, document ce a adus duminică, odată cu intrarea sa în vigoare, modificări majore la Codul de procedură fiscală. Inclusiv în ceea ce privește executarea silită a datoriilor fiscale.

În acest sens, în continuare prezentăm zece dintre aceste aspecte, printre care se numără:

  • aplicarea diferențiată a măsurilor de executare silită;
  • introducerea unei noi situații de suspendare a executării silite;
  • extinderea interdicției de a popri finanțările nerambursabile;
  • renunțarea la sechestarea anumitor bunuri;
  • extinderea posibilității de a plăti în rate bunurile vândute la licitație.

1. Măsurile de executare silită vor fi aplicate diferențiat

Documentul intrat duminică în vigoare include stabilirea unor reguli speciale referitoare la începerea sau continuarea executării silite. Astfel, măsurile de executare silită vor urma să fie aplicate în mod diferențiat, prin raportare la cuantumul și vechimea datoriilor fiscale, aspecte neluate în considerare până acum. Totuși, mai multe detalii nu există, deoarece procedura de aplicare va trebui stabilită printr-un viitor ordin al președintelui Fiscului. În nota de fundamentare ce a însoțit OG nr. 30/2017 în forma sa de proiect scria că schimbarea va permite luarea măsurilor de executare în procese masive pentru datoriile mici și a măsurilor individuale și complexe pentru datoriile mari.

2. Executarea silită a imobilelor, notată în cartea funciară

În ceea ce privește urmărirea caselor și terenurilor, în baza somației trimise de autorități, aceasta se notează de-acum în cartea funciară, indiferent că e vorba de proprietate exclusivă a datornicului, de devălmășie sau de coproprietate. Prevederea nu exista înainte în Cod.

3. Suspendarea executării silite, posibilă când se anunță depunerea unei scrisori de garanție

Noua ordonanță prevede și introducerea unei noi situații în care se suspendă executarea silită (sau pur și simplu aceasta nu este începută), aceasta fiind temporară. Mai precis, suspendarea intervine dacă datornicul anunță Fiscul că urmează să depună fie o scrisoare de garanție, fie o poliță de asigurare de garanție. „Executarea silită continuă sau începe dacă debitorul nu depune scrisoarea de garanție/polița de asigurare de garanție în termen de 45 de zile de la data comunicării deciziei prin care sunt stabilite creanțele fiscale”, este explicat în actul normativ. Bine de știut: dacă nu se depun scrisoarea sau poliția în timp util, contribuabilii vor putea fi amendați pentru asta începând din 13 septembrie 2017.

 

sursa:avocatnet.ro

No Comments

Leave a Comment