fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

ICCJ: Există vătămare corporală din culpă indiferent de nivelul alcoolemiei făptuitorului

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT PENAL  > ICCJ: Există vătămare corporală din culpă indiferent de nivelul alcoolemiei făptuitorului

ICCJ: Există vătămare corporală din culpă indiferent de nivelul alcoolemiei făptuitorului

    Existența infracțiunii de vătămare corporală din culpă, când e vorba de faptele comise sub influența alcoolului, nu e afectată de nivelul alcoolemiei, a stabilit recent Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), într-o decizie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală. De pildă, nivelul de 0,80 g/l, pe care-l găsim de mai multe ori în Codul penal, nu are relevanță aici.

Una dintre formele infracțiunii de vătămare corporală din culpă presupune o faptă săvârșită de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, dar în Codul penal nu se precizează nimic legat de nivelul alcoolemiei. Chemată să lămurească dacă e important sau nu acest aspect pentru a reține fapta ca vătămare corporală din culpă, Înalta Curte a statuat miercuri, prin Decizia nr. 8/2018 pentru dezlegarea unei probleme de drept penal, că infracțiunea există fără să se țină seama de vreo limită a îmbibației alcoolice.

„Stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art.196 alin.(1) teza I din Codul penal, care incriminează fapta prevăzută în art.193 alin.(2) din Codul penal (fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile – n.red.) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, existenţa infracţiunii de vătămare corporală din culpă nu este condiţionată de o anumită limită a îmbibaţiei alcoolice, scrie în comunicatul Curții cu privire la această recentă decizie, care va deveni obligatorie pentru toate instanțele de la data publicării în Monitorul Oficial.

Curtea de Apel Bacău, cea care a adresat pronunţarea unei hotărâri prealabile, a pus problema inclusiv din perspectiva relevanței limitei de 0,80 g/l, folosită în Codul penal la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului, de exemplu. Cu alte cuvinte, dacă ar fi cazul ca judecătorii să ia în considerare respectiva limită atunci când au un dosar de vătămare corporală din culpă cu un inculpat care s-a aflat sub influența alcoolului.

Notă: Deciziile pe care le pronunță ICCJ în cadrul completelor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept sunt obligatorii pentru instanțele române, odată ce sunt publicate în Monitorul Oficial. Acestea sunt date în contextul în care judecătorii cauzei ce se discută în ultimă instanță consideră că ICCJ trebuie să lămurească o problemă de drept de care depinde soluționarea corectă a acelei cauze.

Tag: vatamare corporala din culpaalcoolemiedecizie iccj

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.