fbpx
 

ICCJ: La violența în familie, împăcarea nu înlătură răspunderea penală când victima a depus deja plângerea

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT CIVIL  > ICCJ: La violența în familie, împăcarea nu înlătură răspunderea penală când victima a depus deja plângerea

ICCJ: La violența în familie, împăcarea nu înlătură răspunderea penală când victima a depus deja plângerea

ICCJ: La violența în familie, împăcarea nu înlătură răspunderea penală când victima a depus deja plângerea

             În 8 aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, printr-un recurs în interesul legii (RIL), că împăcarea părților, în cazul unui proces penal pentru loviri sau alte violențe asupra unui membru de familie (violență în familie), nu este posibilă dacă victima a făcut plângere prealabilă.

Conform ICCJ, atunci când punerea în mișcare a acțiunii penale, în cazul unei fapte de loviri sau alte violențe săvârșite asupra unui membru de familie, a avut loc ulterior plângerii prealabile a persoanei vătămate, împăcarea (în cadrul procesului penal) nu este posibilă.

„Pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe săvârşită asupra unui membru de familie […], atunci când acţiunea penală a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile şi nu ca efect al împăcării”, a reținut ICCJ, în cadrul unui RIL pronunțat prin Decizia nr.11 în dosarul nr.198/1/2019.

Cu alte cuvinte, ca să scape de o eventuală condamnare, inculpatul trebuie să beneficieze de retragerea plângerii prealabile.

Necesitatea unui RIL a pornit de la existența unor soluții divergente în practica judiciară:

1) Unele instanțe au reținut că este posibilă împăcarea părților, în cazul faptei de loviri sau alte violențe săvârșite asupra unui membru de familie.

2) Altele au reținut că împăcarea ar fi posibilă doar dacă acțiunea penală a fost pusă în mișcare din oficiu (lucru posibil în cazul faptei de loviri sau alte violențe doar dacă victima este un membru de familie).

Divergența a fost generată, în principal, de faptul că împăcarea, conform Codului penal, este posibilă doar dacă este prevăzută expres. Ea nu era prevăzută expres decât în cazul în care punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru loviri săvârșite asupra unui membru de familie, s-a făcut din oficiu. Astfel, era neclar ce se întâmplă când acțiunea penală a fost pornită în baza unei plângeri prealabile a victimei.

În actul de sesizare a ICCJ, a fost sugerată adoptarea unei decizii de interpretare conform căreia înlăturarea răspunderii penale, prin împăcare, în cazul lovirii unui membru de familie, să nu se poată face dacă acțiunea penală a fost pusă în mișcare în baza unei plângeri prealabile. Într-o astfel de situație, inculpatul ar scăpa de proces doar dacă victima și-ar retrage plângerea.

ICCJ a adoptat această interpretare, însă, până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nu avem acces la motivare și, astfel, la considerentele exacte care au generat această decizie.

Atenție! Decizia ICCJ nu produce efecte generale, deocamdată. Ea este obligatorie doar de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Articolul este preluat si poate fi vizualizat în întregime aici.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.