fbpx
 

Numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut spectaculos!

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT SOCIETĂȚI COMERCIALE - FISCAL  > Numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut spectaculos!

Numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut spectaculos!

Numărul firmelor și al persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență în primele patru luni ale acestui an este de aproape 3.000, cu peste 17% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. România se află în topul țărilor europene cu cea mai lungă perioadă de insolvență, iar unul dintre principalele motive este că antreprenorii nu acordă atenția cuvenită prevenirii și eliminării riscurilor din activitățile pe care le desfășoară.

Evoluția numărului firmelor aflate în insolvență este diferită de la un județ la altul, cele mai îngrijorătoare situații fiind înregistrate în Satu Mare (o creștere de 168% față de primele patru luni ale anului 2017), Caraș-Severin (133%) și Giurgiu (113%). În ceea ce privește numărul efectiv, cele mai multe firme și PFA-uri intrate în insolvență se înregistrează în București, respectiv 572 de agenți economici și Bihor, cu 192 de firme.

Conform datelor furnizate de ONRC, cele mai multe insolvențe au fost înregistrate în următoarele domenii de activitate:

  • comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea vehiculelor și motocicletelor – 904 de firme și PFA-uri;
  • construcții – 465 de firme și PFA-uri;
  • industria prelucrătoare – 371 de firme și PFA-uri.

Nu doar numărul firmelor intrate în procedura de insolvență a fost în creștere în primele patru luni ale acestui an. Aceleași oscilații în creștere sunt identificate și în cazul firmelor suspendate, al celor divolvate și radiate:

  • numărul firmelor sau al PFA-urilor suspendate a fost de aproape 7.000, în creștere cu 35,58% față de perioada ianuarie-aprilie 2017;
  • numărul profesioniștilor care și-au dizolvat activitatea este de peste 12.600 în primele patru luni ale anului, în creștere cu 62,51% față de perioada similară a anului trecut;
  • un număr de aproape 29.000 de firme au fost radiate în primele patru luni ale acestui an, în creștere cu 4,91% față de perioada similară a anului trecut.

Trebuie amintit și faptul că de la începutul anului și până la finalul lunii aprilie au fost înființate peste 47.700 de societăți comerciale și PFA-uri, în creștere cu doar 5,28% față de primele patru luni ale anului 2017.

În ultimii șapte ani, datele publicate de către ONRC demonstrează faptul că numărul firmelor care intră anual în insolvență s-a menținut constant, în jurul a 7.000 de societăți comerciale și PFA-uri.

România rămâne una dintre țările europene cu cele mai lungi și dificile perioade de insolvență în cazul firmelor. Dacă la nivel global, perioada medie de soluționare a cazurilor de insolvență era în 2017 de 2,5 ani, în România se situează la 3,3 ani.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.