fbpx
 

OUG privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost modificată. Ce e nou?

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Legislatie  > OUG privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost modificată. Ce e nou?

OUG privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost modificată. Ce e nou?

OUG privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor a fost modificată. Ce e nou?

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 792 din data de 17 septembrie 2018, a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 81/2018 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

În lumina modificărilor operate în Codul Fiscal prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2018, aprobată cu completări prin Legea nr. 145/2018, care au exclus din categoria veniturilor din activități independente veniturile din drepturi de proprietate intelectuală și au stabilit reglementarea lor separată,  este necesară introducerea categoriei veniturilor din activități de proprietate intelectuală în categoria veniturilor care se iau în considerare la stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

În acest sens, potrivit noutăţilor legislative, la articolele 2 alin. (1) și art. (3) din OUG nr. 111/2010 la enumerare tipurilor de venituri, care se iau în calcul la stabilirea cuantumului indemnizațiilor lunare pentru creșterea copilului, s-au inclus și veniturile din dreptul de proprietate intelectuală.

Trebuie să reţinem că persoanele îndreptățite care au solicitat acordarea indemnizației lunare prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, al cărei cuantum a fost stabilit fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate începând cu data de 23 martie 2018, pot depune direct la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București documentele doveditoare privind realizarea acestor venituri, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Se prevede că persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

De asemenea persoanele îndreptăţite care au solicitat acordarea indemnizaţiei lunare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare, al cărei cuantum a fost stabilit fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală realizate începând cu data de 23 martie 2018, pot depune direct la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti documentele doveditoare privind realizarea acestor venituri, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

În termen de 60 zile agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București au obligația de a stabili noul cuantum în termen de 60 de zile de la depunerea documentelor doveditoare.

Atenţie! Noul cuantum  se acordă începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență, respectiv 17 septembrie 2018.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.