fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

 

Restituire taxă auto 2018: Nu va mai trebui să aduci documente ca să dovedești că ai plătit taxa

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Noutati  > Restituire taxă auto 2018: Nu va mai trebui să aduci documente ca să dovedești că ai plătit taxa

Restituire taxă auto 2018: Nu va mai trebui să aduci documente ca să dovedești că ai plătit taxa

      Restituirea taxelor auto plătite în trecut, printre care și timbrul de mediu, nu va mai fi condiționată de prezentarea dovezii plății, au propus într-un document legislativ în dezbatere cei de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Atâta vreme cât în cererea de restituire scrie clar cine a plătit taxa și pentru ce mașină anume, cei de la Fisc vor verifica în sistemul propriu dacă plata s-a făcut pe acel nume. Iar simplificarea aceasta îi va viza chiar și pe cei care au făcut cereri deja, inclusiv pe plătitorii care nu au înmatriculat mașina pe numele lor.

Cei care cer înapoi taxele auto plătite în trecut nu vor mai duce niciun document doveditor al plății curând, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență a Guvernului ce vizează, printre altele, și modalitatea de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare, a taxei pentru emisiile poluante și a timbrului de mediu pentru. Actul a fost pus recent în dezbatere și trebuie adoptat de Executiv pentru a se aplica, dar nu mai înainte să apară în Monitorul Oficial.

Notă: Reamintim că restituirea taxelor auto a devenit posibilă printr-un act normativ adoptat anul trecut. Toate detaliile importante referitoare la cum și când se vor da banii înapoi le găsiți aici (cu mențiunea că aspectele referitoare la dovada plății nu se vor mai aplica).

Așadar, pentru cei care nu au depus încă cererile sau le-au depus fără dovada plății, restituirea taxelor se va face mai simplu, atâta vreme cât în cererea ce se face la Fisc scrie clar cine a plătit taxa și pentru ce mașină.

„În cererea de restituire se înscriu, în mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale plătitorului și datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicită restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule”, scrie în proiectul de OUG, unde se precizează că noile prevederi se vor aplica și celor care au făcut deja cereri la Fisc.

Așadar, nu va mai conta dacă beneficiarul are sau nu dovada că a plătit taxa la vremea respectivă, pentru că paragraful de mai sus va înlocui cerința ca el să anexeze la cererea de restituire dovada taxei (originalul sau o copie).

Apoi, cei care au plătit taxele, dar nu au înmatriculat mașina pe numele lor, sunt acum obligați să aducă documentul de plată în original, din care reiese plata taxei neutilizate. Nici această dovadă nu va mai fi necesară la cererea de restituire, proiectul de OUG în dezbatere urmând să abroge această cerință.

Cei de la MFP au subliniat faptul că cei de la Fisc pot oricum să vadă în baza lor de date cine și cât a plătit, așa că a aduce hârtii pentru a dovedi ceea ce există deja în format electronic este lipsit de sens. E neapărat necesar însă că cererile de restituire se cuprindă mențiunile referitoare la: cine a plătit taxa (datele sale de identificare) și mașina pentru care s-a plătit taxa respectivă (datele de identificare ale autovehiculului).

Atenție! Proiectul de OUG privind simplificarea restituirii taxelor auto NU se aplică momentan. Acesta are nevoie de aprobarea Executivului și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

sursa avocatnet.ro

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.