fbpx

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743

 

Soferii pot prezenta asigurarea RCA pe telefon in format electronic, in cazul unui control al politiei si nu doar pe hartie.

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > Noutati  > Soferii pot prezenta asigurarea RCA pe telefon in format electronic, in cazul unui control al politiei si nu doar pe hartie.

Soferii pot prezenta asigurarea RCA pe telefon in format electronic, in cazul unui control al politiei si nu doar pe hartie.

Control asigurare

In cazul unui control, soferii pot prezenta asigurarea RCA pe telefon, si in format electronic, nu neaparat pe hartie.

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat modificarea si completarea  aduse Normei nr. 20/2017 privind dovada incheierii asigurarii RCA in cazul unui control, soferii avand acum dreptul de a arata politiei polita si contractul printate sau in format electronic.

Asadar aceste modificări aprobate de ASF, reglementeaza  controalelor efectuate de către politie, şoferii avcand posibilitatea  de a dovedi  existenta încheierii asigurării RCA prin:

  • poliţa de asigurare RCA şi contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
  • dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în aceasta, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentată pe suport de hârtie sau în format electronic.

Deasemenea a fost introdusa o noua prevedere care stabilesste ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, o constituie si informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii.

Politia Romana a informat la randul ei, pe pagina de Facebook, despre schimbarea normelor de catre ASF, soferii pot prezenta asigurarea RCA pe telefon. ” Va dam o veste buna, in curand asigurarea va putea fi prezentata si in format electronic. Modificările și completările aduse Normei nr. 20/2017 intră în vigoare în termen de trei zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I. (comunicat ASF)

Asiigurare RCA

Art. 3. – Obligativitatea încheierii contractului RCA

Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18.

Art. 37. – Contravenții și sancțiuni

(9) Încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare prevăzute la art. 3 și a obligațiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) și (7) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării. Constatarea și aplicarea acestora se fac de către personalul poliției.

 

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.