PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743


Warning: A non-numeric value encountered in /home/asavocat/public_html/wp-content/themes/libero/framework/modules/title/title-functions.php on line 462
 

Stabilirea locuintei minorului

Stabilirea locuintei minorului

Stabilirea locuintei minorului

Stabilirea locuintei minorului

Stabilirea locuintei minorului

Art. 400 al Noului Cod Civi prevede ca in lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta stabileste odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic. Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

Copilul care a implinit varsta de 10 ani este ascultat de judecator; acest lucru se intampla intr-o zi stabilita de judecator, iar intalnirea se va desfasura in biroul judecatorului, intre o durata de 10-30 minute. In functie de vointa copilului, judecatorul va tine cont de aceasta si va fi influentata decizia de stabilire a domiciliului copilului.

Din coroborarea art.400 cu art. 496 nu putem retine mai mult decat ca: daca pana la divort copilul a locuit doar cu unul dintre parinti, atunci sine qua non, locuinta minorului va fi stabilita la respectivul parinte.

Cu toate acestea, legiuitorul modern a dat dovada de o confuzie, nefiind limpede terminologia sintagmei ,,pana la divortÔÇŁ, creandu-se aici o interpretare duala: ,,pana la introducerea divortuluiÔÇŁ sau ,,pana la pronuntarea divortului ?ÔÇŁ Problema nu este una pur teoretica, ci una de o importanta majora, deoarece daca s-ar admite varianta a doua aceasta ar conduce inevitabil spre solutia ca parintele care ramane singur alaturi de copil pana la pronuntarea divortului- desi pana la introducerea divortului parintii au locuit impreuna- atunci la locuinta sa se va stabili si locuinta minorului. O astfel de teza nu poate fi retinuta deoarece in majoritatea covarsitoare a cazurilor introducerea divortului este sinonimasi cu separarea faptica, inclusiv locativa, a sotilor. Deasemenea, tragic de frecvent, unul dintre soti, de obicei mama este alungata din locuinta comuna si tatal retine copilul alaturi de el. Pentru a conchide sintagma ,,pana la divortÔÇŁ se va citi ,,pana la introducerea divortuluiÔÇŁ deoarece retinerea copilului si alungarea celuilalt sot precum si varianta parasirii inopinante a domciciliului conjugal cumulativ cu luarea minorului nu pot constitui modele castigatoare ale stabilirii locuintei copilului.

“Art. 400: Locuin┼úa copilului dup─â divor┼ú

(1) ├Än lipsa ├«n┼úelegerii dintre p─ârin┼úi sau dac─â aceasta este contrar─â interesului superior al copilului, instan┼úa de tutel─â stabile┼čte, odat─â cu pronun┼úarea divor┼úului, locuin┼úa copilului minor la p─ârintele cu care locuie┼čte ├«n mod statornic.
(2) Dac─â p├ón─â la divor┼ú copilul a locuit cu ambii p─ârin┼úi, instan┼úa ├«i stabile┼čte locuin┼úa la unul dintre ei, ┼úin├ónd seama de interesul s─âu superior.
(3) ├Än mod excep┼úional, ┼či numai dac─â este ├«n interesul superior al copilului, instan┼úa poate stabili locuin┼úa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consim┼ú─âm├óntul acestora, ori la o institu┼úie de ocrotire. Acestea exercit─â supravegherea copilului ┼či ├«ndeplinesc toate actele obi┼čnuite privind s─ân─âtatea, educa┼úia ┼či ├«nv─â┼ú─âtura sa.” NCC

Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, v─â rug─âm s─â completa┼úi FORMULARUL ÔÇô ANGAJEAZ─é AVOCAT

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.