Limita maximă a indemnizației pentru creșterea copilului va fi eliminată
Limita maximă a indemnizației pentru creșterea copilului va fi eliminată
Limita maximă pentru indemnizația primită lunar de către părinți pentru creșterea copilului va fi eliminată, astfel că părinții vor putea primi indemnizații mai mari de 8.500 de lei, cât este limita maximă utilizată în prezent. Măsura e conținută de o propunere legislativă ce va ajunge în curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.
Ce sunt investițiile? Cum și în ce poți investi azi?
Investițiile pe piața de capital sau piața valutară sunt însoțite de un anumit risc. Tranzacționarea unor instrumente ar putea să nu se potrivească tuturor persoanelor, așadar acest curs te va ajuta să înțelegi toate instrumentele investiționale prezente în România, de la noțiunile de bază din domeniu, până la prezentarea și explicarea produselor investitionale.
Eliminarea plafonării indemnizațiilor pentru creșterea copilului este prevăzută într-un proiect de lege ce a primit recent raport de adoptare la Camera Deputaților, după ce a trecut deja de Senat.
Măsura plafonării la valoarea de 8.500 de lei a indemnizației de creștere a fost introdusă în a doua parte a anului 2017, având ca scop, potrivit guvernanților momentului, utilizarea eficentă a resurselor bugetare.
Pe lângă eliminarea plafonării indemnizației pentru creșterea copilului, proiectul prevede și schimbarea modului în care se calculează valoarea acesteia. Mai exact, după intrarea în vigoare a măsurilor cuprinse de acest proiect, cuantumul minim al indemnizației nu va mai fi calculat în funcție de valoarea indicatorului de referință (ISR), ci în funcție de valoarea salariului minim brut pe țară.
În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 stabilește că valoarea indemnizației “este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei”.
Propunerea apare în contextul în care valoarea ISR a rămas neschimbată din 2010, în timp ce, în aceeași perioadă, valoarea salariului minim brut a crescut de mai multe ori. Astfel, odată cu creșterea valorii minime a indemnizației de creștere și eliminarea plafonului maxim al acesteia, inițiatorii se așteaptă ca natalitatea să crească, deoarece aceste măsuri vor încuraja și femeile de carieră să facă cel puțin un copil.
În esență, pe lângă schimbarea modului în care se va calcula cuantumul minim al indemnizației, proiectul elimină ultima parte a prevederii legate de indemnizațiile pentru creșterea copilului, respectiv pasajul legat de limitarea, la 8.500 de lei, a valorii maxime a acestora.
sursa avocatnet.ro
Pentru solicitarea unei consultatii juridice online, vă rugăm să completaţi FORMULARUL – ANGAJEAZĂ AVOCAT