fbpx
 

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPTUL MUNCII  > Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă

Studiile de masterat vor fi considerate vechime în muncă, potrivit noii legi a pensiilor

Din 2021, studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, conform prevederilor din noua lege a pensiilor, publicată luna trecută în Monitorul Oficial. În prezent, acest lucru este posibil numai pentru studiile de licență și cele de doctorat.

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial și urmează să înlocuiască, din septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor.

Studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public. Condiția de bază va fi ca în urma acestor studii să se obțină o diplomă.

„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: (…) a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență, ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz”, scrie în textul legii.

În momentul de față, la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei, doar studiile de licență și cele de doctorat sunt luate în considerare, potrivit legislației în vigoare. Mai exact, studiile de licență sunt recunoscute potrivit Legii actuale a pensiilor, iar studiile doctorale sunt recunoscute potrivit Legii educației.

Astfel, studiile vor fi luate în calcul numai dacă în perioadele respective românii n-au fost în situația de a fi asigurațiîn sistemul de pensii (o persoană este asigurată, de exemplu, dacă a lucrat ca salariat în timpul studiilor). Totodată, în cazul celor care au terminat cursuri la mai multe facultăți, fiecare va putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel (licență, masterat, doctorat), care să fie considerată vechime în muncă.

În ultimii ani, două proiecte de lege cu aproximativ același scop au ajuns în Parlament (unul în 2017 și unul în 2018), însă niciunul n-a ajuns să se aplice.

Stagiul de cotizare (cunoscut mai bine în trecut ca vechimea în muncă) este reprezentat de perioadele în care se datorează contribuții la sistemul public de pensii. De exemplu, anii de lucru ca salariat reprezintă stagiu de cotizare pentru obținerea unei pensii în sistemul public. Informații mai multe despre includerea studiilor de licență și doctorat în vechimea pentru pensie pot fi găsite aici, iar despre drepturile acordate celor asigurați în sistemul public de pensii – aici.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.