Recuperarea de creante este o problema cu care se confrunta foarte multe firme din industria transporturilor, cat si transportatorii independenti. Va confruntati cu recuperarea unor datorii neincasate de la beneficiarii transportului sau de la casele de expeditii care v-au comandat transportul?
Daca intampinati probleme la incasarea banilor dupa ce ati luat o comanda de pe bursa de transporturi sau debitorul dvs. are mai multe incidente de plata si refuza, sau se afla in imposibilitatea de a va achita transportul, aflati mai jos ce puteti face pentru a va recupera sumele care vi se datoreaza.
Pentru a se naste un drept de creanta, relatiile contractuale dintre transportator si expeditor sau dintre transportator si beneficiar trebuie sa fie stabilite in temeiul unui contract. Asa cum stabilesc prevederile Conventiei CMR de la Geneva, dar si Codul civil, dovada contractului de transport se poate face prin documente de transport, precum scrisoare de trasura, recipisa de bagaje, foaie de parcurs, conosament, tichet ori legitimatie de calatorie sau altele asemenea, de la caz la caz.
Potrivit Conventiei CMR, absenta, neregularitatea sau pierderea scrisorii de trasura nu afecteaza nici existenta, nici valabilitatea contractului de transport, care ramane supus dispozitiilor conventiei. Scrisoarea de trasura face dovada, pina la proba contrarie, a conditiilor contractului si a primirii marfii de catre transportator.
Documentul de transport variaza in functie de tipul de contract de transport incheiat si se intocmeste in cel putin 3 exemplare, cate unul pentru transportator si expeditor si altul care insoteste bunul transportat pana la destinatie. Potrivit Conventiei CMR, se considera contract si comanda acceptata, numai daca aceasta contine toate elementele necesare efectuarii transportului rutier.
Pentru a se putea obtine un titlu executoriu si, in consecinta, a recupera o creanta rezultata dintr-un contract de transport, aceasta trebuie sa indeplineasca unele conditii minime prevazute de lege, respectiv:
– creanta sa fie certa , adica cuantumul sumelor ce urmeaza a fi recuperate sa fie stabilit fara niciun dubiu;
– creanta sa fie lichid, cuantumul creantei sa fie precis determinat;
– creanta sa fie exigibila, adica sa fie ajunsa la scadenta.
O data ce aceste conditii sunt indeplinite, creditorul poate incepe demersurile legale in vederea obligarii celeilalte parti contractante sa execute contractul in termenii conveniti. In cazul in care debitorul sumelor de plata refuza plata in mod voluntar a datoriei, creditorul se poate adresa instantei de judecata in vederea indeplinirii obligatiilor contractuale.
In astfel de litigii termenul de prescriprie si posibilitatea de a demara procedurile necesare pentru recuperarea debitelor este de doar 1 an de la scadenta acestora. Aceasta prevedere este stipulate la art.32 alin.1 din Conventia CMR.
Potrivit Conventiei CMR, termenul de prescriptie incepe sa curga:
a) in caz de pierdere partiala, de avarie sau de intirziere, din ziua in care marfa a fost eliberata;
b) in caz de pierdere totala, incepand de la a treizecea zi dupa expirarea termenului convenit sau, daca nu a fost convenit nici un termen, incepind de la a saizecea zi de la primirea marfii de catre transportator;
c) in toate celelalte cazuri, incepind de la expirarea unui termen de 3 luni de la data incheierii contractului de transport.Ziua indicata ca punct de plecare al prescriptiei actiunii nu este cuprinsa in termen .`
Dupa trecerea termenului de 1 an de zile de la scadenta platii, timp in care dvs. nu ati demarat procedura de recuperare, va aflati in imposibilitate de a va mai recupera debitele pe calea instantelor judecatoresti.
Pentru a va recupera o creanta comerciala sau fiscala din domeniul transporturilor rutiere trebuie sa ne trimiteti actele care dovedesc creanta dumneavoastra, adica documente precum contractul, facturile, CMR (scrisoare de transport/de trasura in cazul transportatorilor rutieri de marfa), dovezile unor plati partiale, confirmari de sold, fise contabile, devize de lucrari, etc.
Dupa ce primim aceste documente, verificam situatia debitoarelor atat din punct de vedere financiar, cat si legal si, daca se intrevad sanse de recuperare, va trimitem spre semnare un contract; dupa ce il primim de la dumneavoastra semnat, demaram imediat procedura de recuperare. In plus, va putem recupera debite din domeniul transporturilor rutiere de marfuri sau de la societati intrate in insolventa! Completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care va va oferi gratuit consultanta pentru problema dvs.!