fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

Avocat Executare Silita: Cum poti opri o executare silita, cat dureaza si cat te costa sa angajezi un avocat pentru solutionarea problemei tale?

Cauti avocat executare silita? Ești executat silit si vrei sa opresti o executare silita? Contacteaza un avocat din echipa noastra care va gasi solutia potrivita pentru tine! Iti oferim consultanta gratuita prin telefon sau online!

Avocat Executare Silita: Ce este executarea silita?

Conform Ministerului Muncii, o data cu restrictiile COVID-19, peste 1 milion de romani si-au pierdut locul de munca in 2020, iar cifrele sunt in continua crestere. Nu este de mirare, asadar, de ce, din ce in ce mai multi clienti ne contacteaza cabinetul de avocatura, pentru a le oferi servicii de asistenta juridica in spete de executare silita.

 

Executarea silita este o procedura care, poate incepe doar in baza unui titlu executoriu. Procedura poate sa fie initiata legal atunci cand un client cu datorii refuza sa faca o plata sau chiar atunci cand acesta se afla in imposibilitate de plata. Concret, executarea silita poate fi initiata atunci cand persoana supusa procedurii are datorii, precum ratele la banci neplatite timp indelungat sau un numar mare de facturi la un furnizor de utilitati, de exemplu.

 

Executarea silita este realizata prin intermediul executorilor judecatoresti, care intervin pentru a recupera sumele de bani datorate pentru imprumuturi restante, ori pentru bunuri sau servicii neachitate la scadenta. Mai mult decat atat, potrivit Noului Cod de Procedura Civila, Art. 628 alin. (1), pot fi executate silit:

 

– obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani;
– predarea unui bun sau dreptul de folosinta al acestuia;
– desfiintarea unei constructii, a unei plantatii ori a altei lucrari.

 

Legal, procedura de executare silita este reglementata in Cartea a V-a. Despre executare silita din Noul Cod de Procedura Civila, art. 622- art.1064. puteti afla mai multe aici.

 

Executorul judecatoresc poate sa demareze executarea silita doar la cererea creditorului, in baza unui titlu executoriu, un document care contine informatii cu privire la creantele neachitate la momentul scadentei. Titlul executoriu poate fi contractul de credit sau o hotarare judecatoreasca.

In dosarul de executare silita in discutie intra doua parti, creditorul care are de recuperat anumite sume de bani siclientul cu datorii, care poate fi persoana fizica sau juridica.

 

Pe de alta parte, participantii la procedura sunt amintiti in Art. 644 Noul Cod de Procedura Civila, ca fiind:

– cele doua parti mai sus mentionate;
– tertii garanti;
– creditorii intervenienti;
– instanta de executare;
– executorul judecatoresc;
– Ministerul Public;
– agentii fortei publice;
– martorii asistenti;
– expertii;
– interpretii;
– alti participanti, in functie de cum prevede legea.

Avocat Executare Silita: Care sunt bunurile care se pot executa?

In ceea ce priveste creantele, in practica judiciara se poate vorbi despre urmatoarele tipuri de executare silita:

 

– Bunurilor mobile: in aceasta situatie, obiectul procedurii poate fi o masina, obiecte de arta, bijuterii valoroase sau orice alt bun pe care il detine clientul cu datorii si care poate fi mutat dintr-un loc in altul. Bunurile mobile pot fi executate prin sechestrare (procedura se instituie prin proces verbal), in vederea valorificarii ulterioare, pentru a se recupera creantele;
– Bunurile imobile: in acest caz, executarea are ca scop valorificarea unui apartament, casa sau teren, pentru a recupera creantele. Este important de mentionat ca executarea silita a bunurilor imobile (executare imobiliara) poate sa presupuna vanzarea in totalitate a bunurilor sau o parte;
– Prin poprire:  in acest caz sunt supuse executarii silite veniturile si disponibilitatile banesti in lei si in valuta, titlurile de valoare. Acest tip de executare se poate realiza asupra conturilor bancare ale persoanei fizice sau juridice datornice, de asemenea, si prin popriri de la terte persoane.

 

Prin urmare, pentru a se recupera o datorie se pot executa bunuri mobile, bunuri imobile, veniturile si alte titluri. Veniturile lunare urmarite in cadrul procedurii sunt, de regula, cele obtinute de la locul de munca.

Un executor nu va putea sa retina toti banii persoanei executate, ci o treime de salariu, dar daca persoana executata silit mai are si alte datorii pe care nu le-a achitat si i se face poprire (poate fi vorba despre o pensie alimentara, un credit neachitat etc), limita pe care executorul o poate urmari este de cel mult jumatate din salariu. Pe de alta parte, daca venitul persoanei cu datoriieste mic decat cuantumul salariului minim net pe economie, i se poate retine doar ce depaseste 50% din salariul mimim pe economie.

Contestaţia la executare

Clientul cu datorii are posibilitatea de a contesta dosarul de executare si de a solicita suspendarea executarii silite in termen de 15 zile de la primirea somatiei, platind o cautiune (suma de bani care are valoarea unei garantii) sau de a face o contestatie pe care o va depune la judecatoria in a carei circumscriptie se afla domiciliul acestuia.

Conform legii, admiterea contestatiei poate sa determine anularea actului de executare, indreptarea actului sau incetarea executarii silite.

Conform Codului de Procedura Civila, aceasta contestatie de executare se face la instanta de executare, judecatoria in a carei circumscriptie are, la data sesizarii organului de executare, domiciliul debitorului sau in situatia in care sediul debitorului nu se afla in tara, judecatoria in a carei circumscriptie se afla, la data sesizarii organului de executare, sediul creditorului. Exista si posibilitatea solicitarii suspendarii executarii, insa in acest caz fiind necesara plata cautiunii.

Pana la rezolvarea completa a contestatiei, creditorul poate depune o cerere de suspendare a executarii silite. In cazul in care mostenitorii clientului cu datorii sunt minori, executarea silita este reluata numai atunci cand va fi numit un reprezentant legal.

Avocat Executare Silita: Cum va putem ajuta?

Avocatii asistenta-avocat.ro va pot ajuta cu urmatoarele:
– Contestatia impotriva executarii silite
– Suspendarea executarii silite
– Intoarcerea executarii silite si recuperarea sumelor de bani deja executate
– Intelegerea intre creditor si debitor pe parcursul executarii silite

 

Pentru a va putea ajuta, va trebui, mai intai, sa discutam despre problema dvs. Va oferim consultanta juridica gratuita prin telefon sau online, deci, primul pas este acela de a ne contacta. Puteti sa ne apelati la 0733 774 119 sau sa ne scrieti la contact@asistenta-avocat.ro

De asemenea, puteti completa formularul de la finalul acestui articol si un avocat cu experienta in executari silite va va contacta in maximum 24h pentru a discuta cu dvs. O data ce am discutat despre problema dvs. si am incehaiat contractul de asistenta juridica vom formula contestatia la executare si ne vom ocupa de solutionarea contestatiei la executare de catre instanta de judecata! Contacta-ti-ne acum!

Post Views: 3.170