fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

Procedură divorț în România dacă locuiești în străinătate

Deși procedura divorțului în România a primit o mulțime de modificări în ultimii ani, încă este destul de complicat dacă te afli în străinătate. În această situație, singură posibilitate este instanța judecătorească. 

 

Află mai jos tot ce trebuie să știi despre procedura de divorț atunci când unul sau ambii parteneri locuiesc în afară țării !

Divorț străinătate: care este procedura de divorț?

Cetățenii români căsătoriți în străinătate pot divorța în România după legea română! Este o alternativă excepțională pentru divorțul costisitor din alte state UE!

Divorțul în fața instanței de judecată din România poate fi realizat în patru moduri:

– divorțul prin acord, în care ambii soți sunt de acord să divorțeze.

– divorțul din culpă, când unul sau ambii soți sunt vinovați de desfacerea căsătoriei.

– divorțul după o separare îndelungată, care a durat mai mult de doi ani.

– divorț pe motiv de sănătate, însă foarte puține cupluri apelează la acest mod de a își încheia căsătoria.

Dacă ai reședința în străinătate, poți folosi toate aceste patru modalități descrise pentru de a realiza un divorț pe cale judecătorească. Doar în cazul divorțului după o separare indelungată, soțul care depune cererea va fi și cel considerat responsabil de eșecul căsătoriei. În celelalte cazuri, responsabili pentru desfacerea căsătoriei pot fi ambii soți sau soțul pârât. 

De ce acte are nevoie avocatul pentru a depune cererea de divorț la instanță din România?

Dacă nu dorești, nu poți, sau nu vrei să te deplasezi în România pentru a divorța, demararea procedurii de divorț presupune redactarea unei cereri de chemare în judecată prin care chemi în judecată celălalt soț. În acest sens, în cerere trebuie specificat unde locuiește celălalt soț, că instanța să îl încunoștiințeze despre divorț.

 

Potrivit dispozițiilor articolulului 922, Cod Procedura Civilă, instanța va avea nevoie de dovezi sau poate dispune efectuarea unor cercetări pentru a afla dacă locuința specificată în cererea de divorț este aceeași cu a soțului pârât. Cererea de chemare în judecată trebuie însoțită de certificatul de căsătorie, dar și de cele de naștere ale copiilor, dacă aceștia există, ambele, în copie.

Unde va fi depusă cererea de divorț?

Potrivit articolului 914, Cod Procedură Civilă, dacă niciunul dintre soți nu are reședința România, deci locuiesc în străinătate, cererea de divorț și actele enumerate pot fi depuse prin acordul acestora la orice judecătorie de pe teritoriul României.

 

În cazul în care nu există un acord între soți cu privire la instanța competentă să judece divorțul, atunci singura instanță la care se poate introduce divorțul este Judectoria Sector 5 din București.

 

Dacă soțul de care dorești să divorțezi este cetățean străin, poți divorța în fața instanțelor românești.

Conform art. 1.081, alin. 2, pct. 4, Cod Procedură Civilă Român – Competența Preferențială a instanțelor române, instanțele române sunt competente să judece procese între persoane cu domiciliul în străinătate, dacă actele sau faptele de stare civilă au fost înregistrate în România.

Adică, pentru a purtea divorța în România, trebuie ca certificatul de căsătorie să fie românesc sau să fie transcris în română.

În cazul în care căsătoria a fost efectuată într-o altă țară și nu a fost înregistrată la Starea Civilă din România, instanțele românești nu se pot pronunța în privința divorțului.

Divorț străinătate: De ce nu trebuie să te prezinți la divorț?

Potrivit art. 920, alin. 1, Cod Procedură Civilă – Prezența personală a părților – părțile trebuie să se prezinte în persoană în cadrul procesului, dar dacă una dintre ele are reședința în străinătate, aceasta poate fi reprezentată de către un avocat. Acesta se poate ocupa de toate procedurile și prezentările, fără a fi necesară prezența ta la divorț.

Dacă nu vrei ca un avocat să te reprezinte, dar nici să te prezinți la termenele de judecată, acest lucru nu este posibil deoarece cererea va fi respinsă ca nesusținută. Dacă nici celălalt soț nu se prezintă, procesul de divorț va fi suspendat.

Divorț străinătate: începe acum procedura de divorț !

Echipa noastră de avocați cu experiență în domeniul dreptului familiei a soluționat favorabil pentru clienții noștri peste 600 de divorțuri numai în ultimul an . Ne angajăm să va reprezentăm și să va susținem pe tot parcursul procesului de divorț , căutând soluții rapide și adecvate bugetului și situației dvs. particulare. Dacă va aflați în pragul unui divorț și vreți să știți mai multe despre procedura , taxe, costuri, sau durata de timp estimativă pentru a soluționa divorțul dvs. completați formularul de mai jos și un avocat din echipa noastră va va contacta în cel mai scurt timp! Alternativ, ne puteți apela la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743

Post Views: 4.869