fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

Avocat Insolventa Firma! Afacerea dumneavoastra este in dificultate? Iata cum va putem ajuta!

Avocat Insolventa Firma. In Romania, putine companii reusesc sa se reorganizeze dupa ce au intrat in procedura isolventei. Doar in 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, peste 10.000 de firme au solicitat deschiderea procedurii insolventei si multe altele au intrat in procedura falimentului. Firmele, fie nu au gestionat bine resursele financiare, fie nu au stiut cum sa negocieze cu creditorii pentru a depasi impasul economic si a evita insolventa.
Insolventa este una dintre situatiile pe care nici angajatul, nici angajatorul nu si-o doreste, deoarece ea apare atunci cand o societate nu isi mai poate plati datoriile. Aceasta nu trebuie confundata cu falimentul, deoarece nu inseamna acelasi lucru. De fapt, falimentul reprezinta ultima etapa a insolventei, in care o societate ajunge doar daca nu reuseste sa isi plateasca datoriile restante intr-o perioada de timp impusa de lege.

Aveti nevoie de un avocat insolventa? Aflati mai jos cum va putem ajuta!

Avocat Firme

Care este legea insolventei?

Procedura de insolventa poate fi generala sau simplificata. In timp ce procedura generala include reorganizarea judiciara – adica incercarea de redresare – cea simplificata inseamna ca debitorul intra direct in faliment, dar doar daca respecta anumite conditii.


Insolventa este reglementata legal prin legea nr.85/2014, care a fost ulterior completata si modificata prin ordonanta de urgenta nr. 88/2018.
Conform Articolului 5 din lege, insolventa este o stare a patrimoniului unui debitor caracterizata de insuficienta fondurilor financiare disponibile pentru a plati datoriile certe, lichide si exigibile.


Astfel, legea mentioneaza doua situatii:
• insolventa debitorului se prezuma: daca debitorul nu si-a platit datoria fata de creditor timp de 60 de zile dupa termenul scadent;
• insolventa este iminenta: daca se dovedeste ca debitorul nu va reusi sa plateasca la scadenta datoriile pe care le are, cu resursele banesti disponibile la data scadentei.


De cele mai multe ori, insolventa este ceruta de creditori, cand isi dau seama ca nu isi pot recupera datoriile, dar poate fi ceruta si de debitor, cand acesta constata ca nu dispune de resursele necesare pentru a si le achita.
Articolul 3 din Legea 85 mentioneaza ca prevederile se aplica regiilor autonome si profesionistilor, definiti in Codul Civil ca fiind toti cei care exploateaza o intreprindere.


De asemenea, procedura insolventei prevazuta in Legea 85 NU se aplica:
• celor care au profesii liberale;
• celor pentru care se aplica dispozitii speciale in ceea ce priveste insolventa;
• institutiilor de invatamant preuniversitar si universitar;
• institutelor de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica ce fac parte din sistemul national de cercetare-dezvoltare.

Cum se deschide procedura de insolventa?

Procedura de insolventa este aplicata doar de instante judecatoresti, judecator-sindic, administrator judiciar si lichidator judiciar si poate fi deschisa de:
• debitor;
• creditor;
• alte persoane sau institutii prevazute expres de lege.

Procedura la cererea debitorului

In cazul in care debitorul decide ca se afla in situatia in care nu isi mai poate plati datoriile, poate face o cerere catre un tribunal de a intra in insolventa, dar ea trebuie insotita si de mai multe acte care sa sustina solicitarea. Cateva dintre acestea sunt:

• ultima situatie financiara anuala a organizatiei;
• lista completa a bunurilor debitorului;
• lista cu numele si adresele creditorilor;
• o descriere a actiunilor pe care le are in vedere pentru redresare.

Cand debitorul alege varianta intrarii in insolventa, acesta se bucura de cateva avantaje, dar nu fara a intampina si cateva inconveniente. Printre avantajele care vin odata cu acceptarea cererii de intrare in insolventa se numara:

• nu mai exista riscul executarii silite;
• sunt blocate anumite penalitati;
• debitorul insolvent are sansa de a se redresa, aplicand un plan de reorganizare impus de instanta sau acceptat de comun acord.

Cu toate acestea, debitorul care initiaza deschiderea procedurii de insolventa se va confrunta si cu cateva aspecte neplacute:
• va avea restrictii in a participa la anumite licitatii publice;
• nu va mai putea sa isi declare stare de insolventa timp de 5 ani;
• imaginea sa va avea de suferit.

In plus, planul de reorganizare nu poate depasi 3 ani, ceea ce inseamna ca debitorul are la dispozitie o perioada limitata de timp pentru a-si redobandi echilibrul financiar.

 

Procedura la cererea creditorului
Cel care se ocupa de cererea de intrare in insolventa a unei societati este judecatorul-sindic, care, in cel mult 48 de ore de la inregistrarea solicitarii facute de catre creditor, trebuie sa trimita debitorului o copie a acesteia.
Timp de 10 zile dupa ce debitorul a primit copia, acesta are dreptul sa conteste sau sa recunoasca starea de insolventa. In cazul in care el alege sa depuna constestatie, iar aceasta este ulterior respinsa, ii este inlaturat dreptul de a solicita reorganizare judiciara.

Avocat insolventa: se poate evita insolventa?

In cazul in care intampinati dificultati financiare si va ganditi sa apelati la procedura insolventei, trebuie sa stiti ca, Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa va ofera doua modalitati de prevenire a acesteia, modalitati ce sunt mai rapide decat procedura insolventei.

 

Asadar, procedurile pentru care puteti opta daca nu va doriti insolventa sunt urmatoarele:

 

1. Mandatul ad-hoc
Mandatul ad-hoc are ca scop ajungerea la o intelegere intre debitor si unul sau mai multi dintre creditorii sai, salvarea debitorului si pastrarea locurilor de munca. Debitorul are optiunea de a trimite presedintelui tribunalului o cerere de desemnare a unui mandatar ad-hoc si, in termen de 90 de zile de la desemnarea acestuia, situatia debitorului trebuie sa se redreseze. Procedura are loc in camera de consiliu si este confidentiala pe tot parcursul desfasurarii ei.

2. Concordatul preventiv
Concordatul preventiv este un contract care se incheie intre debitorul aflat in incapacitatea de a-si plati datoriile si creditorii sai care detin minimum doua treimi din cuantumul creantelor pe care debitorul le accepta si le recunoaste. Prin acest contract, debitorul propune un plan pentru a-si redresa societatea si, in acelasi timp, pentru a acoperi creantele creditorilor.


Aceasta procedura de prevenire a insolventei nu poate fi aplicata in cazul debitorilor care:
• au mai beneficiat de un concordat preventiv in ultimii trei ani si care a esuat;
• se afla deja in faliment;
• sunt condamnati pentru fapte economice ilegale.

Drepturile angajatilor in caz de insolventa
Trebuie stiut, in primul rand, ca angajatii au dreptul de a cere inceperea procedurii de insolventa daca acestia nu isi primesc salariile pentru o perioada mai lunga de timp. In acest caz, ei adopta statutul de creditori.
In caz de insolventa, angajatii au dreptul de a-si alege un reprezentant care sa voteze pentru ei in cadrul intalnirii dintre creditori.
In ceea ce priveste salariile, angajatii vor dori sa si le recupereze, iar acest lucru se afla printre drepturile lor. Acestea sunt, insa, a treia creanta ca prioritate pe care debitorul trebuie sa o plateasca. De asemenea, angajatii pot face apel la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, care poate despagubi pana la trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat.

Avocat insolventa: cum va putem ajuta?

Intrarea in insolventa este un moment dificil si important pentru o societate, deoarece aceasta risca intrarea in faliment, caz in care societatea va fi dizolvata. De aceea, este foarte important ca un debitor sa fie constient de situatia financiara a organizatiei sale si sa sesizeze momentul in care datoriile devin prea mari pentru a le putea acoperi, pentru a putea evita agravarea situatiei.

Prin serviciile oferite de catre societatea noastra, acoperim intreaga faza a procedurii insolventei. Inca din etapa pre-insolventei putem acorda diverse servicii specifice, precum planuri de reducere a cheltuielilor, strategii de reintr oducere pe piata, concordat preventiv, mandate ad-hoc, care pot conduce la redresarea situatiei, evitandu-se procedura insolventei.

Fiind un domeniu complex ce necesita o activitate diversificata, in cadrul procedurii insolventei, (reorganizarea judiciara si falimentul), acoperim intreaga arie de activitati ce trebuie intreprinse in aceste etape, respectiv indeplinirea planurilor de reorganizare, dare in plata, finantarea in insolventa, lichidare judiciara, expertize in domeniul insolventei, recuperarea creantelor etc. Iata cateva dintre serviciile pe care un avocat insolventa cu experienta din echipa noastra vi le poate oferi:

Analiza Pre-Insolventa
Evaluarea situatiei economice si juridice a debitorului
Mandat Ad-Hoc
Concordat Preventiv
Deschiderea Procedurii Insolventei la Cererea Debitorului
Deschiderea Procedurii Insolventei la Cererea Creditorului
Administrarea societatilor aflate in procedura insolventei
Reorganizare si administrare judiciara
Reorganizarea activitatii, intocmire plan de reorganizare
Faliment si lichidare judiciara
Lichidare Voluntara
Insolventa Persoanelor Fizice
Lichidare Asociatii / Fundatii
Esalonarea Datoriilor catre ANAF si alti Creditori de Stat
Asistenta Creditori in Procedura de Insolventa
Asistenta Reprezentanti Debitor in Procedura de Insolventa
Fuziuni, Divizari, Excluderi Asociati
Inventarierea, evaluarea si valorificarea patrimoniului debitorului, organizarea de licitatii;
Consiliere societati comerciale pentru recuperarea de creante

Aveti nevoie de un avocat insolventa? Avocatii din echipa noastra va stau la dispozitie si va ofera consultanta juridica gratuita. Completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care va va oferi gratuit consultanta pentru problema dvs!

Post Views: 1.685