
Eroare, neglijenta, imprudenta, lipsa de profesionalism. Sunt doar cateva dintre aspectele ce i se imputa unui medic intr-un proces de malpraxis. Indiferent de natura erorii medicale, orice caz de malpraxis aduce cu sine o incarcatura emotionala si il pune pe pacient intr-o pozitie de vulnerabilitate. Tocmai de aceea, pacientul ce a fost supus unui caz de malpraxis, are dreptul la despagubiri de natura morala dar si de natura materiala. Aflati mai jos totul despre obligatiile Spitalelor, Medicilor dar si Furnizorilor de echipament medical, dar si despre drepturile dvs. in cazul in care sunteti victima unui caz de malpraxis medical.
Malpraxisul medical reprezinta acea eroare profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, care da nastere la prejudicii pacientului si, in consecinta, determina raspunderea civila a personalului medical. Malpraxisul medical se poate baza pe erori sau omisiuni legate de diagnostic, tratament, urmarirea ingrijirii sau gestionarea sanatatii.
Asistenta medicala poate lua multe forme. Iata cateva exemple de neglijenta medicala care ar putea duce la un proces:
Diagnosticare gresita;
Ignorarea rezultatelor laboratorului;
Chirurgie inutila;
Erorile chirurgicale sau chirurgia gresita a locului;
Medicamente sau doze improprii;
Urmarire slaba sau ingrijire ulterioara;
Nerespectarea antecedentelor adecvate ale pacientului;
Nerespectarea unei testari adecvate;
Esecul de a recunoaste simptomele.
Daca dvs. sau un membru al familiei dvs. va aflati intr-o asemenea situatie, cu siguranta trebuie sa luati legatura cu un avocat malpraxis medical, care sa va apere interesele in fata instantei.
In caz de malpraxis medical, medicul, medicul dentist, farmacistul, asistentul medical si moasa, astfel cum sunt definiti de legea nr. 95/2006, vor raspunde pentru prejudiciile provocate pacientului. Modalitatile ce atrag raspunderea cuprind neglijenta, imprudenta sau cunostintele reduse ale personalului medical. De asemenea, raspunderea este antrenata si in cazul actelor individuale in situatii de preventie, diagnostic si tratament. Confidentialitatea, consimtamantul si obligativitatea acordarii asistentei medicale sunt prevazute de art. 642 alin. 1 din Legea nr. 95/2006 ca fiind imprejurari ce atrag raspunderea personalului medical.
Exista 3 tipuri de raspundere ce i se pot antrena unui personal medical cu privire la fapta de malpraxis:
Raspunderea civila – prin care veti putea sa solicitati daune de natura morala sau materiala;
Raspunderea disciplinara-prin care personalul medical poate chiar sa fie exclus din profesia si sa i se interzica sa mai practice medicina;
Raspunderea penala-prin care si in cadrul careia se pot solicita si daune materiale sau morale in cadrul procesului penal.
Avand in vedere ca monitorizarea si controlul exercitarii profesiei de medic este realizata de catre Colegiul Medicilor din Romania si de Ministerul Sanatatii Publice, art. 406 alin. (1) lit. k) din Lege, prevede ca atributie a Colegiului Medicilor din Romania organizarea judecarii cazurilor de abateri de la normele de etica profesionala, de deontologie medicala si de la regulile de buna practica profesionala, in calitate de organ de jurisdictie profesionala.
Astfel, primul pas poate fi sesizarea acestei comisii insa trebuie sa stiti ca nu sunteti obligati sa sesizati comisia, ci puteti merge direct in instanta, asta pentru a scurta timpul de asteptare. Actiunea in instanta reduce timpul in care poate fi descoperit si sanctionat cazul de malpraxis si, creste semnificativ sansele de recuperare a daunelor pricinuite.
Un avocat specializat in malpraxis va poate ajuta si se poate adresa instantei in cadrul unei actiuni civile. Daca fapta constituie infractiune, pacientul, prin avocatul sau, se poate adresa organului de cercetare penala, insa acesta se poate sesiza si din oficiu.
Comisia de Malpraxis din cadrul DSP este compusa din:
– 2 reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti;
– 2 reprezentanti ai casei judetene de asigurari de sanatate sau a municipiului Bucuresti;
– 2 reprezentanti ai colegiului judetean al medicilor;
– 2 reprezentanti ai colegiului judetean al medicilor dentisti;
– 2 reprezentanti ai colegiului judetean al farmacistilor;
– 2 reprezentanti ai ordinului judetean al asistentilor si moaselor din Romania;
– un expert medico-legal, numit prin decizie a conducatorului institutiei din care face parte – cu privire la acesta trebuie sa stiti ca NU se poate afla in niciun caz de incompatibilitate si nici nu poate sa perfecteze lucrarea daca este in relatii cu una dintre partile impricinate.
Atributiile acestei comisii sunt de natura administrativa si nu judiciara, contencioasa. Asadar, comisia va fi doar un punct de sprijin prin care, daca se va constanta fapta de malpraxis, cel ce a fost supus procedurii gresite sau familia acestuia, vor avea posibilitatea de a ajunge in instanta pentru a solicita plata de daune.
In schimb, comisia are atributii cu privire la partea administrativa a procedurii si anume:
– stabileste, prin decizie adoptata in maximum 3 luni de la data sesizarii, daca in cauza a fost sau nu o situatie de malpraxis;
– comunica decizia, in termen de 5 zile calendaristice de la data adoptarii, tuturor persoanelor implicate, inclusiv asiguratorului; j) intocmeste un raport anual detaliat pe care il prezinta Ministerului Sanatatii Publice pana la data de 1 februarie a anului urmator celui pentru care se intocmeste acest raport;
Astfel, daca a existat un caz de malpraxis, comisia trebuie ca termen de 3 luni sa-i raspunda celui interesat, daca a fost supus unei proceduri de malpraxis, sau nu.
In conditiile in care comisia claseaza plangerea, pacientul sau familia acestuia, pot merge si ataca in instanta raspunsul iar daca se confirma cazul de malpraxis, se pot adresa instantei de judecata pe baza acestei decizii , in vederea stabilirii valorii daunelor morale si materiale pe care trebuie sa le plateasca cel sau cei vinovati.
Legea nr. 95/2006, prevede urmatoarele aspecte – Actele de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni.
Actele de malpraxis in cadrul activitatii medicale de preventie, diagnostic si tratament se prescriu in termen de 3 ani de la producerea prejudiciului, cu exceptia faptelor ce reprezinta infractiuni.
Cele mai mari daune obtinute printr-o sentinta definitiva si irevocabila de catre pacientii mutilati in urma unui malpraxis se ridica la 500.000 de euro.
Alexandru Dragomir, in varsta de 35 de ani, a fost operat in aprilie 2005 de hernie de disc, de medicul ortoped Traian Ursu, la Spitalul de Ortopedie Foisor din Bucuresti. Operatia a fost o premiera la vremea aceea. Interventia viza implantarea unei proteze discale.
Dupa interventie, pacientul a ramas cu paralizie la piciorul stang, din cauza unei greseli medicale efectuate in timpul interventiei, dovedite ulterior in instanta.
Pe 11 februarie 2009, magistratii Judecatoriei Sectorului 2 l-au condamnat pe medicul Traian Ursu la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa si l-au obligat sa plateasca daune de 500.000 de euro pacientului estropiat pe viata. Medicul Traian Ursu a fost obligat sa achite si circa 20.000 de lei cumulat catre Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” si catre Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor”, in care pacientul a fost tratat.
Ulterior, Tribunalul Bucuresti a decis sa-i reduca pedeapsa la 9 luni cu suspendare, si daunele la 200.000 de euro. Pe 18 aprilie 2011, Tribunalul Bucuresti a decis sa il condamne pe medicul Traian Romeo Ursu la un an de inchisoare cu suspendare, pe un termen de incercare de trei ani, pentru vatamare corporala din culpa. Tot atunci, instanta a decis ca medicul acuzat si spitalul sa plateasca in solidar pacientului mutilat daune morale de 400.000 de euro si daune materiale de 100.000 de euro.
Decizia Tribunalului Bucuresti a fost atacata de catre spital, de medicul judecat si de procurori, dar fara succes.
Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia Tribunalului Bucuresti si pe 15 noiembrie 2011 a decis definitiv si irevocabil ca medicul acuzat si spitalul sa plateasca in solidar pacientului mutilat daune de 500.000 de euro. In aprilie 2012, Instanta a decis printr-o hotarare irevocabila incuviintarea executarii silite a spitalului Foisor si a medicului Traian Ursu pentru plata daunelor datorate pacientului mutilat.
Acesta este doar unul dintre cazurile de malpraxis pentru care pacientul a fost despagubit in instanta. Sa nu uitam si de alte cazuri mediatizate ca cele in care au fost implicati medical Sorin Pletea de la Spitalul Judetean de Urgenţă din Piteşti(dauna de 500.000 euro) si medical Naum Ciomu care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la un an închisoare cu suspendare pentru vatamare corporala si la plata in solidar cu spitalul Panduri a unor daune morale de 500.000 de euro pacientului pe care l-a mutilat.
Procesele de malpraxis medical sunt dificile, necesitand deseori marturie a numerosi experti medicali si nenumarate ore de marturie. Pentru ca un caz sa fie viabil, pacientul trebuie sa arate ca daunele semnificative au rezultat dintr-o vatamare primita din cauza neglijentei medicale.
Daca daunele sunt mici, costul urmaririi cauzei ar putea fi mai mare decat recuperarea eventuala. Pentru a urmari o cerere de malpraxis medical, pacientul trebuie sa arate ca vatamarea a avut ca rezultat handicap, pierderea veniturilor, dureri neobisnuite, suferinta si greutati sau facturi medicale semnificative din trecut si viitoare. Un avocat malpraxis va poate oferi servicii atunci cand suspectati ca sunteti victima unei erori medicale.
Printre serviciile de malpraxis pe care le intreprindem se numara:
– redacatrea sesizarilor catre Colegiul Medicilor, respectiv, Comisia Superioara a Medicilor;
– asistenta si reprezentare inaintatea comisiei de malpraxis,
– contestarea procesului-verbal de clasare a sesizarii de malpraxis;
– contestarea deciziei comisiei de malpraxis;
– asistenta juridica si reprezentare in fata instantelor de judecata competente in cererile de chemare in judecata ce au ca obiect actiunea in raspunderea civila delictuala a personalului medical si a furnizorului servicii medicale, sanitare si farmaceutice si despagubiri pentru daune morale si materiale;
– asistenta si reprezentare in fata instantelor de judecata competente in actiuni avand ca obiect obligarea personalului medical la eliberarea dosarului medical;
– asistenta si reprezentare in procedura raspunderii penale a personalului medical;
– asistenta juridica si reprezentare in procedura medierii
Daca sunteti in cautarea unui avocat malpraxis, cabinetul nostru pune la dispozitia dumneavoastra servicii specializate de asistenta juridica si reprezentare in aria medicala (inclusiv proceduri de sesizare abateri disciplinare, litigii, situatii de raspundere civila profesionala, achitare daune materiale si morale). In plus, va oferim consultanta juridica gratuita pentru problema dumneavoastra.
Completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care va va oferi gratuit consultanta pentru problema dvs.!