fbpx

NON-STOP

Program asistenta juridica

0733 774 119/ 0770 578 214/ 0771 500 743

PROGRAM NON STOP

0733 774 119 / 0770 578 214 / 0771 500 743

Calculator tax─â judiciar─â de timbru. Ghid complet: c├ónd se pl─âtesc, unde ┼či care sunt tarifele?

Taxele judiciare de timbru reprezintă plata efectuată de către orice persoană fizică sau juridică, interesată în rezolvarea pe calea justiţiei a problemelor de natură juridică, plată făcută statului pentru serviciile prestate prin intermediul instanţelor de judecată.

Afl─â mai jos mai multe detalii despre c├ónd pl─âte╚Öti taxa de timbru, unde o po╚Ťi achita ╚Öi folose╚Öte Calculator taxa judiciara de timbru pentru a calcula taxa judiciar─â de timbru!

Calculator taxa judiciara de timbru

Ce este taxa judiciara de timbru?

Accesul la justi┼úie este liber, dar nu este mereu gratuit. Taxele judiciare de timbru sunt sume de bani ce trebuiesc pl─âtite de c─âtre toate persoanele fizice ┼či juridice ┼či reprezint─â plata serviciilor prestate de c─âtre instan┼úele judec─âtore┼čti.

├Än conformitate cu prevederile Ordonan┼úei de urgen┼ú─â a Guvernului nr. 80/26.06.2013 privind taxele judiciare de timbru (vezi aici), anumite ac┼úiuni ┼či cereri introduse la instan┼úele judec─âtore┼čti sunt supuse taxelor judiciare de timbru, exist├ónd ├«n acela╚Öi timp ╚Öi cazuri ├«n care justi╚Ťiabilul este scutit de aceste cheltuieli.

 

Cine datoreaz─â taxa de timbru?

Orice persoană fizică sau juridică care apelează la serviciile de justiţie prin intermediul instanţelor datorează taxa judiciară de timbru, reprezentând contravaloarea prestaţiilor serviciilor respective.

Totu┼či, exist─â situa┼úii prev─âzute de OUG 51/2008 privind ajutorul judiciar ├«n materie civil─â ├«n care persoana fizic─â poate beneficia de scutiri, reduceri, e┼čalon─âri sau am├ón─âri pentru plata taxei judiciare de timbru. Acestea sunt, pe scurt: subven┼úionarea integral─â pentru persoanele al c─âror venit mediu pe membru de familie ├«n ultimele 2 luni anterioare depunerii ac┼úiunii nu dep─â┼če┼čte 500 lei, subven┼úionarea cu 50% ├«n situa┼úia similara dar a venitului mediu sub 800 lei doar ├«n situa┼úia ├«n care cuantumul taxelor de timbru nu trec de echivalentul a 12 salarii minime brute pe ┼úar─â la nivelul anului respectiv.

 

├Än cazul persoanelor juridice, chiar OUG 80/2013 statueaz─â c─â, reducerile, e┼čalon─ârile sau am├ón─ârile pentru plata taxei judiciare de timbru se acord─â ├«n cazul ├«n care aceasta dep─â┼če┼čte mai mult de 10% din media venitului net din ultimele 3 luni de activitate dinaintea introducerii ac┼úiunii/cererii sau atunci c├ónd plata integral─â a taxei nu este posibil─â deorece persoana juridic─â se afl─â ├«n lichidare sau dizolvare, ori bunurile sale sunt indisponibilizate, ├«n condi┼úiile legii. Cu titlu excep┼úional, la aprecierea instan┼úei, reducerile, e┼čalon─ârile sau am├ón─ârile pot fi realizate, dac─â pentru plata taxei judiciare de timbru ar fi afectat─â semnificativ activitatea persoanei juridice respective.

Cum se calculeaz─â - Calculator taxa judiciara de timbru?

Instan┼úa, potrivit OUG 80/2013 este cea care stabile┼čte ┼či pune ├«n vedere reclamantului care este valoarea taxei de timbru datorate de c─âtre reclamant, acesta av├ónd obliga┼úia ca ├«n termen de 10 zile de la primirea ├«n┼čtiin┼ú─ârii de plat─â s─â o efectueze.

Taxele sunt stabilite ├«n func┼úie de valoarea obiectului cererii, a┼ča cum este prev─âzut─â ├«n ac┼úiune/cerere. ┬áFolositi Calculator taxa judiciara de timbru pentru a afla care este taxa de timbru care va revine!

Ce se ├«nt├ómpl─â dac─â nu achita╚Ťi taxa judiciar─â de timbru?

Dac─â plata nu are loc ├«n termen de 10 zile de la primirea ├«n┼čtiin┼ú─ârii, cererea ste anulat─â din oficiu, ca netimbrat─â, ├«nainte de ajunge la judecata propriu-zis─â.

Dac─â cererea este netimbrat─â sau insuficient timbrat─â, instan╚Ťa comunic─â persoanei care a introdus-o obliga┼úia de a timbra cererea ├«n termen de cel mult 10 zile de la comunicarea adresei (data comunic─ârii adresei instan┼úei este data de pe ╚Ötampila po╚Ötei; dac─â po╚Öta╚Öul v-o las─â ├«n cutia po╚Ötal─â ╚Öi dumneavoastr─â o deschide╚Ťi dup─â 3 zile, atunci mai ave╚Ťi doar 7 zile s─â face╚Ťi dovada achit─ârii taxei).

Prin aceea┼či comunicare instan┼úa ├«i pune ├«n vedere justi╚Ťiabilului posibilitatea de a formula, ├«n condi┼úiile legii, fie o cerere de acordare a facilit─â┼úilor la plata taxei judiciare de timbru┬á ├«n termen de 5 zile de la primirea comunic─ârii, fie o cerere de reexaminare┬á ├«n termen de 3 zile de la data comunic─ârii taxei datorate.

 

├Än cazul ├«n care nu reu╚Öi╚Ťi s─â face╚Ťi dovada achit─ârii taxei de timbru sau pur ╚Öi simplu nu dori╚Ťi s─â pl─âti╚Ťi suma ce v-a fost comunicat─â de c─âtre instan╚Ť─â, aceasta din urm─â v─â va anula ac╚Ťiunea/cererea introdus─â pentru motivul c─â a fost netimbrat─â sau timbrat─â insuficient ╚Öi v─â va trimite o comunicare ├«n acest sens acas─â sau la sediul social, ├«n cazul persoanelor juridice. Acest lucru nu v─â ├«mpiedic─â cu nimic s─â introduce╚Ťi iar─â╚Öi ac╚Ťiunea/cererea ├«n momentul ├«n care sunte╚Ťi preg─âtit s─â achita╚Ťi taxa judiciar─â de timbru aferent─â.

 

Modalităţile de plată a taxa judiciara de timbru

Taxele judiciare de timbru se pl─âtesc ├«nainte de depunerea ac╚Ťiunii/cererii ├«n instan╚Ť─â, fie prin plata ├«n numerar la ghi╚Öeu, fie prin virament sau ├«n sistem on-line, ├«ntr-un cont de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru ┼či alte taxe de timbru” al ora╚Öului sau comunei ├«n care ave╚Ťi domiciliul sau re┼čedin┼úa ori, dup─â caz, ├«n care persoana juridic─â ├«n numele c─âreia formula╚Ťi ac╚Ťiunea/cererea are sediul social.

 

Dac─â persoana care datoreaz─â taxa judiciar─â de timbru nu are nici domiciliul, nici re┼čedin┼úa ori, dup─â caz, sediul ├«n Rom├ónia, taxa judiciar─â de timbru se pl─âte┼čte ├«n contul bugetului local al ora╚Öului sau comunei ├«n care se afl─â sediul instan┼úei ┬ála care se introduce ac┼úiunea sau cererea.

 

Plata ├«n numerar se poate face prin deplasarea efectiv─â la una din urm─âtoarele loca╚Ťii:

– la sediul Direc╚Ťiei de Impozite ╚Öi Taxe Locale de la domiciliul, respectiv sediul social al persoanei fizice/juridice ce trebuie s─â achite taxele;(merge╚Ťi la ghi╚Öeu ╚Öi v─â exprima╚Ťi dorin╚Ťa de a achita o tax─â judiciar─â de timbru ├«n cuantumul dorit, apoi p─âstra╚Ťi chitan╚Ťa original─â pentru c─â aceasta este dovada achit─ârii taxei judiciare de timbru);

– la orice oficiu po╚Ötal prin mandat po╚Ötal, indiferent de locul unde are domiciliul, respectiv sediul social persoana fizic─â/juridic─â ce trebuie s─â achite taxele.

– la anumite agen╚Ťii CEC Bank (Preciz─âri: trebuie s─â cunoa╚Öte╚Ťi codul unic de ├«nregistrare ╚Öi contul pentru plata taxei judiciare de timbru al ora╚Öului sau comunei unde ├«╚Öi are domiciliul, respectiv sediul social persoana fizic─â/juridic─â ce trebuie s─â achite taxele; dac─â achita╚Ťi taxa pentru altcineva trebuie s─â men╚Ťiona╚Ťi ├«n mandat numele persoanei┬á ce are obliga╚Ťia s─â achite taxa; dac─â este vorba despre un proces deja ├«nceput, se precizeaz─â, ├«n plus, denumirea instan╚Ťei unde este introdus─â ac╚Ťiunea ╚Öi num─ârul dosarului de instan╚Ť─â.

– ├«n anumite cazuri, la ghi╚Öeele pentru plata taxelor judiciare de timbru amenajate ├«n incinta instan╚Ťelor, ├«ns─â dac─â ave╚Ťi posibilitatea, cel mai bine este s─â suna╚Ťi la respectiva instan╚Ť─â ├«nainte s─â v─â deplasa╚Ťi la sediu acesteia, pentru a afla programul exact.

 

Plata prin virament bancar se face în contul orașului sau comunei unde își are domiciliul, respectiv sediul social persoana fizică/juridică ce trebuie să achite taxele.  Puteti efectua si plata online prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro  cu mentiunea ca plata online nu este mereu posibilă întrucât anumite orașe și comune nu au înregistrat pe site-ului www.ghiseul.ro contul pentru plata taxei de timbru.

Pot fi scutit de plata - Calculator taxa judiciara de timbru?

├Än cazurile anume prev─âzute de lege, ac┼úiunile ┼či cererile introduse la instan┼úele judec─âtore┼čti, sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbre.

Persoanele fizice pot beneficia de ajutor public judiciar (sub form─â de scutiri, reduceri, e┼čalon─âri (e┼čalonarea pl─â┼úii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni ┼či pentru maximum 12 termene) sau am├ón─âri pentru plata taxelor judiciare de timbru, ├«n condi┼úiile Ordonan┼úei de urgen┼ú─â a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar ├«n materie civil─â. Vezi aici mai multe detalii!

Persoanelor juridice pot beneficia facilit─â┼úi sub form─â de reduceri, e┼čalon─âri sau am├ón─âri pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru ac┼úiuni ┼či cereri introduse la instan┼úele judec─âtore┼čti, ├«n urm─âtoarele situa┼úii:

– cuantumul taxei reprezint─â mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;

– plata integral─â a taxei nu este posibil─â deoarece persoana juridic─â se afl─â ├«n curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, ├«n condi┼úiile legii, indisponibilizate;

–┬á situa┼úia economico-financiar─â a persoanei juridice face ca plata taxei de timbru, la valoarea datorat─â, ar fi de natur─â s─â afecteze ├«n mod semnificativ activitatea curent─â a persoanei juridice.

 

Reducerea taxei de timbru poate fi acordat─â separat sau, dup─â caz, ├«mpreun─â cu e┼čalonarea sau am├ónarea pl─â┼úii.

Cererea pentru acordarea facilit─â┼úilor la plata taxei judiciare de timbru se poate formula oric├ónd ├«n cursul judec─â┼úii ┼či se men┼úine pe tot parcursul etapei procesuale ├«n care a fost solicitat. Adic─â pute╚Ťi preciza chiar ├«n curprinsul cererii de chemare ├«n judecat─â sau ├«ntampin─ârii ( ├«n cazul ├«n care a╚Ťi fost chemat ├«n judecat─â) faptul c─â dori╚Ťi s─â beneficia╚Ťi de acest ajutor, iar o dat─â ce vi se acord─â, aceste facilit─â╚Ťi sunt valabile pe toat─â perioada c├ót se judec─â cauza ├«n fa╚Ťa acelei instan╚Ťe. Aten╚Ťie ├«ns─â, dac─â judecata se continu─â la instan╚Ťa superioar─â, ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei c─âi de atac (apel, recurs, revizuire, contesta╚Ťie ├«n anulare) se poate acorda ├«n urma unei noi cereri.

 Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutită de taxă de timbru.

Ave╚Ťi nevoie de asisten╚Ť─â juridic─â pentru achitarea/ e╚Öalonarea /reducerea taxei de timbru? Contacta-╚Ťi-ne la 0733.774.119 sau completa╚Ťi formularul de mai jos ╚Öi va r─âspundem ├«n cel mai scurt timp! Echipa noastr─â de avoca╚Ťi va ofer─â consultan╚Ť─â juridic─â gratuit─â!
Post Views: 7.851