fbpx

Calculator taxă judiciară de timbru. Ghid complet: când se plătesc, unde şi care sunt tarifele?

Taxele judiciare de timbru reprezintă plata efectuată de către orice persoană fizică sau juridică, interesată în rezolvarea pe calea justiţiei a problemelor de natură juridică, plată făcută statului pentru serviciile prestate prin intermediul instanţelor de judecată.

Află mai jos mai multe detalii despre când plătești taxa de timbru, unde o poți achita și folosește Calculator taxa judiciara de timbru pentru a calcula taxa judiciară de timbru!

Calculator taxa judiciara de timbru

Ce este taxa judiciara de timbru?

Accesul la justiţie este liber, dar nu este mereu gratuit. Taxele judiciare de timbru sunt sume de bani ce trebuiesc plătite de către toate persoanele fizice şi juridice şi reprezintă plata serviciilor prestate de către instanţele judecătoreşti.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/26.06.2013 privind taxele judiciare de timbru (vezi aici), anumite acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti sunt supuse taxelor judiciare de timbru, existând în același timp și cazuri în care justițiabilul este scutit de aceste cheltuieli.

 

Cine datorează taxa de timbru?

Orice persoană fizică sau juridică care apelează la serviciile de justiţie prin intermediul instanţelor datorează taxa judiciară de timbru, reprezentând contravaloarea prestaţiilor serviciilor respective.

Totuşi, există situaţii prevăzute de OUG 51/2008 privind ajutorul judiciar în materie civilă în care persoana fizică poate beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxei judiciare de timbru. Acestea sunt, pe scurt: subvenţionarea integrală pentru persoanele al căror venit mediu pe membru de familie în ultimele 2 luni anterioare depunerii acţiunii nu depăşeşte 500 lei, subvenţionarea cu 50% în situaţia similara dar a venitului mediu sub 800 lei doar în situaţia în care cuantumul taxelor de timbru nu trec de echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară la nivelul anului respectiv.

 

În cazul persoanelor juridice, chiar OUG 80/2013 statuează că, reducerile, eşalonările sau amânările pentru plata taxei judiciare de timbru se acordă în cazul în care aceasta depăşeşte mai mult de 10% din media venitului net din ultimele 3 luni de activitate dinaintea introducerii acţiunii/cererii sau atunci când plata integrală a taxei nu este posibilă deorece persoana juridică se află în lichidare sau dizolvare, ori bunurile sale sunt indisponibilizate, în condiţiile legii. Cu titlu excepţional, la aprecierea instanţei, reducerile, eşalonările sau amânările pot fi realizate, dacă pentru plata taxei judiciare de timbru ar fi afectată semnificativ activitatea persoanei juridice respective.

Cum se calculează - Calculator taxa judiciara de timbru?

Instanţa, potrivit OUG 80/2013 este cea care stabileşte şi pune în vedere reclamantului care este valoarea taxei de timbru datorate de către reclamant, acesta având obligaţia ca în termen de 10 zile de la primirea înştiinţării de plată să o efectueze.

Taxele sunt stabilite în funcţie de valoarea obiectului cererii, aşa cum este prevăzută în acţiune/cerere.  Folositi Calculator taxa judiciara de timbru pentru a afla care este taxa de timbru care va revine!

Ce se întâmplă dacă nu achitați taxa judiciară de timbru?

Dacă plata nu are loc în termen de 10 zile de la primirea înştiinţării, cererea ste anulată din oficiu, ca netimbrată, înainte de ajunge la judecata propriu-zisă.

Dacă cererea este netimbrată sau insuficient timbrată, instanța comunică persoanei care a introdus-o obligaţia de a timbra cererea în termen de cel mult 10 zile de la comunicarea adresei (data comunicării adresei instanţei este data de pe ștampila poștei; dacă poștașul v-o lasă în cutia poștală și dumneavoastră o deschideți după 3 zile, atunci mai aveți doar 7 zile să faceți dovada achitării taxei).

Prin aceeaşi comunicare instanţa îi pune în vedere justițiabilului posibilitatea de a formula, în condiţiile legii, fie o cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru  în termen de 5 zile de la primirea comunicării, fie o cerere de reexaminare  în termen de 3 zile de la data comunicării taxei datorate.

 

În cazul în care nu reușiți să faceți dovada achitării taxei de timbru sau pur și simplu nu doriți să plătiți suma ce v-a fost comunicată de către instanță, aceasta din urmă vă va anula acțiunea/cererea introdusă pentru motivul că a fost netimbrată sau timbrată insuficient și vă va trimite o comunicare în acest sens acasă sau la sediul social, în cazul persoanelor juridice. Acest lucru nu vă împiedică cu nimic să introduceți iarăși acțiunea/cererea în momentul în care sunteți pregătit să achitați taxa judiciară de timbru aferentă.

 

Modalităţile de plată a taxa judiciara de timbru

Taxele judiciare de timbru se plătesc înainte de depunerea acțiunii/cererii în instanță, fie prin plata în numerar la ghișeu, fie prin virament sau în sistem on-line, într-un cont de venituri al bugetului local „Taxe judiciare de timbru şi alte taxe de timbru” al orașului sau comunei în care aveți domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, în care persoana juridică în numele căreia formulați acțiunea/cererea are sediul social.

 

Dacă persoana care datorează taxa judiciară de timbru nu are nici domiciliul, nici reşedinţa ori, după caz, sediul în România, taxa judiciară de timbru se plăteşte în contul bugetului local al orașului sau comunei în care se află sediul instanţei  la care se introduce acţiunea sau cererea.

 

Plata în numerar se poate face prin deplasarea efectivă la una din următoarele locații:

– la sediul Direcției de Impozite și Taxe Locale de la domiciliul, respectiv sediul social al persoanei fizice/juridice ce trebuie să achite taxele;(mergeți la ghișeu și vă exprimați dorința de a achita o taxă judiciară de timbru în cuantumul dorit, apoi păstrați chitanța originală pentru că aceasta este dovada achitării taxei judiciare de timbru);

– la orice oficiu poștal prin mandat poștal, indiferent de locul unde are domiciliul, respectiv sediul social persoana fizică/juridică ce trebuie să achite taxele.

– la anumite agenții CEC Bank (Precizări: trebuie să cunoașteți codul unic de înregistrare și contul pentru plata taxei judiciare de timbru al orașului sau comunei unde își are domiciliul, respectiv sediul social persoana fizică/juridică ce trebuie să achite taxele; dacă achitați taxa pentru altcineva trebuie să menționați în mandat numele persoanei  ce are obligația să achite taxa; dacă este vorba despre un proces deja început, se precizează, în plus, denumirea instanței unde este introdusă acțiunea și numărul dosarului de instanță.

– în anumite cazuri, la ghișeele pentru plata taxelor judiciare de timbru amenajate în incinta instanțelor, însă dacă aveți posibilitatea, cel mai bine este să sunați la respectiva instanță înainte să vă deplasați la sediu acesteia, pentru a afla programul exact.

 

Plata prin virament bancar se face în contul orașului sau comunei unde își are domiciliul, respectiv sediul social persoana fizică/juridică ce trebuie să achite taxele.  Puteti efectua si plata online prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro  cu mentiunea ca plata online nu este mereu posibilă întrucât anumite orașe și comune nu au înregistrat pe site-ului www.ghiseul.ro contul pentru plata taxei de timbru.

Pot fi scutit de plata - Calculator taxa judiciara de timbru?

În cazurile anume prevăzute de lege, acţiunile şi cererile introduse la instanţele judecătoreşti, sunt scutite de la plata taxelor judiciare de timbre.

Persoanele fizice pot beneficia de ajutor public judiciar (sub formă de scutiri, reduceri, eşalonări (eşalonarea plăţii taxelor judiciare de timbru se poate face pe parcursul a cel mult 24 de luni şi pentru maximum 12 termene) sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă. Vezi aici mai multe detalii!

Persoanelor juridice pot beneficia facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii:

– cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;

– plata integrală a taxei nu este posibilă deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate;

–  situaţia economico-financiară a persoanei juridice face ca plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice.

 

Reducerea taxei de timbru poate fi acordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii.

Cererea pentru acordarea facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru se poate formula oricând în cursul judecăţii şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat. Adică puteți preciza chiar în curprinsul cererii de chemare în judecată sau întampinării ( în cazul în care ați fost chemat în judecată) faptul că doriți să beneficiați de acest ajutor, iar o dată ce vi se acordă, aceste facilități sunt valabile pe toată perioada cât se judecă cauza în fața acelei instanțe. Atenție însă, dacă judecata se continuă la instanța superioară, ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei căi de atac (apel, recurs, revizuire, contestație în anulare) se poate acorda în urma unei noi cereri.

 Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar este scutită de taxă de timbru.

Aveți nevoie de asistență juridică pentru achitarea/ eșalonarea /reducerea taxei de timbru? Contacta-ți-ne la 0733.774.119 sau completați formularul de mai jos și va răspundem în cel mai scurt timp! Echipa noastră de avocați va oferă consultanță juridică gratuită!
Post Views: 8.603