fbpx

Ai condus sub influenta alcoolului sau a altor substante? Afla ce este de facut!

Majoritatea clientilor care contacteaza cabinetul nostru de avocatura sunt interesati de rapiditatea cu care-si pot obtine permisul de conducere suspendat in urma consumului de alcool la volan. Desi intelegem ca suspendarea permisului de conducere iti poate afecta grav viata personala si profesionala, este important de stiut ca daca vei conduce sub influenta alcoolului sau a altor substante risti mai mult decat o contraventie. De aceea, inainte de a lua decizia de a te urca la volan in stare de ebrietate este bine sa cunosti consecintele. Sunt doua situatii in care te poti afla: risti o contraventie, respectiv savarsesti o infractiune, caz in care risti o eventuala pedeapsa penala soldata cu inchisoare sau amenda.

influenta alcoolului

Cat alcool poti consuma daca vrei sa conduci?

Inainte de toate este bine de stiut ca, in Romania, toleranta alcoolemiei la volan este 0, de aceea nu trebuie sa bem nicio picatura de alcool, inainte de a conduce autovehicule. Conform statisticilor efectuate de Ministerul Public, in anul 2018 jumatate din totalul infractiunilor rutiere au fost savarsite de soferi care au condus pe drumurile publice sub influenta alcoolului sau a altor substante. Deci nu este de mirare ca legea este foarte stricta in ceea ce priveste acest aspect.

 

Articolul 336 alin.1 Cod Penal sanctioneaza cu inchisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda fapta unei persoane de a conduce un autovehicul pe drumurile publice daca aceasta are o alcoolemie de peste 0.80g/l alcool pur in sange.

Iata cateva aspecte interesante pe care s-ar putea sa nu le cunosti legat de condusul sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante interzise:

 

– Chiar daca motorul nu este pornit, soferii bauti tot pot ajunge la inchisoare pentru ca au condus sub influenta alcoolului. De exemplu, daca o masina este impinsa sau condusa pe o strada in panta, fara sa i se porneasca motorul, soferul aflat sub influenta alcoolului sau drogurilor risca, daca este prins, sa fie condamnat la inchisoare. Pedeapsa pentru aceasta abatere de la Codul rutier nu e chiar mica, mai exact, soferul ar putea petrece pana la cinci ani in inchisoare.

 

– Ai imprumutat cuiva masina ta? Pe langa amenzi rutiere pentru viteza sau neplata unor taxe, imprumutarea masinii implica, in anumite situatii, chiar si raspunderea penala. Un astfel de caz e o alcoolemie mare a celui caruia ii imprumuti masina.

 

– Daca persoana careia ii imprumuti masina are alcoolemia de peste 0,8 la mie, poti raspunde penal pentru asta. O persoana care isi incredinteaza masina, pentru a fi condusa pe drumurile publice, cuiva care a consumat alcool va raspunde penal pentru asta, dar doar daca alcoolemia in sange a celui carui i s-a dat masina depaseste 0,80 g/l alcool pur in sange.

 

– Se considera ca este infractiune de vatamare corporala in toate situatiile in care soferul a consumat alcool, indiferent de cantitate. Concret, asa cum a stabilit Inalta Curte de Casatie si Justitie, existenta infractiunii de vatamare corporala din culpa, cand e vorba de faptele comise sub influenta alcoolului, nu e afectata de vreun nivel al alcoolemiei, adica nu se tine cont de limita alcolemiei de 0,8 la mie peste care condusul baut se considera a fi infractiune.

Cand risti o contraventie si suspendarea permisului?

Este esential sa facem diferenta intre concentratia de alcool din aerul expirat sau faimoasa testare cu etilotestul si concentratia din sange, adica cea rezultata prin prelevarea de probe biologice. Prima se masoara in MG/L, iar a doua prin G/L. Prima situatie, respectiv imbibatia alcoolica de sub 0.4 mg/l alcool pur in aerul expirat are drept consecinta o contraventie. Sanctiunea este prevazuta in OUG 195/2002.

 

Aceasta prevede la art. 102, al.(3):

“Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai urmatoarelor fapte:

a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice,daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune”

 

Ce se intampla daca etilotestul arata peste 0,4 mg/l ?
In acest caz, vei fi obligat la prelevarea de mostre biologice. Prelevarea de mostre biologice presupune recoltarea unor cantitati mici de sange, urina ori a altor substante organice de natura umana in scopul stabilirii alcoolemiei sau prezentei drogurilor in organism.
Adica ti se va masura cantitatea de alcool pur in sange. In cazul in care refuza recoltarea, soferul va savarsi infractiunea prevazuta la art.337 Cod Penal si risca inchisoarea de la unu la 5 ani. De regula, vor fi colectate doua probe de sange, la un interval de o ora diferenta.

Este putin probabil ca aceasta sa fie sub 0.8 g/l. In general, 0.4 mg/l in aerul respirat echivaleaza cu alcoolemia de 0,8 g/l. Daca nu depasesti acest prag, ei bine ai scapat de un dosar penal si te-ai ales cu o contraventie, in sensul ca primesti o amenda si suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pe perioada de 90 de zile.

Ti s-a suspendat permisul de conducere pentru ca ai condus sub influenta alcoolului? Un avocat te poate ajuta sa ti-l recuperezi!

Scuze precum „trebuie sa ajung de urgenta la spital si nu a venit ambulanta” sau „m-au anuntat vecinii ca se inunda apartamentul” sunt tacticile la care soferii prefera sa apeleze atunci cand sunt prinsi de politisti incalcand legislatia rutiera. Chiar daca de cele mai multe ori sunt doar simple nascociri ale conducatorilor auto pentru a scapa nepedepsiti, exista si cazuri exceptionale in care soferii sunt nevoiti sa incalce legea. De cele mai multe ori, cei prinsi s-au lasat pagubasi dupa ce permisele de conducere le-au fost suspendate, desi se aflau in situatii exceptionale. In realitate, daca apeleazi la sprijinul unui avocat cu experienta si incearci sa dovedesti in instanta ca te aflai intr-o situatie urgenta, poti beneficia de intelegere in instanta, iar judecatorii pot decide inlocuirea sanctiunilor cu avertisment.

 

Ce poti face daca ti s-a suspendat permisul?

Daca ti s-a suspendat permisul exista doua cai de atac: plangerea si recursul. Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia. Potrivit OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi apoi atacata, tot in termen de 15 zile, la sectia de contencios administrativ a tribunalului.

 

Poti contesta procesul-verbal de contraventie, iar ca urmare, cat dureaza procesul in fond, cat si in apel, sa poti conduce autoturismul. Masura suspendarii dreptului de a conduce este, la randul ei, suspendata. Astfel poti dispune de permisul de conducere pe parcursul judecatii.

 

Vei sustine examenul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, care este obligatoriu in cazul conducerii sub influenta bauturilor alcoolice, conform OUG 195/2002. Adica trebuie sa dai un test inainte de expirarea perioadei de suspendare, ori de cate ori doresti, pana il promovezi. Acesta este examenul de redobandire. Scorul tau trebuie sa fie 13/15. Daca nu reusesti sau nu te prezinti, perioada de suspendare se va prelungi cu 30 de zile. Prin urmare, daca ai permisul suspendat pe 60 de zile si iei examenul, il recuperezi la expirarea acestui termen, daca nu, iti recuperezi permisul in 90 de zile.

 

Poti introduce o cerere speciala de reducere a perioadei de suspendare daca ai promovat examenul si daca nu esti incepator. Atentie ca poti beneficia de acest lucru doar daca nu ai fost implicat intr-un accident de circulatie cat ai condus sub influenta alcoolului.

Contacteaza-ne aici daca te afli intr-o situatie simlilara si un avocat cu experienta din exhipa noastra iti ofera gratuit consultanta pentru a afla daca si cum iti poti recupera permisul de conducere!

Cand devine alcoolul la volan infractiune?

In situatia nefericita in care prelevarea mostrelor biologice se sfarseste cu indicarea alcoolemiei de peste 0.8 g/l, risti o amenda penala sau chiar inchisoarea.

 

Articolul 336 din Codul Penal intitulat Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau altor substante prevede sanctiunile in acest caz. Textul de lege indica:

“Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani sau amenda.“

 

Ulterior, sintagma “la momentul prelevarii mostrelor biologice” a fost declarata neconstitutionala prin Decizia nr. 732/2014, lipsind previzibilitatea acesteia. (M. Of. nr. 69 din 27 ianuarie 2015). Curtea a retinut ca sintagma mentionata lipseste de previzibilitate norma de incriminare, in conditiile in care principiul respectarii legilor si cel al legalitatii impun legiferarea clara si precisa, pentru ca legea sa poata fi aplicata. Stabilirea gradului de imbibatie alcoolica in functie de momentul prelevarii mostrelor biologice, care nu poate fi intotdeauna imediat urmator savarsirii faptei, constituie un criteriu aleatoriu si exterior conduitei faptuitorului.

 

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si aflarea sub influenta substantelor psihoactive. Sunt incluse pe lista substantelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducatorilor de vehicule sau tramvaie: cannabisul, cocaina, opium, metamfetamina si alte substante. Este important sa verifici lista tuturor substantelor interzise pentru ca exista pe piata chiar si siropuri/medicamente care le pot contine si astfel te pot aduce in situatia incriminata de Codul Penal.

 

Mai mult, legea prevede o varianta agravata a acestei infractiuni, in cazul in care persoana efectueaza transport public de persoane, transport de substante sau produse periculoase, ori daca este in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului, sau in timpul examinarii practice ale examenului pentru obtinerea permisului. In aceste cazuri, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani, dat fiind caracterul ridicat de periculozitate al acestor fapte.

Apeleaza la un avocat!

Daca ai avut ghinionul sa fii avut mai mult de 0,80 mg/l alcool in sange si deci fapta este infractiune vei avea mare nevoie de avocat, pentru ca pe numele tau se va deschide un dosar penal. Dosarul va fi instrumentat de catre organele de cercetare penala si cel mai probabil procurorul va emite o ordonanta prin care va decide trimiterea ta in judecata.

 

In fata instantei, judecatorul poate dispune dupa caz: renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei, amanarea aplicarii pedepsei, aplicarea unei amenzi penale, condamnarea ta la inchisoare (intre 1 si 5 ani) cu suspendare sau cu executare.

Obtinerea uneia dintre aceste solutii depinde de circumstantele spetei si de puterea de convingere a avocatului tau. De aceea iti recomand sa nu incerci sa te aperi singur pentru ca uneori, desi ai putea sa scapi cu o amenda penala sau cu o solutie de amanare a aplicarii pedepsei din cauza nepriceperii, s-ar putea sa obtii o solutie mai grea (spre exemplu o condamnare cu suspendare sau cu executare).

ATENTIE – In cazul in care se renunta la urmarirea penala sau se renunta la aplicarea pedepsei, poti chiar ramane si cu carnetul de conducere.

Infractiunea de a conduce sub influenta alcoolului sau a altor substante interzise prin lege este o infractiune de pericol, astfel incat delimitarea concreta a situatiei in functie de circumstantele concrete in care ai fost prins baut la volan, determina pe mai departe si modul in care veti fi sanctionat. Strategia trebuie facuta cu un avocat alcool la volan pentru a-ti putea da cele mai bune sfaturi bazate pe situatia ta particulara. Completeaza formularul de mai jos sau contacteaza-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care iti va oferi gratuit consultanta pentru problema ta!

Post Views: 13.210