fbpx

Stiati ca puteti face plangere impotriva solutiilor, actelor sau masurilor dispuse de procuror in cursul urmaririi penale?

Avocatii nostri au reusit a obtina in instanta reinceperea urmaririi penale dupa ce procurorii au clasat infractiunea. Cititi articolul nostru pentru a afla detalii!

Cum au obtinut avocatii nostri redeschiderea urmaririi penale

Conform art. 336 din Codul de Procedura Penala, „orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime. Plangerea se adreseaza procurorului care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala si se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penala.”

 

Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al parchetului.
In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel, ale procurorului sef de sectie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.

 

Spre exemplu, daca dumneavoastra, sau o persoana draga dumneavoastra a fost victima unei infractiuni de natura penala, iar procurorii au decis sa claseze dosarul si sa renunte la urmarirea penala, va puteti adresa unui avocat care va va ajuta sa faceti plangere impotriva acestei decizii.

 

In cazul solutiilor de clasare ori de renuntare la urmarire, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus solutia. Acesta a fost si situatia clientului nostru care, prin intermediul avocatului nostru a formulat o plangere impotriva ordonantei procurorului care clasase infractiunea de ucidere din culpa. Dupa cum puteti vedea din decizia de mai jos, am obtinut redeschiderea urmaririi penale si sesizarea judecatorului de camera preliminara in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale.

Care este procedura pentru a face plangere impotriva solutiilor, actelor sau masurilor dispuse de procuror in cursul urmaririi penale?

Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al parchetului.


In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel, ale procurorului sef de sectie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior. Dispozitiile de mai sus se aplica in mod corespunzator atunci cand ierarhia functiilor intr-o structura a parchetului e stabilita prin lege speciala.

 

Ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva solutiilor, actelor sau masurilor nu mai pot fi atacate cu plangere la procurorul ierarhic superior si se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.

 

Persoana a carei plangere impotriva solutiei de clasare sau renuntare la urmarirea penala, dispusa prin ordonanta sau rechizitoriu, a fost respinsa, poate face plangere, in termen de 20 de zile de la comunicare, la judecatorul de camera preliminara de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta.
Daca plangerea nu a fost rezolvata in termenul de 20 de zile de la primire, dreptul de a face plangere poate fi exercitat oricand dupa implinirea termenului de 20 de zile in care trebuia solutionata plangerea, dar nu mai tarziu de 20 de zile de la data comunicarii modului de rezolvare.

 

Dupa inregistrarea plangerii la instanta competenta, aceasta se trimite in aceeasi zi judecatorului de camera preliminara. Plangerea gresit indreptata se trimite pe cale administrativa organului judiciar competent.

 

Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii. Petentului i se va comunica termenul de solutionare. Persoana care a avut in cauza calitatea de inculpat poate formula cereri si ridica exceptii si cu privire la legalitatea administrarii probelor ori a efectuarii urmaririi penale.
Procurorul,In termen de cel mult 3 zile de la primirea comunicarii, transmite judecatorului de camera preliminara dosarul cauzei.

 

In situatia in care plangerea a fost depusa la procuror, acesta o va inainta, impreuna cu dosarul cauzei, instantei competente. Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu. Judecatorul de camera preliminara stabileste termenul de solutionare, care este comunicat, impreuna cu un exemplar al plangerii, procurorului si partilor, care pot depune note scrise cu privire la admisibilitatea ori temeinicia plangerii. Petentului i se va comunica termenul de solutionare. Persoana care a avut in cauza calitatea de inculpat poate formula cereri si ridica exceptii si cu privire la legalitatea administrarii probelor ori a efectuarii urmaririi penale.

Va considerati nedreptatiti de decizia Parchetului? Apelati la un avocat!

Cu o vasta experienta in dreptul penal, avocatii nostri va pot ajuta sa formulati plangeri impotriva solutiilor, actelor sau masurilor dispuse de procuror in cursul urmaririi penale. In plus, va oferim consultanta juridica gratuita pentru problema dumneavoastra.

 

Completati formularul de mai jos sau contactati-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care va va oferi gratuit consultanta pentru problema dumneavoastra!

Post Views: 2.748