fbpx

EXECUTAT SILIT? TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII ÎN ACEST CAZ!

Executarea silită are loc doar în situația în care debitorul nu își îndeplinește obligația în mod voluntar, așa cum este stipulat în titlul executoriu. Obligația stabilită prin hotărârea unei instanțe sau printr-un alt document executoriu trebuie respectată de bunăvoie. În cazul în care debitorul nu își îndeplinește obligația de bunăvoie, aceasta va fi impusă prin executarea silită, care începe odată cu sesizarea autorității de executare.

CINE POATE REALIZA EXECUTAREA SILITĂ ȘI ÎN CE MODALITĂȚI?

În primul rând, executarea silită se realizează doar de executorul judecătoresc prin următoarele modalități: 

– urmărirea bunurilor mobile și imobile  ale debitorului sau aparținând terților ținuți să răspundă, în condițiile legii, pentru obligațiile debitorului, în scopul îndestulării creditorilor;

– predarea către creditor a bunurilor, prevăzute în titlu executoriu, ce sunt deținute fără drept de debitor; 

– alte măsuri prevăzute de lege.

DECLANȘAREA EXECUTĂRII SILITE - CONDIȚII

Pentru ca un creditor să poată declanșa executarea silită, trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

1. Să dețină un titlu executoriu.

2. Creanța să fie certă, lichidă și exigibilă.

3. Să formuleze cererea de executare în termenul de prescripție a dreptului de a obține executarea silită.

4. Instanța să aprobe executarea silită.

5. Să se facă o notificare prealabilă către debitor.

6. Să nu existe impedimente la efectuarea executării.

CE BUNURI NU POT FI URMĂRITE?

1. Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

  • până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
  • până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

2. Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

3. Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

4. Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

5. Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

6. Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.

7. Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

 

CE POȚI FACE DACĂ REGULILE DEJA ENUMERATE SUNT ÎNCĂLCATE?

Orice poprire sau urmărire va fi anulată conform Codului de Procedură Civilă, care prevede că orice urmărire realizată cu încălcarea acestor dispoziții este nulă de drept.

 

Debitorul, în acest caz, va trebui să se adreseze instanței de judecată printr-o cerere de chemare în judecată, denumită expres CONTESTAȚIE LA EXECUTARE. Prin această cerere veți solicita anularea întregului act de procedură execuțională.

ECHIPA ASISTENȚĂ- AVOCAT vă oferă un exemplu prin care o executare silită s-a desființat de către instanța de judecată

DATORIE ȘTEARSĂ –  EXECUTARE  DESFIINȚATĂ DEFINITIV DE TRIBUNALUL PRAHOVA 

 

Dosar CIVIL, având ca obiect CONTESTAȚIE LA EXECUTAREA SILITĂ

Echipa Asistenta-Avocat a obținut soluție favorabilă în dosar având ca obiect contestație la executare.

Echipa Asistenta-Avocat aflată sub coordonarea Av. Cătălina Matei, au întocmit dosarul și au formulat cererile în dosar alături de Av. colab. Ion Capșuna care a luptat în vederea demontării tuturor motivelor de apel invocate de către #FistBank. 

 

Prin hotărârea (sentința civilă nr. XXXX/09.12.2022), Judecătoria Ploiești a respins ca neîntemeiată excepția tardivității formulării contestației la executare, invocată de intimata FIRST BANK S.A. prin întâmpinare și  de asemenea, a respins ca neîntemeiată excepția inadmisibilității capetelor de cerere prin care se solicită constatarea caracterului abuziv al clauzelor din contractul de credit bancar, invocată de intimată prin aceeași întâmpinare. Instanța a admis contestația la executare formulată de contestator,  în contradictoriu cu intimata First Bank S.A.

 

În concret, s-a arătat că, având în vedre data de începere a executării silite, respectiv data de 24.09.2013, precum și perioada în care a fost întreruptă executarea silită (2013-2016), se impune constatarea prescripției executării silite. Astfel, s-a precizat că, până în anul 2016, a fost întreruptă prescripția cu notificări și somații depuse la dosar, iar din anul 2016, în dosarul execuțional nu există alte cauze de întrerupere. În cazul de față s-a menționat că noul termen începe să curgă din anul 2016, fiind împlinit până la data pronunțării respectivei hotărâri. 

 

        La data de 03.11.2023, Tribunalul Prahova menține soluția și respinge apelul declarat de banca. 

Apeleaza la un avocat!

Fiecare situație juridică reprezintă pentru noi o lupta pentru a apăra drepturile clienților noștri. De fiecare dată vom depune toată implicarea, priceperea și diligenta pentru a reuși.

 

Avocații din echipa Asistență-Avocat, sunt disponibili atât la sediu, cat si in format online (chat si telefon), gata sa va răspundă gratuit la toate întrebările de natură juridică.

 

Completeaza formularul de mai jos sau contacteaza-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care iti va oferi gratuit consultanta pentru problema ta!

Post Views: 692