Warning: A non-numeric value encountered in /home/asavocat/public_html/wp-content/themes/libero/framework/modules/title/title-functions.php on line 462
 

Sechestrul în dosar penal – ce este, cum se dispune, în ce condiții și cum se poate contesta

Angajează avocat | Asistenta Juridica GRATUITA | Avocat Bucuresti > AVOCAT DREPT PENAL  > Sechestrul în dosar penal – ce este, cum se dispune, în ce condiții și cum se poate contesta

Sechestrul în dosar penal – ce este, cum se dispune, în ce condiții și cum se poate contesta

Sechestrul în dosar penal - ce este, cum se dispune, în ce condiții și cum se poate contesta

Măsurile asigurătorii constau în incapacitatea temporară de a dispune de anumite bunuri mobile sau imobile, prin instituirea sechestrului asupra acestora în timpul desfășurării urmăririi penale.

Condițiile generale de luare a măsurilor asigurătorii, inclusiv al sechestrului

1. să existe o pagubă materială

2. paguba să fie produsă prin infracțiune 

3. să se fi început urmărirea penală pentru acea infracțiune, adică să fie un proces penal deschis cu privire la infracțiunea respectivă î

4. să fie constituită o parte civilă.

Conform art. 249 Cod procedură penală, acestea sunt:

(1) Procurorul, în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, din oficiu sau la cererea procurorului, în procedura de cameră preliminară ori în cursul judecăţii, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanţă sau, după caz, prin încheiere motivată, atunci când există o suspiciune rezonabilă cu privire la existenţa unui pericol concret de ascundere, distrugere, înstrăinare sau sustragere de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.

(2) Măsurile asigurătorii constau în indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imobile, prin instituirea unui sechestru asupra acestora.

(3) Măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii se pot lua numai asupra bunurilor suspectului sau inculpatului.

(4) Măsurile asigurătorii în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului şi ale persoanei responsabile civilmente, până la concurenţa valorii probabile a acestora.

(5) Măsurile asigurătorii prevăzute la alin. (4) se pot lua, în cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară şi al judecăţii, şi la cererea părţii civile. Măsurile asigurătorii luate din oficiu de către organele judiciare prevăzute la alin. (1) pot folosi şi părţii civile.

(6) Măsurile asigurătorii luate în condiţiile alin. (1) sunt obligatorii în cazul în care persoana vătămată este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu sau cu capacitate de exerciţiu restrânsă ori în alte cazuri expres prevăzute de lege.

(7) Nu pot fi sechestrate bunuri care aparţin unei autorităţi sau instituţii publice ori unei alte persoane de drept public, precum nici exceptate de lege.

De ce se dispun măsurile asigurătorii?

Aceste măsuri sunt luate pentru a preveni ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot deveni obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse. Totodată, ele pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare, precum și la repararea pagubei produse prin comiterea infracțiunii. Instituirea acestor măsuri se face prin încheiere motivată, având ca scop protejarea intereselor judiciare și asigurarea că bunurile relevante rămân disponibile pentru eventuala confiscare sau pentru acoperirea altor prevederi legale.

Cum se dispune sechestrul?

Organul care procedează la aplicarea sechestrului este obligat să identifice și să evalueze bunurile sechestrate, putând recurge, dacă este cazul, la evaluatori sau experți. 

 

Organul care aplică sechestrul încheie un proces-verbal despre toate actele efectuate potrivit art. 252 Cod procedură penală, descriind în amănunt bunurile sechestrate, cu indicarea valorii lor. 

 

În același proces-verbal se arată și bunurile exceptate de lege de la urmărire, potrivit dispozițiilor art. 249 alin. (8), găsite la persoana căreia i s-a aplicat sechestru. De asemenea, se consemnează obiecțiile suspectului sau inculpatului ori ale părții responsabile civilmente, precum și cele ale altor persoane interesate.

Bunurile care nu pot intra în măsura asigurătorie a sechestrului

a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului (suspectului sau inculpatului ori părții responsabile civilmente) și familiei sale și obiectele de cult, dacă nu sunt mai multe de același fel;

b) obiectele indispensabile persoanelor cu handicap și cele destinate îngrijirii bolnavilor;

c) alimentele necesare debitorului (suspectului sau inculpatului ori părții responsabile civilmente) și familiei sale pe timp de 3 luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obținerii mijloacelor de subzistență și furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă

d) combustibilul necesar debitorului (suspectului sau inculpatului ori părții responsabile civilmente) și familiei sale socotit pentru 3 luni de iarnă;

e) scrisorile, fotografiile și tablourile personale de familie;

f) alte asemenea bunuri declarate neurmăribile în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.

 

 

Contestarea măsurii asigurătorii a sechestrului? Se poate? Cum se realizează?

Împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia suspectul sau inculpatul sau orice altă persoană interesată poate face contestație, ÎN TERMEN DE 3 ZILE de la data comunicării ordonanței de luare a măsurii sau de la data aducerii la îndeplinire a acesteia, la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece în fond. 

 

Împotriva încheierii prin care s-a dispus luarea unei măsuri asigurătorii de către judecătorul de cameră preliminară, de instanța de judecată sau de instanța de apel, inculpatul, procurorul sau orice altă persoană interesată poate face contestație, ÎN TERMEN DE 48 DE ORE de la pronunțare sau, după caz, de la comunicare. Contestația se depune, după caz, la judecătorul de cameră preliminară, instanța de judecată sau instanța de apel care a pronunțat încheierea atacată și se înstrăinează, împreună cu dosarul cauzei, după caz, judecătorului de cameră preliminară de la instanța ierarhic superioară, respectiv instanței ierarhic superioare, ÎN TERMEN DE 48 DE ORE de la înregistrare. 

ECHIPA ASISTENȚĂ-AVOCAT a obținut o soluție favorabilă privind contestația sechestrului

Echipa Asistență-Avocat, coordonată de către @Av. Catalina Matei,  prin Av. colaborator @Elena Zota, a obținut o soluție favorabilă într-un dosar penal având ca obiect contestarea măsurii asigurătorii a sechestrului. 

La data de 04.05.2021, a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Mizil CEREREA DE CONTESTAȚIE împotriva Ordonanței de sechestru emisă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil, precum și a procesului-verbal de aplicare a sechestrului penal, solicitand admiterea cererii și ridicarea măsurii asigurătorii. 

 

Suspectului i s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului, inclusiv asupra indemnizației de creștere copil pe care o încasa în contul bancar. Așadar, în motivarea de fapt a cererii, am arătat că ordonanța parchetului nu este motivată în concret, în fapt și în drept, fiind incidente dispozițiile art. 282 Cod procedură penală. De asemenea, avocatul a solicitat instanței sa constate faptul că ordonanța de instituire a sechestrului era motivată doar sub aspect factual, fără a indica motivele de drept care au condus la luarea măsurii. 

 

S-a mai arătat că măsura asigurătorie a sechestrului nu este proporțională, suspectul fiind o persoană prezumată nevinovată, căreia trebuie să i se aplice prezumția bunei-credințe până la proba contrară. 

Așadar, Judecătoria Mizil a dispus următoarele: 

Admite în parte contestația formulată de către contestator împotriva Ordonanței de sechestru emisă în dosar. Pe cale de consecință se dispune ridicarea sechestrului asigurător cu privire la sumele de bani (prezente sau viitoare) care reprezintă mai mult de o treime din indemnizația de creștere copil încasată de către suspect. În baza art. 275 alin.(3) Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. 

Hotărârea este definitivă. 

Apeleaza la un avocat!

Fiecare situație juridică reprezintă pentru noi o lupta pentru a apăra drepturile clienților noștri. De fiecare dată vom depune toată implicarea, priceperea și diligența pentru a reuși.

 

Avocații din echipa 👉🏻 www.asistenta-avocat.ro, sunt disponibili atât la sediu, cât și în format online (chat si telefon), gata să vă răspundă la toate întrebările de natura juridică.

 

Completeaza formularul de mai jos sau contacteaza-ne la 0733 774 119 / 0771 500 780 / 0771 500 743 pentru a discuta cu un avocat cu experienta care iti va oferi gratuit consultanta pentru problema ta!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.